!!! opel corsa opc !!!

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

!!! opel corsa opc !!!

Post autor: wow »

wiadomosc cytowana za wp.pl:

Światowa premiera studyjnego Opla Corsa OPC

Podczas 35 Salonu Samochodowego w Essen Opel prezentuje swój studyjny model Corsa OPC (Opel Performance Center). Samochód ten świetnie wpisuje się w motto tegorocznych targów, które brzmi: Power & Fun (moc i frajda). Corsa OPC przyspiesza do setki w 7,9 sekundy.

Nową studyjną Corsę napędza zmodyfikowany, turbodoładowany silnik ECOTEC o pojemności 1.6 litra i mocy 125 kW (175 KM), oraz momencie obrotowym 210 Nm. Ta jednostka pozwala rozpędzać Corsę do prędkości 225 km/h i uzyskiwać przyspieszenie 0 – 100 km/h w ciągu 7,9 sekundy.
Zawieszenie obniżono o 25 cm, zaś podwozie zestrojono bardziej twardo. Corsa OPC ma więc obniżony środek ciężkości i lepiej trzyma się drogi.

Aby zdobyć serca kierowców, Opel Corsa OPC musi nie tylko lepiej jeździć, ale i lepiej wyglądać. Dolepiono jej potężne spojlery z przodu i z tyłu, poszerzono nadkola i zamontowano 17. calowe aluminiowe felgi. We wnętrzu zainstalowano sportowe, kubełkowe siedzenia. Detale pokryto matowym chromem. Całość robi wrażenie wersji tuningowej.

Opel Corsa OPC, jako samochód studyjny nie powala na kolana. Niezwykle lakoniczny komunikat prasowy jej poświęcony nie zawiera żadnych informacji o innowacyjnych rozwiązaniach technicznych.
Z pewnością jednak Opel Corsa OPC byłby bardzo pożądanym autem, gdyby General Motors zdecydował się wprowadzić je do seryjnej produkcji. Pamiętać trzeba, że tak właśnie się stało z inną studyjną wersją Corsy, która pojawiła się na rynku jako Opel Tigra. ...Inna sprawa, jak to obniżone podwozie sprawdziło się na polskich drogach.

a teraz male eye-candy :grin:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jak dla mnie to mniam mniam... chociaz silnik moglby byc mocniejszy...

mysle, ze wiadomosc nadaje sie na strone - do historii corsy, czy czegos takiego - haaaaaaallloooooo Flipper, nie sadzisz??? ;)
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

Jestem na TAK
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

Ja również jestem na tak.
Żeby coś takiego występowało w modelu B. :(
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

a mnie rozjebala ta corsa. jak komus sie nie podoba, to do domu marsz :-D

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Kontakt:

Post autor: sierak »

Wiecie co - ja i tak wole swoją niż tą OPC.
No i silnik mógłby być rzeczywiscie silniejszy no ale coż .... My im pokażemy :grin:
była Corsa A GSI E16SE | jest Rodzinne Kombi
webActive :: profesjonalnie i z pasją
Jedrus
Swój
Kontakt:

Post autor: Jedrus »

No cóż mnie się osobiście "C" nie zabardzo podoba, ale myslę że taką przyjąłbym z radością pod swój dach :grin:
Czekamy na Polską premierę
Łódź wikingów i taczanka (ale Opel i też czarny) :)
CTM#119
PABLO
Swój
Kontakt:

Post autor: PABLO »

Jędrek mnie Flip opitolił że C mi się nie podoba zabardzo bo nie, ale ta jest boska.
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

markos: ta b jest nice, ale jesli mam byc szczery to Jedrusiowa jest ladniejsza... felgi ma tylko mniejsze, ale naprawde jest imho lepsza...

mnie sie tam ta C podoba, ale nie wydaje sie Wam ze jednak poskapili jej mocy??? chlodno o tym mowicie, a mnie bardzo szkoda...
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Kontakt:

Post autor: sierak »

