Czy ktoś wymieniał sonde lambda?

Wszystkie informacje o elementach układu wydechowego Corsy B.
ODPOWIEDZ
DarkB
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Czy ktoś wymieniał sonde lambda?

Post autor: DarkB »

Mampytanko czy ktoś już to cudo wymieniał, bo się dowiedziałem że może to się wypalić, skończyć, i może przez to silnik pracować niestabilnie i palić troche więcej?
Opel Corsa 1,4 i 90r.
CTM#265
Awatar użytkownika
Gobo
Nowy
Kontakt:

Post autor: Gobo »

Nie wiem czy dobrze mówie , ale jak wypali ci się lambda to będzie ci mrugać kontrolka silnika jakimś tam kodem.
Wyginaj śmiało ciało
GUMIS2000
Weteran
Kontakt:

Post autor: GUMIS2000 »

Gobo pisze:Nie wiem czy dobrze mówie , ale jak wypali ci się lambda to będzie ci mrugać kontrolka silnika jakimś tam kodem.
to napewno
ale silnik to w mojej opni sam sie poprostu wyłaczi nie zapali jezeli naprawde sada jest spalona
Poli
Nowy
Kontakt:

Post autor: Poli »

jezeli sonda lambda bedzie szwankowac to powinna zapalic sie kontrolka bynajmniej w corsie B i C na 100% sie zapali,pozatym silnik odpali ale moze chodzic nierowno, gasnac, bedzie bujalo obrotami, szarpalo itd
pozdr
śmigaczo-fruwacz
DarkB
Świeżak
Kontakt:

Post autor: DarkB »

Poli pisze:jezeli sonda lambda bedzie szwankowac to powinna zapalic sie kontrolka bynajmniej w corsie B i C na 100% sie zapali,pozatym silnik odpali ale moze chodzic nierowno, gasnac, bedzie bujalo obrotami, szarpalo itd
pozdr
No właśnie mi tak szaprie troxhe i niestabilnie chodzi, ale nie miga mi kontrolka zadna, ale ostanio tez co mi sporo skoczyło zuzycie paliwa, podajde i niech podłączą komputer i sprawdza.
Opel Corsa 1,4 i 90r.
CTM#265
Poli
Nowy
Kontakt:

no jak niemiga to dobrze to masz szanse ze to jakas mniejsza awaria, na komputerze im na pewno wyskoczy ze to sonda albo cos innego
pozdr
śmigaczo-fruwacz
TS
Świeżak
Kontakt:

Post autor: TS »

DarkB pisze:
Poli pisze:jezeli sonda lambda bedzie szwankowac to powinna zapalic sie kontrolka bynajmniej w corsie B i C na 100% sie zapali,pozatym silnik odpali ale moze chodzic nierowno, gasnac, bedzie bujalo obrotami, szarpalo itd
pozdr
No właśnie mi tak szaprie troxhe i niestabilnie chodzi, ale nie miga mi kontrolka zadna, ale ostanio tez co mi sporo skoczyło zuzycie paliwa, podajde i niech podłączą komputer i sprawdza.
Mnie również szarpie (Corsa 1.0 12V '98 r.) i silnik nierówno pracuje, czasami gaśnie w czasie jazdy po zdjęciu nogi z gazu, mam problemy z odpaleniem na ciepłym silniku. Żadna kontrolka nie świeci. Komputer wykrył tylko jedną rzecz - zawór EGR nie reagował na zmiane sygnału sterujacego. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz - czy po wymianie EGR-u wszystkie te niepożądane objawy ustąpią. Poradźcie coś Panowie.
Pozdrawiam
TS (X10XE)
TS
Świeżak
Kontakt:

Post autor: TS »

DarkB pisze:
pozdr
Mnie również szarpie (Corsa 1.0 12V '98 r.) i silnik nierówno pracuje, czasami gaśnie w czasie jazdy po zdjęciu nogi z gazu, mam problemy z odpaleniem na ciepłym silniku. Żadna kontrolka nie świeci. Komputer wykrył tylko jedną rzecz - zawór EGR nie reagował na zmiane sygnału sterujacego. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz - czy po wymianie EGR-u wszystkie te niepożądane objawy ustąpią. Poradźcie coś Panowie.
Pozdrawiam
TS (X10XE)
Awatar użytkownika
Gobo
Nowy
Kontakt:

Post autor: Gobo »

Coś słyszałem że zawory EGR można czyścić i ludzie to robią , ale czy pomaga ?
Wyginaj śmiało ciało
Poli
Nowy
Kontakt:

przykro mi, ale co to zaworu EGR to wam niepomoge bo niemialme jeszcze nic z nim doczynienia
pozdr
śmigaczo-fruwacz
kubelt
Swój
Kontakt:

Post autor: kubelt »

Gobo pisze:Coś słyszałem że zawory EGR można czyścić i ludzie to robią , ale czy pomaga ?
Jest szansa, ze zawor odzyje, ale bardzo nikla. Jesli dostep do zaworu EGR jest latwy (a w 1.4 8V jest banalny) to warto sprobowac - jesli nie, to nie wiem czy to jest warte roboty i pieniedzy.
kubelt
Swój
Kontakt:

Post autor: kubelt »

TS pisze:Mnie również szarpie (Corsa 1.0 12V '98 r.) i silnik nierówno pracuje, czasami gaśnie w czasie jazdy po zdjęciu nogi z gazu, mam problemy z odpaleniem na ciepłym silniku. Żadna kontrolka nie świeci. Komputer wykrył tylko jedną rzecz - zawór EGR nie reagował na zmiane sygnału sterujacego. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz - czy po wymianie EGR-u wszystkie te niepożądane objawy ustąpią.
Ja jezdzilem jakis czas z padnietym zaworem EGR i jedyna oznaka jego naturalnej smierci bylo jednorazowe zaswiecenie sie kontrolki "check engine". Zadnej nierownej pracy silnika, gasniecia nie zauwazylem. Moze ewentualny spadek mocy ale trudno mi to okreslic bo ja za czasow, gdy ten zawor byl padniety ta moc i tak podnosilem
:D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Wydechowy”