corsa B 1.4 16v dusi sie i dlawi podczas przyspieszania

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
andrzejdro173
Świeżak
Imię: Endriu
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

corsa B 1.4 16v dusi sie i dlawi podczas przyspieszania

Post autor: andrzejdro173 »

Witam! Wolam o pomoc! Mam corse 1.4 16v X14XE. Problem jest nastepujacy otoz od dluzszego czasu auto podczas jazdy przy zmianie biegu i dodaniu gazu auto niemilosiernie dlawi sie i dusi. dopiero po kilku a czasem kikunastu sekundach proby przyspieszania wreszcie plynnie przyspiesza. Dzieje sie tak tylko podczas jazdy, na biegu jalowym normalnie wchodzi na obroty. Wlasnie uswiadomilem sobie ze dzieje sie tak chyba tylko na rozgrzanym silniku. Prosze o rozsadne i w miare Waszych mozliwosci szybkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
koza149
Nowy
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Re: corsa B 1.4 16v dusi sie i dlawi podczas przyspieszania

Post autor: koza149 »

Może czujnik temp cieczy na silniku.
andrzejdro173
Świeżak

Tak, myslalem o czujniku a powiedz (napisz znaczy) czy jesli odlacze wtyczke czujnika cieczy to czy auto za chowywalo by sie wtedy inaczej czy bez zmian? bo odlaczylem na chwile przejechalem sie i bylo tak samo.
Awatar użytkownika
koza149
Nowy
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: koza149 »

Oczywiście mowa o czujniku który daje dane na ecu. Nie na licznik! Raczej bez zmian, bo komp nie dostaje zadnej informacji o temp silnika i przelewa paliwem.
andrzejdro173
Świeżak

Tak mowie wlasnie o tym co podaje na ecu a nie na wskaznik. :D Wiem, ze jestem laikem a takie podstawy jako tako posiadam :D Kurcze najgorsze jest ze zeby cos wykluczyc lub sprawdzic trzeba to trzeba to wymienic. Taka zasade wyznaja na warszatach w moim zasiegu. No a podejrzewam ze tak czujnik z 40-50zl kosztuje a pewnosci niem ze to to. A wiele razy juz tak bywało nie tylko w moim przypadku ze wydalo sie pare stowek a awaria i tak nie zostala usunieta, tak to jest z tymi warsztatami (oczywiscie nie wszystkimi). A przeplywomierz moze byc za to odpowiedzialny za ta awarie? Kurde mialem gdzies w domu czujnik ale jak trzeba to pewnie go nie znajde. Czekam na dalsze odpowiedzi, ide szukac czujnika, odpisze "co i jak"
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

andrzejdro173 pisze:A przeplywomierz moze byc za to odpowiedzialny za ta awarie?
W twoim silniku nie ma przepływomierza ...

zacznij od sprawdzenia błędów
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Kontakt:

Post autor: Bear_ »

-=m&m=- pisze:
andrzejdro173 pisze:A przeplywomierz moze byc za to odpowiedzialny za ta awarie?
W twoim silniku nie ma przepływomierza ...

zacznij od sprawdzenia błędów
Ale wszyscy wiemy o co chodzi :D :P

Co do tych objawów jesli faktycznie wystepuja tylko na rozgrzanym silniku to może to być wspomniany czujnik, lambda, czujnik przepływu mas powietrza (Twoja przepływka ;) ).

Tak by wychodzilo jak by go zalewało... Ale i tak musiałby pokazać jakieś błędy... na forum masz temat jak to zrobić kodami błyskowymi...
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
peter1804
Świeżak
Imię: Piotr

Post autor: peter1804 »

andrzejdro173 pisze:dopiero po kilku a czasem kikunastu sekundach proby przyspieszania wreszcie plynnie przyspiesza. Dzieje sie tak tylko podczas jazdy, na biegu jalowym normalnie wchodzi na obroty. Wlasnie uswiadomilem sobie ze dzieje sie tak chyba tylko na rozgrzanym silniku.
ja miałem podobnie tylko że przy wkręceniu się jeszcze na wyższe obroty "dławił" ale check'a mi wywalało -> cewki
"Co cię nie zabije to cię wzmocni!"
andrzejdro173
Świeżak

Hej zdecydowalem sie wczoraj zeby pojechac na warsztat poszukac bledów, po podlaczeniu pod kompa okazalo sie ze czujnik temp. cieczy jest zwalony, bo raz pokazuje temp. faktyczna np 80 stopni na plusie a za chwile minus 22 stopnie. To nie wszystko, zmierzylismy rowniez cisnienie paliwa, norma to od 2.8 do 3.2 a u mnie wskazywało niecale 2 bary. Tak wiec jak zamontuje nowa pompke i zmienie czujnik cieczy to dam znac czy usterka ustala. Na chwile obecna bardzo dziekuje za wszystkie rady.
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Kontakt:

Post autor: Bear_ »

Plusik się należy hehe :P :pig: ... Oby to było to! powodzenia i daj znać czy pomogło :)
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Tomek87
Świeżak
Imię: Tomek

Post autor: Tomek87 »

Witam odswieze tego posta powiedz kolego wkoncu pamietasz moze jak sobie poradziles z tym problemem? co wkoncu bylo nie tak bo ja rownierz mam takie objawy walcze z tym juz sporo czasu i ciezko jest wykryc usterke,a na kompie nie wywala bledow:/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”