Gaz w Corsie

boxer
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Gaz w Corsie

Post autor: boxer »

Chce kupić po nowym roku Corse B zagazowana lub zagazować. Napiszcie prosze jakie instalacje macie w autach , jaki tam jest kolektor
( plastik?). Z kompem czy wystarczy bez. Dziex
HUURRRAAA SPRZEDANA !!!! Corsa A 91 1.2i gaz
Obrazek
Awatar użytkownika
_balt_
Weteran
Kontakt:

Post autor: _balt_ »

ale jaka to corsa 8v czy 16v bo jak 8 v to bez kompa zasuwa bardzo dobrze na gazie nawet leiej
instalacja lovat bo najtaniej i czesci do niej wszdzie dostepne
boxer
Nowy
Kontakt:

No właśnie nie wiem 8V czy 16V
8V
plusy- prosty silnik , nieskąplikowany serwis, normalne ceny
minusy- takie sobie osiągi ( BTW czy 1.2 8V ma 45 KM a 1.4 60KM?)

16V
plusy- power, umiarkowany apetyt na paliwo ( nie wiem co z olejem)
minusy-zajebiście drogie części i za każdym razem wiele ich do wymiany, ten silnik jest chyba bardziej awaryjny

Już nie kupię auta na pałę jak to bylo z Vectra o której nic nie wiedziałem i kupiłem przestarzały silnik E18NVR i chyba tylko ja miałem gaźnik . Auto paliło 15l lpg/100 z automatem. Chciałbym przed kupnem wiedzieć wszystko i kupić konkretny model. Nie uśmiecha mi sie zakładać gaz bo to sie nigdy przy sprzedaży nie wróci wolałbym juz zagazowany. Jeżeli trzeba zagazować to trudno-NA BENZYNIE JEŹDZIŁ NIE BEDE !!! BTW Ile kosztują typowe eksploatacyjne cześci do tych silników np rozrząd (Pasek czy rolki i napinacze też się wymienia)???
Obrazek
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

miałem 1.2 z gazem i bez kompa, teraz to samo tylko 1.6 i jest OK.

Do ciekawostek należy że np lavato przy instalacjach z kompem odcina przekaźnikiem lampkę Check-engin. kody usterek przy gazie to prawie normalka (44 i 45 uboga/bogata mieszanka)
boxer
Nowy
Kontakt:

AdamXXL pisze:miałem 1.2 z gazem i bez kompa, teraz to samo tylko 1.6 i jest OK.

Do ciekawostek należy że np lavato przy instalacjach z kompem odcina przekaźnikiem lampkę Check-engin. kody usterek przy gazie to prawie normalka (44 i 45 uboga/bogata mieszanka)
Nie było zadnych jaj. Jak silnik biga(ł) na PB po zagazowaniu??? Jakie spalanie przy normalnej jeździe bez butowania-miasto,country
Obrazek
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

boxer pisze:Nie było zadnych jaj. Jak silnik biga(ł) na PB po zagazowaniu??? Jakie spalanie przy normalnej jeździe bez butowania-miasto,country
powiedzmy że na gazie dość mała strata i na bęzynie też. Zawsze wyciskałem z 1.2 ile da rady i spalanie gazu ~8l co ciekawe w 1.6 z tym samym mikserem spalanie jest identyczne
Awatar użytkownika
Hayabusa
Swój
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: Hayabusa »

A powiedz mi Adaś czy do mojej cosiarki b 1.0 12v to jaką instalacje należało by zamontować(z kompem, czybez )
Obrazek
Obrazek
Obrazek
corsa C 1.3 CDTI & Seat Leon 1M
boxer
Nowy
Kontakt:

AdamXXL pisze:
boxer pisze:Nie było zadnych jaj. Jak silnik biga(ł) na PB po zagazowaniu??? Jakie spalanie przy normalnej jeździe bez butowania-miasto,country
powiedzmy że na gazie dość mała strata i na bęzynie też. Zawsze wyciskałem z 1.2 ile da rady i spalanie gazu ~8l co ciekawe w 1.6 z tym samym mikserem spalanie jest identyczne
1.2 i 8llpg- to chyba jazda mocno mieszana. W samym mieście powinien troche więcej łyknać. Pisaliście ze Corsy są paliwożerne zwłaszcz 1.4 8V- dycha benzyny jak nic. Już mam mętlik w głowie Co z tymi 16V?
Obrazek
WujkO
Nowy
Kontakt:

Post autor: WujkO »

to moze ja cos napisze o swojej
mam silnik C12NZ, na początku dawali taki w B
gaz mam Lovato, bez komputera i były problemy z jazda na benzynie - gazownik odciął pamieć kompa benzynki i smiga bez problemów ( zabieg standardowy w Golfach III z tego co mówił)
pali mi to to 9l LPG przy ciezszej nodze, na trasie kiedyś wyszło ponad 6l przy 110 - 120km/h
pozdrawiam

Ł.W.

