Silnk nie odpala c14se

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Onimusha
Świeżak
Imię: Robert
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Silnk nie odpala c14se

Post autor: Onimusha »

Witam. Zeswapowałem moją corse A z 10s na c14se. Odbyła się jazda próbna i wszytsko było ok. Raz zabrakło paliwa w baku i od tamtego czasu coś się nie dobrego zaczeło dziać. Ogólnie corsa się dławiła gasła nie chciała zapalać. Teraz jest taki problem że nie moge jej odpalić. Czasami po dłuższym kręceniu odpali. Jak już zapali to jedzie ale gdy ją zgasze i postoi troche to znów problem z odpaleniem. Ma nierówne obroty na jałowym biegu ale to wina krokowego napewno. Szarpie na niskich obrotach.

Co może być przyczyną? Są nowe kable WN, kupiłem również drugi zawór ciśnienia ten z listwy wtryskowej bo gdy pojechałem zmiezyć ciśnienie to zegar się przekręcił dookoła czy tak jakby miał za wysokie ciśnienie. Podejżewam że go przelewa czy coś w tym rodzaju. Czy może to byc wina pompki paliwa? ( mogła się zatrzeć gdy zabrakło paliwa ale podaje normalnie(pompka zewnętrzna))
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: Silnk nie odpala c14se

Post autor: mr_luke »

Jeśli Ci zabrakło benzyny to lepiej najpierw przetkaj i przeczyść sobie cały układ paliwowy bo niestety ale na dnia zbiornika zawsze zbiera się szmelc z benzyny, którego z latami więcej więc jesli go zaciągnęło to mogły Ci się przytkać wtryski i stąd Twoje problemy :oko:
Corsa - sold
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

A czasem i pompa skończy żywot i naprawdę wystarczy chwila jazdy na sucho.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Onimusha
Świeżak

Jazdy bez benzyny nie było. Silnik zaczoł się dławic to stanelismy a gdy chcielismy odpalic to juz nie odpalil to pojechalismy po benzyne. Ale popmpka chodzi, zdziwiło mnie takie ciśnienie na listwie czym to jest spowodowane?

A jak mam teraz przeczyścić układ? Czy np jakis preparat typu STP do czyszczenia ukladów załatwi sprawe? Tylko najpierw trzeba by go było odpalic;D
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Ciśnienie na listwie ma być 3 bary ,ale względem ciśnienia w kolektorze. Czyli mierząc manometrem tak 2,5 bara przy zamkniętej (w kolektorze jest wtedy podciśnienie ok - 0,5 bara ) do 3 przy pełnym otwarciu. Jeżeli masz znacznie powyżej to albo zapchał się powrót albo regulator na listwie szwankuje. Powrót odkręć i dmuchnij powinno swobodnie przepływać. Jeśli powrót jest ok to regulator do zmiany.
Za ten post autor wolga85 otrzymał podziękowanie:
Onimusha (14 wrz 2011, o 18:57)
Ocena: 100%
Onimusha
Świeżak

Sprawdze ten powrót. Dzis odpaliłem auto pojezdzilem troche ale sa takie objawy ze gdy lekko dodaje gazu to autem szarpie, a jak dodam gazu więcej to jest ok. Silnik jakby nie równo chodził. Falują obroty na jałowym napewno krokowiec do wymiany. Zobacze czy jutro auto normalnie odpali. Układ zapłonowy jest w większości nowy (świecie kable kopułka palec). Mam jeszcze takie pytanie bo w starym silniku nie było pompki ani w baku ani zewnętrznej tylko była mechaniczna w bloku silnika, dlatego zrobiłem zewnętrzną pompke żeby nie kupować baku z dzuirą na pompke. Ale pompke mam umieszczoną w komorze silnika za kolektorem na grodzi czy to może mieć jakiś wpływ? Doradził mi to znajomy mechanik i widziałem już tak w jednej corsie przy 2 litrówce też i chodziło.

Dodam jeszcze że mam nie podłączony check. Próbowałem zczytać błędy na żarówkę. Mam kabelek z pinu C1 który służy jako masa a drugi kabelek dałem do zapłonu lub plusa. Niestety ni chu chu lapka się nie chce zapalić;/ nie wiem czy robie coś z tym źle, pozostaje mi chyba jechać na komputer.
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: ja37 »

Nieżle mieszasz.
Ciekawe, czy kompa nie popaliłeś.
jaki drugi kabelek do plusa???????
Przecież ci już pisałem, jak podłączyć check, ale nie skumałeś (dopiero tu widze), to lepiej sobie odpuść, bo szkód narobisz.
Onimusha
Świeżak

Hehe, no podpiełem tak jak mi napisałeś, kabelek z C1 to minus i kazałeś dołożyć plus. Nic więcej nie podpinałem.

A to twój cytat: "Żarówke to jakoś umocujesz, daj na nią plus po stacyjce, na przykład pociągnij z kontrolki oleju.
Minus podłącz do kabelka brązowo/niebieskiego, ale podejrzewam, że w tej kostce go nie ma.
Nie masz innych kostek w środku auta?
W razie czego pin C1 kompa."

Czego nie zrozumiałem?
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team

To w takim razie niejasno napisałeś poprzedni post.
Onimusha
Świeżak

No żeby zarówka dała sygnal to musi miec plus i minus dlatego napisałem "drugi kabelek" chodziło mi o to ze dałem plus z zapłonu. Co nie zmienia faktu ze żarówka się nie zapaliła. Przeczytałem gdzies tu na forum że sprawdzanie świec masując je do silnika mogą negatywnie wpłynąć na komputer, a ja kilkanaście razy sprawdzałem iskry gdy były problemy z odpaleniem itd.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Tak dokładnie styk C1 i do plusa. Pytanie jeszcze jaka żarówkę używasz bo za duża jest nie dobra najlepiej oryginalną od zegarów i jeszcze dobrze jest sprawdzić czy działa po podaniu masy (bo właśnie masą steruje komp)
Onimusha
Świeżak

Byłem zmierzyć dziś znów ciśnienie i ta sama sytuacja zegar się przekręcał za wysokie ciśnienie na listwie. Gdy odłączyliśmy na chwilę powrót ciśnienie pokazało nam 3bary a po złapaniu próżni z kolektora 2.7 czyli takie jak powinno być. Przerobiłem powrót, corsa chodzi o niebo lepiej. Przedewszystkim odpala ale czasem jeszcze czuć szarpanie delikatne.

Wielki dzięki chłopaki za pomoc. Teraz jeszcze wymienie krokowy i może przepustnice wykręce i wyczyszcze może to polepszy jeszcze sytuacje.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Szarpanie może minąć samo. Komputer sterujący zaadaptował się już pewnie do wysokiego ciśnienia na listwie (poskracał czasy wtrysku) i możliwe że po dłuższej trasie lub przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów złapie odpowiednie nastawy i będzie ok.

PS Pewnie szarpie przy dodaniu lub odpuszczeniu gazu?
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team

Tak sie zastanawiam - jak ty chcesz jechać na komuter?
Skoro check niepodłączony, to pewnie diagnostyka tez nie i po co pojedziesz?
Onimusha
Świeżak

Kabelki do gniazda diagnostycznego są podłączone, tylko ten jeden który ma iść do zegarów i pokazywać mi ikone checka nie jest.. nie wiem czy to przeszkadza? ale ten elektromechnik by chyba wiedział o co chodzi i być może by to podłączył. Ale auto chodzi także po problemie tymczasowo;p
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”