Strzelające drzwi
- Wiciu12v
- Świeżak
- Imię: Witek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Strzelające drzwi
Witajcie,
mam wkurzający mnie problem z drzwiami w mojej Corsie B. Mianowicie chodzi o strzelanie przy otwieraniu / zamykaniu drzwi. Wszystko pokazane na filmiku:
Wiecie co z tym zrobić ? Czy do wymiany są ograniczniki czy da się jakoś stare ogarnąć ?
mam wkurzający mnie problem z drzwiami w mojej Corsie B. Mianowicie chodzi o strzelanie przy otwieraniu / zamykaniu drzwi. Wszystko pokazane na filmiku:
Wiecie co z tym zrobić ? Czy do wymiany są ograniczniki czy da się jakoś stare ogarnąć ?
- Wlasny
- Świeżak
- Imię: Artur
Re: Strzelające drzwi
Tez tak mialem . Wystarczylo dokrecic srobke od takiego (ogranicznika otwierania, nie wiem jak to nazwac ) znajduje sie miedzy dwoma zawiasami (gornym i dolnym).
- Wiciu12v
- Świeżak
Wlasny ok popatrzę na to, ale jak szukałem skąd dokładnie dobiega trzask, to miałem wrażenie że z tego sworznia: http://allegro.pl/sworzen-bolec-rozprez ... 53902.html
Myślałem nad tym żeby je zamówić, bo to nie majątek i próbować wymienić, bo nawet w aukcji pisze: "który gdy jest już zużyty powoduje stuki i inne dobiegające odgłosy z tego miejsca."
Myślałem nad tym żeby je zamówić, bo to nie majątek i próbować wymienić, bo nawet w aukcji pisze: "który gdy jest już zużyty powoduje stuki i inne dobiegające odgłosy z tego miejsca."
- master1201
- Nowy
- Imię: Maciej
Najpierw dokrec, to nic nie kosztuje
Ja mialem to samo i chyba znowu mam. Po dokreceniu za 1 razem przeszlo
Ja mialem to samo i chyba znowu mam. Po dokreceniu za 1 razem przeszlo
- Tycjan
- Świeżak
- Imię: Tycjan
- Kontakt:
Zdaje mi się , że w tigrze i corsie są takie same ograniczniki a w tigrach to pomaga w 99% przypadków
http://www.tigratyc.cba.pl/index.php?lo ... ajacedrzwi
Tigra miłością, jazda Nią radością. A spalanie? A hu* ze spalaniem!
- master1201
- Nowy
- Imię: Maciej
U mnie po dokreceniu tej sruby stuki nie ustaly(1% ), dopiero jak dokrecilem to co juz jest w srodku drzwi (nasadka bodajze 10 wejdzie od boku). Poprostu podokrecac wszystkie mocowania ogranicznika i powinno pomoc
-
- Nowy
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Za to u mnie nie ma śruby, jest trzpień taki jak w aukcji której podał przykład kolega Wiciu12v, który z czasem ulega zużyciu i trzeba kupić nowy do dostania w każdym motoryzacyjnym. Dodam że u mnie pomogło, ale nadal słychać strzelanie, choć bardzo ciche. Myślałem żeby wstawić w to miejsce taką śrubę jak wy macie z nakrętką samokontrującą i chyba przy najbliższej okazji tak zrobię.
- Tycjan
- Świeżak
- Imię: Tycjan
- Kontakt:
Master czytałeś co tam jest napisane czy tylko zdjęcie zobaczyleś...? No właśnie więc nie 1%
Tigra miłością, jazda Nią radością. A spalanie? A hu* ze spalaniem!
- mr.suchy
- Świeżak
- Kontakt:
Cześć,Tycjan pisze:Zdaje mi się , że w tigrze i corsie są takie same ograniczniki a w tigrach to pomaga w 99% przypadków
miałem to samo. Dokręciłem wszystko co się dało. Następnie w samym zawiasie napchałem gąbki ponieważ ogranicznik uderzał o blachę. Pomogło.
Pozdrawiam
Opel Corsa B 1.4 X14SZ, ver. 3 drzwiowa, szyberdach, 2x AIR BAG. Dziennik wydatków
- Peter
- Nowy
- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
U mnie kiedyś też tak trzaskało... odkręciłem ograniczniki od strony drzwi a potem od strony słupka w drzwiach. Tak jak pokazane jest na tym zdjęciu u góry w Tigrze nasmarowałem lekkim smarem , dałem podkładki sprężynujące i wymieniłem ten sworzeń bo u mnie się wyrobił i do dzisiaj nic nie stuka nic nie puka. Ale przed wymianą zobacz czy sworzeń jest dobry jak jest to tylko nasmaruj .
- Wiciu12v
- Świeżak
Dzisiaj biorę się za to powiedzcie mi jeszcze jak zdemontować ten sworzeń który trzyma ogranicznik z ramą auta ? Wystarczy go wybić młotkiem ? czy jest na to inny sposób ?
- Bartek_gutek
- Nowy
- Imię: Bartek
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Wystarczy go wybić młotkiem. ja dzisiaj wymieniłem ten sworzeń (bolec) na śrubkę i od spodu nakrętka, dałem smaru i przestało strzelać.
- Wiciu12v
- Świeżak
Udało mi się wybić go i rozszerzyć żeby twardo siedział na swoim miejscu i drzwi kierowcy w 90% przestały strzelać, a pasażera w 80% więc jest ok. Jak się znów rozstrzelają, to dam śróbkę z nakrętką albo nowe sworznie zamówie dzięki za pomoc