Golf III, 1.4i
boxer
Nowy
Kontakt:

WujkO pisze:to moze ja cos napisze o swojej
mam silnik C12NZ, na początku dawali taki w B
gaz mam Lovato, bez komputera i były problemy z jazda na benzynie - gazownik odciął pamieć kompa benzynki i smiga bez problemów ( zabieg standardowy w Golfach III z tego co mówił)
pali mi to to 9l LPG przy ciezszej nodze, na trasie kiedyś wyszło ponad 6l przy 110 - 120km/h
I to są wyniki które mnie satysfakcjonują w 100% Ten motór ma 45KM do Corsy A styknie ale boje sie ze do B jest ciut cieniutki.
Obrazek
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

1.4 16v
na 20 l gazu mozna przejechac:
w miescie 150 km
w trasie predkosc 110-120 230km
w trasie predkosc 140-150 180 km

pozdr
Ostatnio zmieniony 27 sie 2003, o 00:06 przez cyberpooh, łącznie zmieniany 1 raz.
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

u mnie jest to jazda mieszana miasto - trochę górek - miasto (na 5 żadko zaglądałem) zimą mpdobnie jak na bęzynie spalanie wzrasta
Awatar użytkownika
_balt_
Weteran
Kontakt:

Post autor: _balt_ »

AdamXXL pisze:miałem 1.2 z gazem i bez kompa, teraz to samo tylko 1.6 i jest OK.

a bez kompa chek engin ciagle mryga heheheee
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

_balt_ pisze:a bez kompa chek engin ciagle mryga heheheee
głównie przy chamowaniu silnikiem (za bogata mieszanka)
Feliks
Nowy

Post autor: Feliks »

Ja mam 1.4 8v i na 24litry lpg robie nim 230-250 km. na trasie zazwyczaj mieszanej (troche miasta czasami jakis dwupas itp) Nie wiem ile by wyszlo jak bym jezdzil normalnie i nie ciagnol do 7 tys obrotow :D . Instalacja takze lovato i jest bez problemow
boxer
Nowy
Kontakt:

cyberpooh pisze:1.4 16v
na 20 l gazu mozna przejechac:
w miescie 150 km
w trasie predkosc 110-120 230km
w trasie predkosc 140-150 180 km

pozdr
wychodzi:
1-13,3 llpg/100
2-8,7 llpg/100
3-11.1 llpg/100km

Powiem krótko DRAMAT
Moje była Vectra 1.8 na gaźniku z AUTOMATEM 1300 kg do pociągnięcia paliła w mieście 15llpg/100 a po wsi ok 11llpg/100 Cyber moze ty troszeczkę ciśniesz to auto bo nie do wiary zeby 1.4 16V tyle palił Rodzinne UNO poli 9 llpg/100 miasto i 6,5 wieś-Jazda zupełnie normalna
Obrazek
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

benzynki 16v spala tez duzo
trasa 7, miasto 10-11
wiec mysle ze to sa bardzo dobre wyniki na lpg.
taki "urok" tego silnika.
a ostatnio wlasnie bardzo oszczedzam go.
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
boxer
Nowy
Kontakt:

Czy mam rozumieć ze 16V są tak paliwożerne??? Chyba zostanę przy opcji 1.2 ( troche słaby)lub 1.4 8V- te silniki chyba lepiej sie sprawują na niskich obraotach. Wierzyć mi sie nie chce ze Corsa przy normalnej jeździe spali 13llpg
Obrazek
boxer
Nowy
Kontakt:

BTW cos takiego znalazłem na forum VU
Opis 8V i 16V by keyjey: Co do silnikow... (porownuje podobne silniki mocowo)

Roznica pomiedzy 16V a 8V oprocz mocy jest dosc znaczna...
Silniki 8V sa mniej wysilone ale poprzez swoja konstrukcje maja lepsze napelnianie cylindrow na nizszych obrotach przez co przewaznie momenty obrotowe na tych ze obrotach sa lepsze. W praktyce przeklada sie to na lepsze zbieranie sie samochodu od 1000 do 2500 obrotow... Jak ktos lubi bardzo delikatnie jezdzic samochodem i duzo spedza czasu na trasach to polecam 8V.
16V natomiast nadaja sie duzo lepiej do dynamiczniejszej jazdy i przedewszstkim na miasto.

