Jaki akumulator kupić do corsy?

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
fabryk
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Jaki akumulator kupić do corsy?

Post autor: fabryk »

Witam!

Jako ze wydaje mi sie ze moj jest juz slaby(przy wlaczaniu ogrzewania tylnej szyby przygasaja swiatla lekko itd....)to postanowilem go zmienic!

Chcialbym juz kupic cos lepszego o ile sie da(chodzi mi o irme aku)!

Mam jakis tam sprzet grajacy 8-) i nie chce miec zadnych klopotow z tym wszystkim!

pozdrawiam
fabryk CTM#194 powered by Bariera Dzwieku
GUMIS2000
Weteran
Kontakt:

Post autor: GUMIS2000 »

kup opla takie jest moje zdanie
osman14
Swój
Kontakt:

Post autor: osman14 »

w moim samochodzie byl oryginal i wytrzymal 6 lat :0 :0 :0 :0 :0

sam bylem w szoku teraz mam inny i juz dziala 1.5 roku i jest spoko
X14XE MANTZEL its not enough

gift od schricka 264° Nockenwellen
Poli
Nowy
Kontakt:

Post autor: Poli »

ja mialem orginalny opla i dzialal mi 7 lat, teraz jezdze na akumulatorze centry i jest spoko
śmigaczo-fruwacz
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: endo »

osman14 pisze:w moim samochodzie byl oryginal i wytrzymal 6 lat :0 :0 :0 :0 :0

a moj rok pociagnal i padl, tak slabego akumulatora jeszcze nie mialem, teraz mam norauto i jest spoko, moze dlatego ze pojemnosc wieksza o 4Ah..
A co do przygasania swiatel to tylna szyba ciagnie duzo pradu, wiec to chyba normalne ze swiatla troche przygasaja.. Poki nie masz poblemow z odpalaniem (byly ostatnio dobre dni do testow :-D ) to ja bym nie zmienial..
:)12 Blue Corsa :)12
:)7 koni kit on board
Obrazek
fabryk
Nowy
Kontakt:

endo pisze:
osman14 pisze:w moim samochodzie byl oryginal i wytrzymal 6 lat :0 :0 :0 :0 :0

a moj rok pociagnal i padl, tak slabego akumulatora jeszcze nie mialem, teraz mam norauto i jest spoko, moze dlatego ze pojemnosc wieksza o 4Ah..
A co do przygasania swiatel to tylna szyba ciagnie duzo pradu, wiec to chyba normalne ze swiatla troche przygasaja.. Poki nie masz poblemow z odpalaniem (byly ostatnio dobre dni do testow :-D ) to ja bym nie zmienial..
zapalac zapala!moj ma juz z 5lat pewnie!ale troche pradu idzie na audio i wogole kiedys go niechcacy rozladowalem na maksa :lol: a teraz palic pali ale wolalbym juz zmienic tak dla swojego wlasnego spokoju!pozdrawiam

ps wiec jakie te akumulatory???
forest KAT
Świeżak

Post autor: forest KAT »

no właśnie dobre pytanko. Mój akumulator ma już 6 lat i to ostania jego zima. Posłucham muzy 10 min na wyłączonym silniku i juz go nie odpale. Jak dobrze że mam garaż
Karkonoski Auto Tuning

http://www.ktkat.prv.pl
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

fabryk pisze:ps wiec jakie te akumulatory???
Bardzo dobre sa podobno boshe silver plus bodajze - maja zwiekszony prad rozruchu, ale minusem jest ich cena.. Albo jakis zelowy (?)
Obrazek
_KWAS_
Świeżak
Kontakt:

Post autor: _KWAS_ »

jezeli cie stać zainwesuj w BOSH na serio warto a kilka ah więcej (w granicach rozsądku) nie zaszkodzi a będzie służyć.....

no fiat no fun ;o)
kubelt
Swój
Kontakt:

Post autor: kubelt »

To i ja sie podlacze, zeby nie budowac nowego watku. Rowniez potrzebuje pewnej rady dot. zakupu, ale kryteria sa inne. Priorytetem jest wytrzymalosc akumulatora. Taki, jak kroliczek Duracell na reklamach :D - kiedy inne padaja, on jeszcze dziala. Cena drugorzedna, choc miloby bylo, gdyby nie kosztowal tyle, ile generator pradotworczy :D
Fillip
Swój
Kontakt:

