Po wymianie linki brak ręcznego
-
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Po wymianie linki brak ręcznego
Witam.
Wymieniałem dziś obie linki ręcznego (jedna się zerwała a druga postrzępiona). Wymieniłem, złożyłem - ręcznego nie ma o.O . Nożny hamuje dobrze, pedał nie wpada głeboko, regulacja skręcona na max. Co sie stao?
Wymieniałem dziś obie linki ręcznego (jedna się zerwała a druga postrzępiona). Wymieniłem, złożyłem - ręcznego nie ma o.O . Nożny hamuje dobrze, pedał nie wpada głeboko, regulacja skręcona na max. Co sie stao?
- Konik
- Moderatorzy
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Re: Po wymianie linki brak ręcznego
Weż moze sprawdz jak amsz ustawiony samoregulatyor. też miałem z tym jaja. własnie ejstem na etapie robienia recznego i łożysk wiec jak cos to podeśle info...
pozdro
pozdro
-
- Bez listowiec ;-)
Samoregulatory przy szczękach? Są w takiej samej pozycji w jakiej były przed demontażem bębnów. Chodzą lekko.
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Ale ciągniesz za dźwignie ręcznego przeskakuje 2 do 6 ząbków i jest opór a nie ma ręcznego czy dźwignia staje bez oporu aż zakres ruchu dźwigni się kończy?
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
- Bez listowiec ;-)
Dokładnie tak wolga85. Dźwignia latała luzem.
Jest 2:10, właśnie wróciłem z garażu. Ręczny działa. A co było powodem? Otóż nie dysponuję kanałem, więc musiałem leżeć pod samochodem - nie zauważyłem, że rozpięło mi się cięgło pod podłoga po środku. Złączyłem to cięgło, uważając by było w dobrej pozycji. Po podłączeniu ręczny działał tylko na prawe koło. Zdjąłem bęben lewy i moim zmęczonym oczom ukazała się linka, która spadła z zaczepu. Ale w końcu jakoś udało mi się to założyć. Przy okazji rozruszałem trochę samoregulatory. Wszystko gra i buczy. Jaki z tego wniosek? Ano człowiek się całe życie uczy
Jest 2:10, właśnie wróciłem z garażu. Ręczny działa. A co było powodem? Otóż nie dysponuję kanałem, więc musiałem leżeć pod samochodem - nie zauważyłem, że rozpięło mi się cięgło pod podłoga po środku. Złączyłem to cięgło, uważając by było w dobrej pozycji. Po podłączeniu ręczny działał tylko na prawe koło. Zdjąłem bęben lewy i moim zmęczonym oczom ukazała się linka, która spadła z zaczepu. Ale w końcu jakoś udało mi się to założyć. Przy okazji rozruszałem trochę samoregulatory. Wszystko gra i buczy. Jaki z tego wniosek? Ano człowiek się całe życie uczy

- mr.suchy
- Świeżak
- Kontakt:
Witam,
Panowie właśnie wymieniłem obie linki w ręcznym, wszystko założone skręcone. Ręczny dobrze łapie, na maksa auto "siada". Pojechałem na przegląd i okazało się że lewe koło nie łapie, różnica 63%. Wydaje mi się że trzeba ustawić regulatory ale nie wiem jak to zrobić na oko ? wyczucie ? mierzyłem odległości pomiędzy wkładką cierna a rantem na zaciągniętym hamulcem i nie zauważyłem dużych różnic może 1mm ?
Jak sobie z tym poradzić ?
Panowie właśnie wymieniłem obie linki w ręcznym, wszystko założone skręcone. Ręczny dobrze łapie, na maksa auto "siada". Pojechałem na przegląd i okazało się że lewe koło nie łapie, różnica 63%. Wydaje mi się że trzeba ustawić regulatory ale nie wiem jak to zrobić na oko ? wyczucie ? mierzyłem odległości pomiędzy wkładką cierna a rantem na zaciągniętym hamulcem i nie zauważyłem dużych różnic może 1mm ?
Jak sobie z tym poradzić ?
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Najlepiej
przetoczyć bęben, podkręcić samo-regulatory
przetoczyć bęben, podkręcić samo-regulatory
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- mr.suchy
- Świeżak
- Kontakt:
a masz jakiś poradnik jak to wyregulować ? w Astrach w bębnie jest dziurka a tutaj muszę zdjąć bęben...czy co czymś nie wiem ????
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
sprawdź uważnie na poprawne zamocowanie blaszki-zapadki samo-regulatora
blaszka musi się opierać o zębatke nakrętki
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Pomogłem postaw +
-
- Nowy
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Panowie ja mam taki problem że wymieniłem linki i ręcznego nie ma, w zasadzie to coś tam łapie ale bardzo słabo. Jak skręcę linki bardziej to skok dźwigni się zmniejsza a siła ręcznego nie ulega zmianie. Może to być wina samoregulatorów? Nic innego nie ruszałem a samoregulatory nie były pierwszej świeżości, to znaczy wyglądały na nieruszane. Szczęki miały jeszcze bardzo dużo mięsa. Założyłem tylko nowe linki, łożysko w prawym kole, poskładałem wszystko do kupy i tyle.
-
- Świeżak
Zdejmij bębny, wyjmij samoregulatory, wyczyść dokładnie, nasmaruj, żebyś mógł kręcić palcami, następnie złóż wszystko i podstaw hamulce tak aby bęben wchodził ci z lekkim oporem. Następnie załóż koło przykręć sobie tylko 3 śruby, a przez czwartą śrubokrętem podstaw jeszcze hamulce tak, żeby koło w jednym miejscu ciężej się kręciło. Po 100 kilometrach podstaw jeszcze raz jeśli robisz wszystko na nowych gratach jak nie to zostaw.
-
- Nowy
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Udało się rozwiązać problem. Samoregulatory były tak zapieczone że zębatka w ogóle się nie obracała. Wyczyszczone, złożone i śmiga.