Ogolnie silniki OPLA charakteryzuja sie dosc ciekawym przebiegiem mocy i momentu. Juz od dolnych obrotow dosc poprawnie sie zachowuja.... sprawdzalem empirycznie na hamowni...
Obrazek
Awatar użytkownika
Hayabusa
Swój
Kontakt:

boxer pisze:BTW cos takiego znalazłem na forum VU
Opis 8V i 16V by keyjey: Co do silnikow... (porownuje podobne silniki mocowo)

Roznica pomiedzy 16V a 8V oprocz mocy jest dosc znaczna...
Silniki 8V sa mniej wysilone ale poprzez swoja konstrukcje maja lepsze napelnianie cylindrow na nizszych obrotach przez co przewaznie momenty obrotowe na tych ze obrotach sa lepsze. W praktyce przeklada sie to na lepsze zbieranie sie samochodu od 1000 do 2500 obrotow... Jak ktos lubi bardzo delikatnie jezdzic samochodem i duzo spedza czasu na trasach to polecam 8V.
16V natomiast nadaja sie duzo lepiej do dynamiczniejszej jazdy i przedewszstkim na miasto.

Ogolnie silniki OPLA charakteryzuja sie dosc ciekawym przebiegiem mocy i momentu. Juz od dolnych obrotow dosc poprawnie sie zachowuja.... sprawdzalem empirycznie na hamowni...
a co powiesz na temat 1.0 12v
Obrazek
Obrazek
Obrazek
boxer
Nowy
Kontakt:

Kogokolwiek pytałem to mówił ze to padaczka. 16V drogi w obsłódze na i 1.0 3 cylindry jakoś mnie to nie przekonuje . Masz inne zdanie na ten temat??? Ile tam jest koników i jak ze spalaniem?
Obrazek
Awatar użytkownika
Hayabusa
Swój
Kontakt:

koników jest 55 a co do spalania to hmn.... jeśli go nie butujesz to jest okey mieścisz sie w przedziale 6,5-7 max a jak dostanie buta to nawet dojdziesz do 10 litrów. To spalanie dotyczy miasta a co do trasy to spali mi jakos 5,5 litra.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hayabusa
Swój
Kontakt:

ten silniczek lubi wysokie obroty, bo na niskich to on sie nie zbiera i niestety trzeba go "butować" :-? Jednyn + jaki widze w tym silniku to, że jak wleje np. benzyny za 20 zł to sobie troszke posmigam. :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hayabusa
Swój
Kontakt:

Aha co do awaryjności to auto mam już od 4 latek i tylko mi poszedł silnik krokowy... (z takich poważniejszych rzeczy)
Pozdrawiam :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
TS
Świeżak
Kontakt:

Post autor: TS »

hayabusa 5 pisze:A powiedz mi Adaś czy do mojej cosiarki b 1.0 12v to jaką instalacje należało by zamontować(z kompem, czybez )
Wprawdzie nie jestem Adaś, ale jajeżdżę corsą 1.0 12V i dowiadywałem się o instalację gazową. Otóż sprawa przedstawia się następujaco: ponieważ mamy plastikowy kolektor dolotowy proponowali mi trzy rozwiązania:
1. Instalacja z bezpośrednim wtryskiem gazu do komory spalania, cena ok. 4000 PLN.
2. Wimiana oryginalnego, plastikowego kolektora na zastępczy, metalowy, cena ok. 2500 PLN.
3. Zabezpieczenie kolektora (nawiercenie w nim otworów i zamontowanie bezpieczników; w przypadku detonacji paliwa w kolektorze wywala Ci bezpieczniki, a nie cały kol.), cena ok 2000 PLN.
Oczywiście wszystkie rozwiązania to instalacje z kompem.
Nie wiem czy zdecyduje się na którekolwiek rozwiazanie. W sumie nie jeżdże zbyt dużo, ponadto moja corsa nie jest paliwożerna (6,2 l/100 km po mieście, przy umiarkowanej jeździe, tylko czasami jej depnę) więc chyba mi sie nie opłaca. Ponadto nie znam nikogo, kto by się zdecydował na rozwiązanie 2 lub 3, nie wiem jak sprawdza się to w praktyce. Moze ktoś z Was zna opinie użytkowników na ten temat? Dajcie znać. Pozdrawiam.
TS (X10XE)
Awatar użytkownika
Hayabusa
Swój
Kontakt:

