zapowietrzające się hamulce
-
- Świeżak
- Imię: Konrad
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
zapowietrzające się hamulce
Cześć, mam taki powracający problem z zapowietrzającym się hamulcem. Podejrzewam, że to z tyłu, bo odpowietrze 2 tylne koła i jest rewelacyjnie. Trwa to 2-3 tygodnie jakieś powiedzmy 2000 km i znowu zapowietrzone. Pompowanie pedałem i hamuje, no ale jak tak jeździć wiadomo że może się zdarzyć że nie będzie czasu na pompowanie pedałem;(. Pomóżcie proszę, gdzie szukać przyczyny od czego zacząć??
- Amoath
- Świeżak
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Re: zapowietrzające się hamulce
z tego co wyczytałem na forum nie odpowietrza się tylko 2 kół bo system hamulcowy w corsie jest na zasadzie krzyża czyli odpowietrzasz przednie lewe potem prawe tylne i prawe przednie z lewym tylnim
- Tycjan
- Świeżak
- Imię: Tycjan
- Kontakt:
rozwalone cylinderki albo serwo zasysa, ja mialem rozwalone cylinderki i takk samos sie działo
Tigra miłością, jazda Nią radością. A spalanie? A hu* ze spalaniem!
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Czasem jak się przegrzeje hamulce to płyn się potrafi zagotować.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
lub stary płyn hamulcowy , trochę wody w płynie
niektórzy nawet nie wymieniają
niektórzy nawet nie wymieniają
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Świeżak
płyn wymieniony, czyli to nie to cylinderki wymienię. A proszę niech ktoś potwierdzi czy możliwe że to przez serwo? faktycznie mam jakieś słabe te hamulce zdarza się je zagrzać;] i wiadomo nie hamuje, ale czy przez to się zapowietrzą?
- Tycjan
- Świeżak
- Kontakt:
Żeby zagotowac płyn to bys musiał kilka razy pod rząd z 200 do 0 ostro hamować a i to nie wiem bo nawet wtedy mi" heble nie słabły
- projektyzpasja
- Świeżak
- Imię: Mateusz
to co opisujesz : miałem realny taki przypadek w mojej CA ze względu że przestała 15lat nie uzywana .
- płyn hamulcowy nie jest powodem
- serwo nie
- tylne cylinderki do wymiany dwa i przeszło jak reką odjął do dnia dzisiejszego green stuff ogarnia jak zły
odpowietrzasz po przekątnej od tyłu do przodu sys. warczyburk
chyba że masz jak ja dwie pompy gerlinga bez serwa to nie ważne jak odpowietrzasz
- płyn hamulcowy nie jest powodem
- serwo nie
- tylne cylinderki do wymiany dwa i przeszło jak reką odjął do dnia dzisiejszego green stuff ogarnia jak zły
odpowietrzasz po przekątnej od tyłu do przodu sys. warczyburk
chyba że masz jak ja dwie pompy gerlinga bez serwa to nie ważne jak odpowietrzasz
Salonowa Corsa A 1,3GT + Irmscher U.K. + Bilas Vergasser Technik = Sprint B200
-
- Świeżak
Tycjan widocznie dobre hamulce masz, u mnie 8 może 10 hamowań ze 130 i nie ma czym hamować:(Tycjan pisze:Żeby zagotowac płyn to bys musiał kilka razy pod rząd z 200 do 0 ostro hamować a i to nie wiem bo nawet wtedy mi" heble nie słabły
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
w CB masz trzy różne ukł. hamulcowe nieznacznie różniące się od siebie, zobacz tak jak pisali wcześniej może się "poci" któryś z cylinderków
kiuik uzupełnij profil
jakie masz tarcze (wielkość)?
kiuik uzupełnij profil
jakie masz tarcze (wielkość)?
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Pomogłem postaw +
-
- Świeżak
tarcze oczywiście pełnee;), średnica zewnętrzna 236, tak jak pisałem nic się nie poci płyn nie ubywa.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2012, o 08:35 przez kiuik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tycjan
- Świeżak
- Kontakt:
nic tzn co sprawdzales, pojezdzij chwiel ostro daj w du*e hamulcom i wtedy sprawdzaj u mnie też nie szło sie doszukać ocb aż chłopaki że znajomego warsztatu trochę mi pokatowali auto i na szybko rozbierali i sprawdzali zanim powysychalo i wtedy wyszlo że oba cylinderki z tylu do wymiany i od tamtej pory spokuj a jak sie siłą hamowania poprawiła.... musiałem sie od nowa przyzwyczajać bo co wcisnalem to koła blokowało heppy
-
- Świeżak
no już na całe szczęście udało mi się uporać z problemem:) winny był regulator siły hamowania (na tylnej belce) to przez to urządzonko zapowietrzał się układ
-
- Bez listowiec ;-)
Specjalnie się tu u Was zarejestrowałem, ,żeby podziękować. Na razie obszedłem go złączkami, ale widzę, że to właśnie on był winny samozapowietrzania się hamulców. Męczyłem się z tym 2 m-ce, odpowietrzanie itd... Podsumuję moje wyczyny; wymiana pompy ham.; objawy to uciekanie pedału hamulca podczas np. stania w korku, ale nie ma żadnych wycieków. Po tym odpowietrzanie ham., ale pourywane odpowietrzniki. Czyli wymiana cylinderków i przewodów ham. na tylnej belce. I po dwukrotnym odpowietrzaniu trafiłem na to Forum i na ten wątek. Dziękikiuik pisze:no już na całe szczęście udało mi się uporać z problemem:) winny był regulator siły hamowania (na tylnej belce) to przez to urządzonko zapowietrzał się układ