Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
osman14 pisze:w moim samochodzie byl oryginal i wytrzymal 6 lat :0 :0 :0 :0 :0
sam bylem w szoku teraz mam inny i juz dziala 1.5 roku i jest spoko
a moj rok pociagnal i padl, tak slabego akumulatora jeszcze nie mialem, teraz mam norauto i jest spoko, moze dlatego ze pojemnosc wieksza o 4Ah..
A co do przygasania swiatel to tylna szyba ciagnie duzo pradu, wiec to chyba normalne ze swiatla troche przygasaja.. Poki nie masz poblemow z odpalaniem (byly ostatnio dobre dni do testow ) to ja bym nie zmienial..
osman14 pisze:w moim samochodzie byl oryginal i wytrzymal 6 lat :0 :0 :0 :0 :0
sam bylem w szoku teraz mam inny i juz dziala 1.5 roku i jest spoko
a moj rok pociagnal i padl, tak slabego akumulatora jeszcze nie mialem, teraz mam norauto i jest spoko, moze dlatego ze pojemnosc wieksza o 4Ah..
A co do przygasania swiatel to tylna szyba ciagnie duzo pradu, wiec to chyba normalne ze swiatla troche przygasaja.. Poki nie masz poblemow z odpalaniem (byly ostatnio dobre dni do testow ) to ja bym nie zmienial..
zapalac zapala!moj ma juz z 5lat pewnie!ale troche pradu idzie na audio i wogole kiedys go niechcacy rozladowalem na maksa a teraz palic pali ale wolalbym juz zmienic tak dla swojego wlasnego spokoju!pozdrawiam
no właśnie dobre pytanko. Mój akumulator ma już 6 lat i to ostania jego zima. Posłucham muzy 10 min na wyłączonym silniku i juz go nie odpale. Jak dobrze że mam garaż
To i ja sie podlacze, zeby nie budowac nowego watku. Rowniez potrzebuje pewnej rady dot. zakupu, ale kryteria sa inne. Priorytetem jest wytrzymalosc akumulatora. Taki, jak kroliczek Duracell na reklamach - kiedy inne padaja, on jeszcze dziala. Cena drugorzedna, choc miloby bylo, gdyby nie kosztowal tyle, ile generator pradotworczy
Z tego co słyszałem do Bosh robi najlepsze, najbardziej wytrzymałe, o najdłuższej zywotności. Z kolei ja mam jeszcze orginalny oplowski a autko jest z 1998r (sam początek), wiec moze kupic orginalny.
Fillip---->C T M #157
Wcześniej---------->>>Opel Corsa B 1.4i
Obecnie------------>>>Seat Leon 1.9 TDI
Fillip pisze:Z tego co słyszałem do Bosh robi najlepsze, najbardziej wytrzymałe, o najdłuższej zywotności. Z kolei ja mam jeszcze orginalny oplowski a autko jest z 1998r (sam początek), wiec moze kupic orginalny.
Ale ja nie mam juz Opla i firmowy akumulator spelnia swoja role, ale ja mam hmmm.. zwiekszony pobor pradu I potzrebowalbym cos mocniejszego.
AdamXXL pisze:standardowy to 36Ah . możesz kupić mocniejszy 40Ah lub więcej
Ja mam chyba wiecej niz te 36 Ah (to passat). Ale nie wchodzmy w szczegoly, wiem co masz na mysli. Spotkalem sie z opiniami, ze niezdrowo jest dla akumulatora kupowac wiekszy niz przewidziala fabryka gdyz ma to zwiazek z alternatorem, ktory zostal przewidziany do konkretnej pojemnosci. Kompletnie sie na tym nie znam, wiec pytam powaznie. Czy istnieje mozliwosc, ze wiekszy akumulator bedzie "niedoladowany" ?
kubelt pisze:Ja mam chyba wiecej niz te 36 Ah (to passat). Ale nie wchodzmy w szczegoly, wiem co masz na mysli. Spotkalem sie z opiniami, ze niezdrowo jest dla akumulatora kupowac wiekszy niz przewidziala fabryka gdyz ma to zwiazek z alternatorem, ktory zostal przewidziany do konkretnej pojemnosci. Kompletnie sie na tym nie znam, wiec pytam powaznie. Czy istnieje mozliwosc, ze wiekszy akumulator bedzie "niedoladowany" ?
mam akumulator 40Ah i przez dwa latka jeździłem na nim i z alternatorem 50A (nie wymagał wcale doładowywania) . jako że porwałem się na coś większego to zmieniłem też alternator na większy 75A, ale też na 1.6 śnigałem na starym alternatorku i było wsio oke
kubelt pisze:Czy istnieje mozliwosc, ze wiekszy akumulator bedzie "niedoladowany" ?
