Z tym pipercrossem przesadzacie. Oczywiście gabkowe filtry nie wyłapuja za duzo zanieczyszczeń, ale akurat pipercross podobnie jak ITG to jedne z najlepszych filtrów gąbkowych i śmiało można zakładać. Bardzo często je stosujemy w PXS. Nawet w mojej byłej taki znalazł miejsce.
Co do tego który filtr ile daje to oczywiście w każdym aucie może być nieco inaczej, ale swego czasu zrobiliśmy test na hamowni, w ten sam dzień i na tym samym aucie - wolnossące 2.0. Testowane były: seryjny filtr w puszcze, wkładka w puszcze, stożek no name, stozek K&N, gąbkowy ITG albo własnie pipercross (nie pamiętam). Zauwazalny przyrost był własnie na gabkowym, potem na stożku K&N, reszta praktycznie to samo.
Wydech, jak pisza koledzy, przynajmniej jeden komorowy. Kiedyś jak miałem jeszcze wolnossace c20xe to miałem wydech na dwóch tłumikach, pierwszy komorowy a drugi przelot. Sprawdzone na hamowni, nie pogorszyło niczego
Co do strojenia, jak założysz ECU Master DET III z mapsensorem i przejdziesz na Fuel Implanta to możesz zarówno wywalić przepływkę, jak i mieć spokojnie większe wtryski i ogólnie wydajnieszy układ paliwowy bo i tak dasz rade spokojnie to ogarnąc żeby było dobrze.