No własnie ... mnie się wydaję że jak na takie autko (niby z zacięciem sportowym) to powinna mieć więcej mocy. No i pojemność silnika też mnie troszkę dziwi - dlaczego tam nie ma 2.0 tylko 1.6??
była Corsa A GSI E16SE | jest Rodzinne Kombi
webActive :: profesjonalnie i z pasją
Jedrus
Swój
Kontakt:

:oops: :oops: Wow jestem zmieszany ale dziękuję. Ta wygląda naprawdę fajnie (szczególnie te kola). Co do "C" to może jest to baza do dalszego rozwoju ?
CTM#119
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

niby 1,6 na turbinie, ale dlaczego nie wsadzili tam 1,8 na turbinie, albo nawet tego nowego z20let z astry coupe'tki... szkoda, ech szkoda...

za to pewnie zawieszenie ma bajka... z tego co slyszalem zawieszenie w astrze opc to byl kosmos - po prostu ideal, tyle ze o wiele przewyzszajace tez i moc tamtego autka...
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Jedrus pisze::oops: :oops: Wow jestem zmieszany ale dziękuję. Ta wygląda naprawdę fajnie (szczególnie te kola). Co do "C" to może jest to baza do dalszego rozwoju ?
hehe ;) - naprawde podoba mi sie ta Twoja mala... zas z c to pewnie bedzie tak jak mowisz, ze jesli ja wypuszcza z takim silnikiem to zaraz odwazniejsze firmy zrobia cos z tym autkiem radykalnego... juz widze mlk corsa opc turbo kit, albo cos takiego...
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
Fifo
Swój
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Fifo »

No mocy poskąpili, z tym się zgodze ale Corsa C mi się podoba, choc w seryjnej wersji nie leży mi tylny zderzak ze swiatełkami przeciwmgłowymi w zderzaczq tym własnie. Natomiast ta OPC to bajka, jest sliczna na tych 17tkach i te zderzaczki tez bajeczne, a fotele, ehh, tylko faktycznie 2.0 na turbinie w takiej to dopiero byłoby coś. No ale jakby ktos miałby za dużo kasy to wrzucic do takiej 2.0 Turbo i jazda :)
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
Retox
Nowy

Post autor: Retox »

A mi te felgi w tej opc się wyjątkowo nie podobają . Zderzaki bardzo ładne, a te kubełki - :)22 .
No nie piszczcie głupot, że to jest ciut za słabe. Osiągi ma takie jak clio 2.0, a spalanie na pewno będzie niższe :)23 .
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

wg. mnie za slaba... podtrzymuje to - to jest opc (opel performance centre) a nie corsa gsi... clio sport 2,0 jest normalnym seryjnym samochodem tak jak powiedzmy corsa sport 1,8. opc powinno byc przynajmniej tego extreme kalibru co clio 2,5 v6 - takie moje zdanie! moze i jest to moc poprawna dla codziennego uzytkowania, ale po opc spodziewalbym sie wiekszego smaczka... zwlaszcza, ze to jest concept ktory nie wiadomo czy wejdzie do produkcji, ot co!!!
c20rsa, czlowieku meeen!
Retox
Nowy

Post autor: Retox »

Wow- zbieżność zdań- to lubię, bo teraz się "pożremy" :-D

Clio 2.0 jest seryjnym autem ? :0 . Ciekawe rzeczy prawisz. Nie miałbym nic przeciwko, aby wszystkie auta seryjne były tego kalibru :oko: .
Piszesz, że skoro to corsa OPC, to ma to być nie wiadomo co, a przynajmniej już auto pokroju clio V6. Tylko, że clio v6 to auto niszowe, i bardziej kolekcjonerskie, które nie ma konkurenta i długo mieć nie będzie, bo nie każdy producent wyznaje strategię opracowanie auta właśnie niszowego, za ogromne pięniądze, które kupi "garstka" klientów. Garstka, bo to klienci fanatycy danej firmy.

A to czy ta corsa się nazywa opc, czy supersport, czy gt to nie ma najmniejszego znaczenia- bo mocy wcale nie ma tak mało.

