check engine i błąd F0171

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
pioran
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

check engine i błąd F0171

Post autor: pioran »

Witajcie
Chciałbym podzielić się z Wami przypadkiem który mnie dziś spotkał i może ktoś pomógłby mi to wyjaśnić.
Podczas odpalania corsy b silnik 1,4 c14se za krótko kręciłem rozrusznikiem i nie zdążył odpalić, poczekałem chwilę i ponownie uruchomiłem silnik.Silnik zaczął powoli wchodzić na obroty ok 1000 i gdy się wyrównały zapaliła się kontrolka silnika ( pomarańczowa z piorunem).Nie chce zgasnąć, odłączałem aku na parą minut nic to nie pomogło.Sprawdzałem błędy na tidzie i pokazało mi F12 i F171.Kontrolka ciągle świeci.
Koledzy proszę o jakąś pomoc od czego tu zacząć.Co mogą oznaczać te błędy?

Pozdrawiam wszystkich
Z góry dziękuję za porady
tnj86
Nowy

Re: check engine i błąd F0171

Post autor: tnj86 »

Witaj

Błąd f171 wyskoczył ci na TIDzie ? Jeśli tak to nie ma obaw jest to błąd spowodowany podpięciem niefabrycznego radia.

Poniżej masz link do diagnostyki z kompa:
odczytywanie-kodow-bledow-silnika-t66122.html

Pozdro
pioran
Bez listowiec ;-)

Tak na tidzie. Możliwe ze on był już od zawsze.Tylko martwi mnie ta świecąca kontrolka pomarańczowa z piorunem.Taki symbol pompy.
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Ania
Podziękował;: 3 razy
Kontakt:

Post autor: przyciaga »

pioran pisze:Tylko martwi mnie ta świecąca kontrolka pomarańczowa z piorunem.Taki symbol pompy.
No to jest check engine, ale z tym da sie normalnie jeździć. Zliwidujesz usterkę zgaśnie kontrolka.
pioran pisze:Sprawdzałem błędy na tidzie i pokazało mi F12 i F171.Kontrolka ciągle świeci.
Ale jak Ty na tym tidzie sprawdzasz błedy? Bo ja nie bardzo mogę to pojąć. Jakbyś mógł wyjaśnić byłabym wdzięczna.
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...

Pamiętaj, wymień świece.
tnj86
Nowy

Post autor: tnj86 »

Na tidzie wciskając oba przyciski jednocześnie sprawdza się błędy TIDA, radia i prędkość, przy czym prędkość jest do 53 lub 54 km/h bodajże. Błędy silnika sprawdzasz zwierając spinaczem w złączu diagnostycznym znajdującym się obok bezpieczników dwa piny. Instrukcje przesłałem Ci wcześniej. Po zwarciu tych pinów przekręcasz stacyjkę i patrzysz na check engine. Jego mruganie odpowiada cyfrom, tzn jeśli mruga 1 raz przerwa i 2 razy to jest to błąd 12 czyli samodiagnostyka. Ten błąd kodem błyskowym będzie powtarzany 3 razy. Listę błędów masz również w poprzednim linku.

Sprawdź jaki masz błąd i usuń usterkę

Pozdro
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Ania
Podziękował;: 3 razy
Kontakt:

Post autor: przyciaga »

tnj86 pisze:Na tidzie wciskając oba przyciski jednocześnie sprawdza się błędy TIDA, radia i prędkość,
No to juz jestem spokojna, bo myślałam że o odczytywaniu błedów wyczytalam wszystko a tu taka nowość :grin:

Tak jak tnj86 pisze poradzisz sobei z tym sam, albo będziesz musiał podjechać do kogos kto ma kompa i pomoże Ci przy odczycie.
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...

Pamiętaj, wymień świece.
pioran
Bez listowiec ;-)

To dzięki za pomoc, zabiorę się za sprawdzenie poprzez zwarcie pinów.Zobaczymy co wyjdzie

-- 3 cze 2011, o 11:54 --

Więc wyszło z odczytu, że jest to błąd 33 czyli Map sensor(czujnik bezwzględnego ciśnienia)

Na wszelki wypadek wstawiam link do nagrania z odczytu kodów.Zaczyna się od przekręcenia kluczyka.Proszę o interpretację.Podobno te czujniki nie psują się zbyt często.

http://youtu.be/7rWfbONfhe8

-- 3 cze 2011, o 13:43 --

Problem rozwiązany.Pomogła wymiana dwóch przewodów gumowych.Od Map Sensora i jeszcze drugi.Oba to było pruchno.Alarm zniknął.

Można uznać temat za zamknięty.Dziękuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”