Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Te głośniki z tyłu to chyba alphardy bez skrzyni ani wzmaka . Same głośniki.
A apropo tych balupuntów to nie jestem pewien jaki model bo jest numer zamazany . W półce zamontowałem je za pomocą 2 srób na karzdy i dodatkowo wywiercilem w półkach otwory .
A z przodu to doładnie teraz nie mam tweeterów bo jakiś czas temu zdejmowałęm wywieytrzniki i pod nimi znalazlem male glosniki basowe wiec z przodu teraz sa 4 glosniki nisko tonowe
kurde chyba mi sie skasowalo
Pisze jeszcze raz
Z tyło alphardy 20 cm bez skrzyni ani wzmaka, a blau sa montowane w sposob taki ze sa przekrecone do pulki na sruby.
Z p[rzodu jeszcze znalazlem dwie seryjne basowki ( byly ukryte pod wywietrznikami )
U mnie też nie ma, najwidoczniej poprzedni właściciel zamontował mu basówki, ja chyba tweeterki sobie włożę w nawiew na twarz, sprawdzi się to czy nie?
w corsie sa tylko 2 w miare dobre miejsca na tweetery: zrobic nowe slupki i w nie wlozyc glosniki, albo zamontowac na trojkatnych plastikach przy lusterkach (tylko elektryczne, bo z manualnym sterowaniem sie chyba nie da). ja mam w plastikach - wewnatrz plastikow sa nawet kolnierze do glosnikow. miejsce przy klamkach jest zupelnie bez sensu a zdaje sie, ze tam oryginalnie sa jakies byle jakie piszczalki. wazne jest dobre ukierunkowanie tweeterow (do srodka tak, zeby osie wyprowadzone z glosnikow przecinaly sie jakies 20cm przed waszymi nosami)
jak dorwe jakas cyfrowke, to wrzuce fotke
azyl pisze:Te głośniki z tyłu to chyba alphardy bez skrzyni ani wzmaka . Same głośniki.
A apropo tych balupuntów to nie jestem pewien jaki model bo jest numer zamazany . W półce zamontowałem je za pomocą 2 srób na karzdy i dodatkowo wywiercilem w półkach otwory .
A z przodu to doładnie teraz nie mam tweeterów bo jakiś czas temu zdejmowałęm wywieytrzniki i pod nimi znalazlem male glosniki basowe wiec z przodu teraz sa 4 glosniki nisko tonowe
EEE to Stary ja nie wroze dobrego grania.Wiem ze juz tu pare osob wypowiadalo sie ze te glosniki dobrze graja,ale ja nie mam pozytywnych doswiadczen z Alphardem.No slyszalem ze elipsy jako tako graja.Ale jezeli to sa okragle glosniki,to polecalbym wlozyc je w pudlo.
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
Szwagier, Ty siedź cicho, zobaczysz u mnie w sobotę jak graja te elipcy alpharda bo takie mam, jak je podłączyłem pod wierzę to zapierniczały świetnie, zobaczymy jak będzie w samochodzie, najwyzej bagażnik cały zapcham czymś
Szwagier sobota u mnie Pozdrawiam
Z tymi alphardami to jeszcze nie jest pewne czy zostana bo to jest okres probny ( testuje rozne glosniki )
A ktoś pytał z kad ja mam te glosniki pod nawiewami
Ta corsa jest sprowadzana z niemiec i tam standardowo byly z przodu takie basowki a z tylu blaupunkty
gabson pisze:
Moim zdaniem jst to bardzo dobra jakość do Ceny.
Nowe modele spisują się bardzo dobrze.
Zakładałem szwagrowi do jego ritmiaka na tylną półkę właśnie Elipsy Alpharda i szczrze mówiąc bardzo mile mnie zaskoczyły.
również do swojej corsinki wrzuciłem te alphardy i jak bedzie wszystko złożone to zapraszamdo posłuchania.....
Nie wykluczone że zmienisz zdanie co do tych głośników.......