Jeżeli zamieniasz z 36Ah na 40Ah to jeszcze nic wielkiego. Ale w przypadku większych istnieje taka możliwość - seryjna instalacja po prostu nie będzie w stanie "napełnić" tego o większej pojemności i poza wydaniem większych pieniędzy na większy akumulator, on w praktyce będzie miał nadal te swoje 36 lub 40Ah.
Ja jak zmienialem to fachowcy mi powiedzieli, ze jak do corsy to 40Ah i nie wiecej, przy 44 trzeba by robic ze 100 kilosow dziennie zeby dal rade sie naladowac.
Kubelt - rozejrzyj sie za jakims zelowym wynalazkiem, nie znam sie na tym za bardzo, ale wiesz chyba kogo spytac..
Moj oryginalny padł po 6 latach uzywania, zostawiłem go na włączonym radiu i poszedłem do ziomka, niby później go ładowałem ale to nie to samo... więc zmieniłem na Centre
na marginesie kupilem wczoraj do swojego kanta akumulator 55 firmy delphi zaplacilem 140 zl zobaczymy jak bedzie sie sprawowal ale cena jest oki ciekawe jak z jakoscia ?
_balt_ pisze:na marginesie kupilem wczoraj do swojego kanta akumulator 55 firmy delphi zaplacilem 140 zl zobaczymy jak bedzie sie sprawowal ale cena jest oki ciekawe jak z jakoscia ?
Balt: z tego co słyszałem to szukałeś nawet powiązań z producentami w celu ....
tylko wez se zmierz akumulator moj poprzednik (jetem 3cim wlascicielem) zamontowal wyzszy o pare cm i scignal plastik ktory w pewnym stopniu chronil przed zimnem aku i teraz aku mam pod kratka przy szybie odrazu i cala woda z szyby leci po nim.
efekt jest taki ze musze juz sam wymienic bo prostownik po jednej nocy na polu byl niezastapiony rano!
_balt_ pisze:na marginesie kupilem wczoraj do swojego kanta akumulator 55 firmy delphi zaplacilem 140 zl zobaczymy jak bedzie sie sprawowal ale cena jest oki ciekawe jak z jakoscia ?
Balt: z tego co słyszałem to szukałeś nawet powiązań z producentami w celu ....
pewnie grunt to dobre rozeznania a nawiasem mowiac nie kady ma bogatego tate
nie klucmy sie tylko chce powiedziec ze roznimy sie tym ze ja jak chce to moge zalozyc nawet 18 fele(aby weszly ) a tobie tata niestety nie pozwoli daj na luz z takimy przycinkami
_balt_ pisze:nie klucmy sie tylko chce powiedziec ze roznimy sie tym ze ja jak chce to moge zalozyc nawet 18 fele(aby weszly ) a tobie tata niestety nie pozwoli daj na luz z takimy przycinkami
Wiesz balt, dobrze że mi nie pozwala, bo żeby pozwalał to bym się szybko zrobił taki jak Ty..., więc wdzięczny mu jestem za to
Ostatnio zmieniony 8 sty 2004, o 17:13 przez UcHO, łącznie zmieniany 1 raz.
_balt_ pisze:nie klucmy sie tylko chce powiedziec ze roznimy sie tym ze ja jak chce to moge zalozyc nawet 18 fele(aby weszly ) a tobie tata niestety nie pozwoli daj na luz z takimy przycinkami
A żebyś się nie zdziwił.... Ja wiem balt że z Tobą rozmowa to jak z pierwszoklasistą... (ort)
to chyba nie dotyczy akumulatora!sorry chlopaki ale klocie sie na privach albo GG!
Ja znalazlem w koncu akumulator spelniajacy moje wymagania, marki Optima. Jest to jedyny, ktory moglem znalezc w Polsce. Niestety cena jest tak zniewalajaca ze od razu mi sie odechcialo Bagatela 1000 zl.
kubelt pisze:Ja znalazlem w koncu akumulator spelniajacy moje wymagania, marki Optima. Jest to jedyny, ktory moglem znalezc w Polsce. Niestety cena jest tak zniewalajaca ze od razu mi sie odechcialo Bagatela 1000 zl.