TS pisze:
hayabusa 5 pisze:A powiedz mi Adaś czy do mojej cosiarki b 1.0 12v to jaką instalacje należało by zamontować(z kompem, czybez )
Wprawdzie nie jestem Adaś, ale jajeżdżę corsą 1.0 12V i dowiadywałem się o instalację gazową. Otóż sprawa przedstawia się następujaco: ponieważ mamy plastikowy kolektor dolotowy proponowali mi trzy rozwiązania:
1. Instalacja z bezpośrednim wtryskiem gazu do komory spalania, cena ok. 4000 PLN.
2. Wimiana oryginalnego, plastikowego kolektora na zastępczy, metalowy, cena ok. 2500 PLN.
3. Zabezpieczenie kolektora (nawiercenie w nim otworów i zamontowanie bezpieczników; w przypadku detonacji paliwa w kolektorze wywala Ci bezpieczniki, a nie cały kol.), cena ok 2000 PLN.
Oczywiście wszystkie rozwiązania to instalacje z kompem.
Nie wiem czy zdecyduje się na którekolwiek rozwiazanie. W sumie nie jeżdże zbyt dużo, ponadto moja corsa nie jest paliwożerna (6,2 l/100 km po mieście, przy umiarkowanej jeździe, tylko czasami jej depnę) więc chyba mi sie nie opłaca. Ponadto nie znam nikogo, kto by się zdecydował na rozwiązanie 2 lub 3, nie wiem jak sprawdza się to w praktyce. Moze ktoś z Was zna opinie użytkowników na ten temat? Dajcie znać. Pozdrawiam.
Wielkie dzięki za informacje :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hayabusa
Swój
Kontakt:

i też już rozmysliłem sie nad gazem... za mało pali benzyny corsiawka zeby ją zagazować

p.s zdaje mi sie, że art's ma x10xe i na gazie :0
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fifo
Swój
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Fifo »

Boxer, nie wierzysz ze silnik 1.4 16V sporo pali...to pali uwierz. Tez mam 1.4 16V i pali mi 10l benzynki w mieście i to nie cisne go wtedy, trasa 7l PB chyba że jade tak w okolicach 100km/h to wtedy pali więcej tak koło 8...bo lubi wyższe obroty. Znajomy ma taki sam silnik na gazie i w mieście nie schodzi poniżej 12litrów LPG. 1.4 8V benzynki w mieście bez deptania ostrego bierze około 8l/100km. Inny znajomy taką własnie posiada i tak twierdzi. Inna sprawa jest taka że wszystko przy zakupie zależy od kasy. Piszesz sobie tak swobodnie ze nie wiesz czy się zdecydowac na 1.4 16V, 1.4 8V czy 1.2. A tak na prawde to zerknij do cenników i zobacz że nie znajdziesz w takiej samej cenie jak 1.2 auta z silnikiem 1.4 8V czy 16V z tego samego rocznika. Trzeba wyłożyć kasy troche więcej, a to moze być już w słabszym aucie koszt instalacji gazowej. No i wszystko zależy z jakiego roku chjcesz auto kupić bo w niektórych latach albo już nie montowali albo jeszcze nie montowali niektórych silników. Np. w początkowej fazie produkcji Corsy montowali silniki 1.2 które potem zostały zastąpione przez 1.0 12V a z kolei 1.4 16V nie montowali od samego początku. Itd. itp. najlepiej zerknij w cenniki aut, przekakluluj ile masz kasy a potem debatuj na temat tego jaki silnik chciałbyś mieć, bo moze się okazać że po takim rozeznaniu połowa dylematów Ci sama odpadnie bo np. będziesz chciał auto 4 letnie a wtedy pożegnaj się z silnikiem 1.2 albo nie bedziesz miał kaski na auto mniej niż 5 czy 6 letnie a wtedy pewnie pożegnasz się z silnikiem 1.4 16V...
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

ja tez mam 1.0 12v i moge powiedziec tylko ze to jest ekonomiczny silnik ale przy spokoinej jezdzie, mam nadzieje ze po okresie zimowym cos mocniejszego zawita pod maska ... :grin:
Awatar użytkownika
Hayabusa
Swój
Kontakt:

arts pisze:ja tez mam 1.0 12v i moge powiedziec tylko ze to jest ekonomiczny silnik ale przy spokoinej jezdzie, mam nadzieje ze po okresie zimowym cos mocniejszego zawita pod maska ... :grin:
oooo a co kombinujesz art's ? :oko:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje LPG”