corsa B 1.4 16v dusi sie i dlawi podczas przyspieszania
-
andrzejdro173
- Świeżak
- Imię: Endriu
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
corsa B 1.4 16v dusi sie i dlawi podczas przyspieszania
Witam! Wolam o pomoc! Mam corse 1.4 16v X14XE. Problem jest nastepujacy otoz od dluzszego czasu auto podczas jazdy przy zmianie biegu i dodaniu gazu auto niemilosiernie dlawi sie i dusi. dopiero po kilku a czasem kikunastu sekundach proby przyspieszania wreszcie plynnie przyspiesza. Dzieje sie tak tylko podczas jazdy, na biegu jalowym normalnie wchodzi na obroty. Wlasnie uswiadomilem sobie ze dzieje sie tak chyba tylko na rozgrzanym silniku. Prosze o rozsadne i w miare Waszych mozliwosci szybkie odpowiedzi.
-
andrzejdro173
- Świeżak
Re: corsa B 1.4 16v dusi sie i dlawi podczas przyspieszania
Tak, myslalem o czujniku a powiedz (napisz znaczy) czy jesli odlacze wtyczke czujnika cieczy to czy auto za chowywalo by sie wtedy inaczej czy bez zmian? bo odlaczylem na chwile przejechalem sie i bylo tak samo.
- koza149
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Oczywiście mowa o czujniku który daje dane na ecu. Nie na licznik! Raczej bez zmian, bo komp nie dostaje zadnej informacji o temp silnika i przelewa paliwem.
-
andrzejdro173
- Świeżak
Tak mowie wlasnie o tym co podaje na ecu a nie na wskaznik.
Wiem, ze jestem laikem a takie podstawy jako tako posiadam
Kurcze najgorsze jest ze zeby cos wykluczyc lub sprawdzic trzeba to trzeba to wymienic. Taka zasade wyznaja na warszatach w moim zasiegu. No a podejrzewam ze tak czujnik z 40-50zl kosztuje a pewnosci niem ze to to. A wiele razy juz tak bywało nie tylko w moim przypadku ze wydalo sie pare stowek a awaria i tak nie zostala usunieta, tak to jest z tymi warsztatami (oczywiscie nie wszystkimi). A przeplywomierz moze byc za to odpowiedzialny za ta awarie? Kurde mialem gdzies w domu czujnik ale jak trzeba to pewnie go nie znajde. Czekam na dalsze odpowiedzi, ide szukac czujnika, odpisze "co i jak"
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
W twoim silniku nie ma przepływomierza ...andrzejdro173 pisze:A przeplywomierz moze byc za to odpowiedzialny za ta awarie?
zacznij od sprawdzenia błędów
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Kontakt:
Ale wszyscy wiemy o co chodzi-=m&m=- pisze:W twoim silniku nie ma przepływomierza ...andrzejdro173 pisze:A przeplywomierz moze byc za to odpowiedzialny za ta awarie?
zacznij od sprawdzenia błędów
Co do tych objawów jesli faktycznie wystepuja tylko na rozgrzanym silniku to może to być wspomniany czujnik, lambda, czujnik przepływu mas powietrza (Twoja przepływka
Tak by wychodzilo jak by go zalewało... Ale i tak musiałby pokazać jakieś błędy... na forum masz temat jak to zrobić kodami błyskowymi...
- peter1804
- Świeżak
- Imię: Piotr
ja miałem podobnie tylko że przy wkręceniu się jeszcze na wyższe obroty "dławił" ale check'a mi wywalało -> cewkiandrzejdro173 pisze:dopiero po kilku a czasem kikunastu sekundach proby przyspieszania wreszcie plynnie przyspiesza. Dzieje sie tak tylko podczas jazdy, na biegu jalowym normalnie wchodzi na obroty. Wlasnie uswiadomilem sobie ze dzieje sie tak chyba tylko na rozgrzanym silniku.
"Co cię nie zabije to cię wzmocni!"
-
andrzejdro173
- Świeżak
Hej zdecydowalem sie wczoraj zeby pojechac na warsztat poszukac bledów, po podlaczeniu pod kompa okazalo sie ze czujnik temp. cieczy jest zwalony, bo raz pokazuje temp. faktyczna np 80 stopni na plusie a za chwile minus 22 stopnie. To nie wszystko, zmierzylismy rowniez cisnienie paliwa, norma to od 2.8 do 3.2 a u mnie wskazywało niecale 2 bary. Tak wiec jak zamontuje nowa pompke i zmienie czujnik cieczy to dam znac czy usterka ustala. Na chwile obecna bardzo dziekuje za wszystkie rady.
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Kontakt:
Plusik się należy hehe
... Oby to było to! powodzenia i daj znać czy pomogło 
-
Tomek87
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Podziękował;: 1 raz
Witam odswieze tego posta powiedz kolego wkoncu pamietasz moze jak sobie poradziles z tym problemem? co wkoncu bylo nie tak bo ja rownierz mam takie objawy walcze z tym juz sporo czasu i ciezko jest wykryc usterke,a na kompie nie wywala bledow:/