Post autor: Fillip »

Z tego co słyszałem do Bosh robi najlepsze, najbardziej wytrzymałe, o najdłuższej zywotności. Z kolei ja mam jeszcze orginalny oplowski a autko jest z 1998r (sam początek), wiec moze kupic orginalny.
Fillip---->C T M #157
Wcześniej---------->>>Opel Corsa B 1.4i
Obecnie------------>>>Seat Leon 1.9 TDI
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

standardowy to 36Ah . możesz kupić mocniejszy 40Ah lub więcej
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
kubelt
Swój
Kontakt:

Fillip pisze:Z tego co słyszałem do Bosh robi najlepsze, najbardziej wytrzymałe, o najdłuższej zywotności. Z kolei ja mam jeszcze orginalny oplowski a autko jest z 1998r (sam początek), wiec moze kupic orginalny.
Ale ja nie mam juz Opla :D i firmowy akumulator spelnia swoja role, ale ja mam hmmm.. zwiekszony pobor pradu :D I potzrebowalbym cos mocniejszego.
kubelt
Swój
Kontakt:

AdamXXL pisze:standardowy to 36Ah . możesz kupić mocniejszy 40Ah lub więcej
Ja mam chyba wiecej niz te 36 Ah (to passat). Ale nie wchodzmy w szczegoly, wiem co masz na mysli. Spotkalem sie z opiniami, ze niezdrowo jest dla akumulatora kupowac wiekszy niz przewidziala fabryka gdyz ma to zwiazek z alternatorem, ktory zostal przewidziany do konkretnej pojemnosci. Kompletnie sie na tym nie znam, wiec pytam powaznie. Czy istnieje mozliwosc, ze wiekszy akumulator bedzie "niedoladowany" ?
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

kubelt pisze:Ja mam chyba wiecej niz te 36 Ah (to passat). Ale nie wchodzmy w szczegoly, wiem co masz na mysli. Spotkalem sie z opiniami, ze niezdrowo jest dla akumulatora kupowac wiekszy niz przewidziala fabryka gdyz ma to zwiazek z alternatorem, ktory zostal przewidziany do konkretnej pojemnosci. Kompletnie sie na tym nie znam, wiec pytam powaznie. Czy istnieje mozliwosc, ze wiekszy akumulator bedzie "niedoladowany" ?
mam akumulator 40Ah i przez dwa latka jeździłem na nim i z alternatorem 50A (nie wymagał wcale doładowywania) . jako że porwałem się na coś większego to zmieniłem też alternator na większy 75A, ale też na 1.6 śnigałem na starym alternatorku i było wsio oke :)
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Retox
Nowy

Post autor: Retox »

kubelt pisze:Czy istnieje mozliwosc, ze wiekszy akumulator bedzie "niedoladowany" ?
Jeżeli zamieniasz z 36Ah na 40Ah to jeszcze nic wielkiego. Ale w przypadku większych istnieje taka możliwość - seryjna instalacja po prostu nie będzie w stanie "napełnić" tego o większej pojemności i poza wydaniem większych pieniędzy na większy akumulator, on w praktyce będzie miał nadal te swoje 36 lub 40Ah.
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Ja jak zmienialem to fachowcy mi powiedzieli, ze jak do corsy to 40Ah i nie wiecej, przy 44 trzeba by robic ze 100 kilosow dziennie zeby dal rade sie naladowac.
Kubelt - rozejrzyj sie za jakims zelowym wynalazkiem, nie znam sie na tym za bardzo, ale wiesz chyba kogo spytac.. :oko:
Obrazek
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

Moj oryginalny padł po 6 latach uzywania, zostawiłem go na włączonym radiu i poszedłem do ziomka, niby później go ładowałem ale to nie to samo... więc zmieniłem na Centre
Awatar użytkownika
_balt_
Weteran
Kontakt:

