1litr oleju na 2000km = remont silnika?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

wcześniej mój silniczek jeździł prawdopodobnie na mineralnym. zmieniłem na półsyntetyk i też teraz jest już czarny, ale podobne doświadczenia miałem na poprzednim silniku. po 1 zmianie był czarny po 2 już znacznie lepiej. ale teraz odciągam zmiane jak najdalej ;)
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

tia, ale moj olej jakos tez jest czarny przy wymianie :P wiec jakos nei sadze zeby lpg oczyszczalo w jakikolwiek sposob.
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

Ja mam na LPG i po wymianie olej mam średni, nie jest czarny, lekko ciemniejszy od tego co wlewam, a jeżdżę na mineralnym
shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

pooh ile masz przejechane na lpg bo to trwa zanim sie wyczysci - tak mi mowili gaziarze ja tylko powtarzam....
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

30tys
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

ja pierwszo slysze ze olej czystszy jak masz gaz :x
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

uzupelniam info: lanos ma przejachane 126kkm gas ma od ok. 20kkm, corsa ma 76kkm, a roczniki te same

teorie o dazie czyszczacym silnik kiedys slyszalem, moze to jest powodem tak czystego oleju.
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
osman14
Swój
Kontakt:

Post autor: osman14 »

olej musi byc czarny zreszta po przejechaniu kilkunasty kilometrow po wymienia robi sie ciemniejszy poprostu olej pracuje i nie ma sie co tym sugerowac :oko:
X14XE MANTZEL its not enough

gift od schricka 264° Nockenwellen
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

osman14 pisze:olej musi byc czarny zreszta po przejechaniu kilkunasty kilometrow po wymienia robi sie ciemniejszy poprostu olej pracuje i nie ma sie co tym sugerowac :oko:
wporzadku. tu mnie uspokoiles i nie kwestionuje slusznosci tego co mowisz, tylko dlaczego w lanosie olej wyglada tak jak swiezy w pojemniku?czy to rzeczywisce sprawa gazu?
moze draze temat bez sensu, ale intryguje mnie to troche , ze tak powiem/napisze :oko:
Obrazek
osman14
Swój
Kontakt:

tak pewnie wyglad oleju jest inny w samochodzie z instalacja gazowa dlaczego- nie dopytywalem sie P Choinackiego natomiast to wlasnie ten pan wspomnial ze olej pracuje i staje sie ciemniejszy w poniedzialek mam wyklad z diagnostyki i postaram sie dowiedziec cos wiecej na ten temat :oko:

shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

przy remoncie wyszlo ze mialem przez sprzedajacego wlany tzw doctor do oleju - ten specyfik czyniacy na krotak mete cuda z silnikiem jego komprecha i osiagmi tzw oszukiwacz kupujacego..., ale wracajac ale przed wymiana olejek byl tez wlasnie jak bursztyn po wymianie oleju zrobilo sie juz normlanie.... wiec moze lanosikowi dolali "dctora vita" hehehe

swoja droga polepsza sie tym sprawnosc zuzytego enginu wiec zastanawiam sie czy jak wleje sie go do dobrego czy to mu nie zaszkodzi bo jak nie to czemu nie dolac???

aha w aso opla powiedzieli mi ostatnio ze oleje syntetyczn jak np mobil1 5w50 dobrze czyszcza z osadow silnik....
osman14
Swój
Kontakt:

oleje syntetyczne maja te wlasnosci

ja bym zadnego moto doctora nie wlewal

to jest jakis dziwaczny specyfik ktorego zadaniem jest zagescic ile sie da olej :-? :-? jest on w postaci bardzo gestej galaretki takze on nic nie naprawia wrecz moze popsuc a jak wiadomo gestszy olej bardziej uszczelnia tzn trzeba jezdzic na minetarlnym dobrym oleju a jak jzu mineralny nie pomaga i jeszcze go ktos tym dziwacznym moto doctorem
zagesci :0 :0 :0 :0

w tej sytuacji trzeba racej pomyslec o remoncie mozliwe ze same pierscienie tlokowe pomoga . :oko: oby

UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

Czytałem wczoraj w gazetce, własnie o oleju, wzieli do prównania dwa golfy III i jeden miał olej czysty, drugi czarny, po zdjęciu głowicy okazało się ze w jednym(tam gdzie czysty olej) głowica czysta, w drugim natomiast w głowicy pełno syfu... Więc pewnie i dlatego olej jest czarny, po trochu wypłukuje ten syf i taki ma właśnie kolor, a ten syf pewnie masz w całym silniku
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

Ucho !! ale straszysz, nie sadze zebym mial zasyfiony silnik bo od czego?nie przychodzi mi nic do glowy.jezdze na polsyntetyku caly czas odkad auto przyjachalo do PL i u niemcow tez podobno na takim jezdzilo. tylko troche dziwne, ze 3-letnie auto z przebiegiem 50kkm jezdzilo na semi a nie na full syntetic

lanos nie mial zadnych doktorkow wlewanych. wiem poniewaz od nowosci ma go jedna osoba. ja tez bym takich syfow nie wlewal. kiedys wlalem Xeramic'a, ale bylo to jakies dwie chyba wymiany oleju temu. Ten Xeramic jest na bazie syntetycznej, ale czy tak dlugo mogl by sie wyplukiwac syfynagar itp)?
Obrazek
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

Przy nastepnej zmianie oleju,kup sobie taki specjalny preparat do plukania silnika,niestety nie pamietam nazwy.Wlewasz go przed wymiana oleju,zostawiasz silnik wlaczony na wolnych obrotach na ok 10 min i wymieniasz olej.Zlewa sie olej z brudami.Oczywiscie nie polecam tego w starych silniikach jezdzacych na mineralu,bo jeszcze za duzo wyplucze :oko:
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

a czy do szybszego brudzenia olej moze przyczyniac sie stozek?? taki pomysl z ostatniej chwili po przeczytaniu innego topic'u
Obrazek
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Post autor: Hiv »

Pewnie, że może! Tak jak chłopaki już pisali. Ma mniejsze opory dla powietrza ale i dla syfu pod maską. A jak ktoś ma jeszcze specjalny dolot zimnego powietrza do niego, to już w ogóle wali mu się sporo syfu z zewnatrz :-?
Może znów corsa...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”