Oczywiście, że mocy nigdy za wiele, ale za to trzeba jeszcze płacić, także poczekajmy na cenę tego autka.
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

clio 2,0 jest autkiem jak najbardziej dostepnym z salonu. seryjnym tzn. wypuszczonym w duzej (wiekszej) serii podobnie jak wszystkie inne 1,4 czy 1,6... docelowo dla innego klienta i z inna cena, ale nie zmienia to faktu... jest tak rowniez z pug'iem 206 s16 ktory mial tez wersje bardziej niszowa (ale nie pod wzgledem osiagow bynajmniej) 206 gt, a obecnie 206 rc i wlasnie takiej wersji corsy oczekiwalem od opc.

ja nie mialbym nic przeciwko zeby wszystkie auta seryjne wygladaly jak corsa Jedrusia, bo mi sie podoba... ale sa rozne gusta - to raz, rozne portwele - to dwa, rozne potrzeby i oczekiwania - to trzy... mozna tak mnozyc... corsa opc nie miala byc konkurentem dla v6 tylko czegos takiego brak mi w oplowskiej ofercie - takiego fabrycznego tuningu i opc mialo to spelnic - irmscher jakos zszedl z tego pola dawno dawno...

astra opc x-treme to bylo to cos dla moich zmyslow czego oczekiwalem, tak jak wlasnie clio v6!!!

retox, ja uwazam ze nazwa opc nobilituje... idac dalej nazwa lexus nobilituje, nazwa coca-cola tez, poza tym opc nie wchodzi do produkcji jeszcze wiec nie wiadomo jakie maja wobec niej plany - czy ma zbadac nastroje ludzi czy kupiliby cos takiego czy moze cos innego... tak wiec jak na koncept to juz zupelnie marnie...

ja nie mam nic przeciwko temu, zeby placic za moc - to jest fair. dlatego tez seryjne autka sa rozne jak rozne ludzie maja stany kont...

a opc to opc... i powinno byc mocniejsze - ot co!!!
c20rsa, czlowieku meeen!
Jedrus
Swój
Kontakt:

Wow - Retox - PAX.
OPC jest przykładem fabrycznego tuningu, który musi spełniać wiele zadań (niestety) - nie może być zbyt wysilony, zbyt wydumany itd. Bo to rodzi problemy. Jak klient chce to kupuje coś takiego i idie z tym do Steinmetza, Mantzela czy gdziekolwiek i robi co chce.
Fabryka tylko w konceptach może sobie pozwolić na maksa. Ewentualnie krótkie limitowane serie (Clio V6).
AMG tez nie grzeszy nadmiarem mocy i są lepsi (Lorinser, Brabus itd.)
CTM#119
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

niech bedzie Jedrus... ze to taki fabryczny grzeczny tuning, ale astre opc x-treme mogli zrobic jak z kosmosu... mogli! ale moze ta corsa ma faktycznie wejsc do produkcji rownlolegle z normalna astra opc i to juz jest gotowiec... nie wiem... zreszta co mi do tego ;)
c20rsa, czlowieku meeen!
Jedrus
Swój
Kontakt:

No pewnie że tak Wow - co nam do rego - ta nowa ma jedną podstawową wadę - nie jest czarna :grin:
My i tak byśmy się nie zamienili :oko:
CTM#119
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

dokladnie tak!!! :)2
c20rsa, czlowieku meeen!
Basista
Swój
Kontakt:

Post autor: Basista »

A mnie sie ta opc podoba ,stylistycznie jest git wiadomo że jak bym sobie taka kupił to cos bym przy niej pozmieniał po swojemu ale ogólnie jest git .A co do silnika to rzeczywiście poskąpili jej mocy no ten c20let to powinien tam siedzieć i to podrasowany do 300km , wtedy jakies tam clio V6 nawet by nie podeszło .Ot takie moje skromne zdanie
Obrazek
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Opel/Corsa/7258" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”