Post autor: _balt_ »

na marginesie kupilem wczoraj do swojego kanta akumulator 55 firmy delphi zaplacilem 140 zl zobaczymy jak bedzie sie sprawowal ale cena jest oki ciekawe jak z jakoscia ?
UcHO
Weteran
Kontakt:

_balt_ pisze:na marginesie kupilem wczoraj do swojego kanta akumulator 55 firmy delphi zaplacilem 140 zl zobaczymy jak bedzie sie sprawowal ale cena jest oki ciekawe jak z jakoscia ?
Balt: z tego co słyszałem to szukałeś nawet powiązań z producentami w celu .... :-P :-P :-P
shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

tylko wez se zmierz akumulator moj poprzednik (jetem 3cim wlascicielem) zamontowal wyzszy o pare cm i scignal plastik ktory w pewnym stopniu chronil przed zimnem aku i teraz aku mam pod kratka przy szybie odrazu i cala woda z szyby leci po nim.
efekt jest taki ze musze juz sam wymienic bo prostownik po jednej nocy na polu byl niezastapiony rano!
TS
Świeżak
Kontakt:

Post autor: TS »

Mnie znajomy polecił akumulator DELPHI 36Ah. Załozyłem go 2 lata temu i jak dotąd mnie zawiódł.
TS (X10XE)
Awatar użytkownika
_balt_
Weteran
Kontakt:

UcHO pisze:
_balt_ pisze:na marginesie kupilem wczoraj do swojego kanta akumulator 55 firmy delphi zaplacilem 140 zl zobaczymy jak bedzie sie sprawowal ale cena jest oki ciekawe jak z jakoscia ?
Balt: z tego co słyszałem to szukałeś nawet powiązań z producentami w celu .... :-P :-P :-P
pewnie grunt to dobre rozeznania a nawiasem mowiac nie kady ma bogatego tate :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
UcHO
Weteran
Kontakt:

juz tam zaraz bogatego, sam zbieram grosz do grosza i coś robię, bo cała rodzina jest temu przeciwna :( :-P :-P
Awatar użytkownika
_balt_
Weteran
Kontakt:

nie klucmy sie tylko chce powiedziec ze roznimy sie tym ze ja jak chce to moge zalozyc nawet 18 fele(aby weszly ) a tobie tata niestety nie pozwoli daj na luz z takimy przycinkami
UcHO
Weteran
Kontakt:

_balt_ pisze:nie klucmy sie tylko chce powiedziec ze roznimy sie tym ze ja jak chce to moge zalozyc nawet 18 fele(aby weszly ) a tobie tata niestety nie pozwoli daj na luz z takimy przycinkami
Wiesz balt, dobrze że mi nie pozwala, bo żeby pozwalał to bym się szybko zrobił taki jak Ty..., więc wdzięczny mu jestem za to
Ostatnio zmieniony 8 sty 2004, o 17:13 przez UcHO, łącznie zmieniany 1 raz.
fabryk
Nowy
Kontakt:

UcHO pisze:
_balt_ pisze:nie klucmy sie tylko chce powiedziec ze roznimy sie tym ze ja jak chce to moge zalozyc nawet 18 fele(aby weszly ) a tobie tata niestety nie pozwoli daj na luz z takimy przycinkami
A żebyś się nie zdziwił.... Ja wiem balt że z Tobą rozmowa to jak z pierwszoklasistą... (ort)
to chyba nie dotyczy akumulatora!sorry chlopaki ale klocie sie na privach albo GG!

z gory dzieki

pozdro 8-)
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

nei chcialo mi sie wszystkiego czytac, ale ja polecam boscha silver :oko:
Obrazek
kubelt
Swój
Kontakt:

Ja znalazlem w koncu akumulator spelniajacy moje wymagania, marki Optima. Jest to jedyny, ktory moglem znalezc w Polsce. Niestety cena jest tak zniewalajaca ze od razu mi sie odechcialo :D Bagatela 1000 zl.
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

kubelt pisze:Ja znalazlem w koncu akumulator spelniajacy moje wymagania, marki Optima. Jest to jedyny, ktory moglem znalezc w Polsce. Niestety cena jest tak zniewalajaca ze od razu mi sie odechcialo :D Bagatela 1000 zl.
Cena jakby z aso.. :oko:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”