A napisz mi jaka cena tych jajek(elips)??
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
Sory wiem ze ten temat juz dawno sie skonczyl ale nie chce rozpoczynac nowego ...
Mam jeszcze jedno pytenie odnośnie car-audio
Czy jeżeli w radiu nie ma wyjścia na wzmacniacz to moge go jednak jakos podlaczyc ? ( poprzedni wlasciciel chyba zrobil kabelek do wzmaka i podpial go do kostki ale radio nie ma na niego wyjscia ...
i czy nie dalo by sie podlaczys wzmaka do glosnikow ? ( czyli zeby kabelek wychadzacy z radia ( do glosnikow ) podlaczyc do wzmaka a z niego kabel do glosnika ? )
Fillip pisze:Ja jednak narazie nie chce montowac glosnika typowo basowego bo wyszedlem z zalozenia ze wlasnie elipsy na tyle daja dla mnie wystarczajacy bass.
Tak to mam zrobione. Na elipsach podlaczonych do wzmaka mam wieksza ilosc basu natomiast na glosniczkach z przodu wiecej tonow wysokich. Nawet fajna scena wyszla, a moje elipsy daja mi narazie wystarczajacy bass. Nie musi przeciez slyszec mnie cala okolica.
Scene moze i masz dobra, ale basu pelnego to na pewno nie masz. Wrzuc kiedyc dobra skrzynke do autka, pojezdzij z tydzien, a potem ja wyjmij.... uslyszysz ze czegos Ci tam jednak brakuje.
znam to uczucie jak przez tydzień bez skrzynki różnica niebo, a ziemia
azyl pisze:Sory wiem ze ten temat juz dawno sie skonczyl ale nie chce rozpoczynac nowego ...
Mam jeszcze jedno pytenie odnośnie car-audio
Czy jeżeli w radiu nie ma wyjścia na wzmacniacz to moge go jednak jakos podlaczyc ? ( poprzedni wlasciciel chyba zrobil kabelek do wzmaka i podpial go do kostki ale radio nie ma na niego wyjscia ...
i czy nie dalo by sie podlaczys wzmaka do glosnikow ? ( czyli zeby kabelek wychadzacy z radia ( do glosnikow ) podlaczyc do wzmaka a z niego kabel do glosnika ? )
Jesli wzmak ma (procz wejsc 'preamp') wejscia linowe to na te wejscia mozesz spoko podac sygnal po wzmaku z radyjka... jesli zas takiego wejscia nie ma, to mozesz sprobowac wyciagnac sygnal 'preamp' z wnetrza radyjka... bedziesz do tego potrzebowal schemat radyjka, badz schemat jego koncowki mocy zeby okreslic, na ktorych nozkach jest sygnal z przedwzmacniacza. Slowem... do zrobienia.
beny pokreciles: wejscia liniowe (oznaczenia line) to wlasnie wejscia niskosygnalowe. na te wejscia podaje sie sygnal z przedwzmacniacza radia. wejscia wysokosygnalowe (najczesciej oznaczane speaker level) to wejscia, na ktore mozna podac sygnal bezposrednio z wyjscia wzmacniacza radia, czyli ten sam, ktory normalnie napedza glosniki. ten rodzaj wejscia maja tylko dosc tanie wzmacniacze. nie ma ich w sprzecie wyzszej klasy, bo z zalozenia forma sygnalu podawana na koncowke mocy jest JUZ znieksztalcona przez wzmacniacz z radia.
teraz mamy jasnosc?
nie, chodzilo mi wlasnie o wzmacniacz. nic innego. przeciez na wejscia wysokopoziomowe (zewnetrznego wzmacniacza) podajesz sygnal wlasnie z koncowki mocy radia, prawda? wiec podwojnie go znieksztalcasz. najpierw wzmacniaczem radia, potem konwersja sygnalu na niski wewnatrz zewnetrznego wzmacniacza i na koniec dodajesz znieksztalcenia generowane przez sama koncowke (zewnetrznego wzmacniacza)