Wkładka czy stożek?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie C.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

Hiv pisze:Nie musiałeś komentować...
ale chyba udzielilem ci odpowiedzi, prawda? :oko:
Obrazek
arts
Forum Master
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: arts »

jezdza fury zagazowane i maja zamontowane stozki :oko:
Budzio
Swój
Kontakt:

Post autor: Budzio »

to odrazu pytanie czy to prawda ze w 8v stozeek i dobry dolocik nic nie da aniefektu dzwiekowego i ew. min. poprawy osiagow
..::CTM#117::..
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Post autor: Hiv »

!markos pisze:
Hiv pisze:Nie musiałeś komentować...
ale chyba udzielilem ci odpowiedzi, prawda? :oko:
Za odpowiedź oczywiście dzięki...
Ale jak ktoś nie jest w temacie tego co się ostatnio na forum dzieje to może sobie pomysleć, że nie jest mile widziany tutaj...
Może znów corsa...
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

arts pisze:jezdza fury zagazowane i maja zamontowane stozki :oko:
Gdzie coś takiego arts widziałeś? I jak w takim razie rozwiązać problem z nadmiarem powietrza? Przeciez te piekne odglosy pracy to wlasnie z "oddechu" pełną piersią :)
Może znów corsa...
arts
Forum Master
Kontakt:

odwiedz forum Vectra :oko:
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

hiv: da się założyć i nic nie bedzie gasło, wszystko zależy od ustawienia mieszanki, jak dobrze wszystko ustawisz, odpowiednie proporcje to Ci nie bedzie gasła
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

nie wiem czy stozek w silniku jak moj 1.0 cos daje czy zabiera, ale chatakterystyke zmienia na pewno.jak mialem stozek z seria wydechem to tylko buczal od 4k obr do konca. jak zalozylem przelotowy koniec(srodek przelotowy w serii) to zmienila sie charakterystyka, przy 4k oprocz dzwieku pojawia sie jeszcze kop. auto wkreca sie do konca szybciej i dzwiek jest piekny-dokladnie taki sam kiedy sie zdejmie rure dolotowa z puszki filtra. aha no i buczy kiedy ja chce go sluchac a nie caly czas, jak to bywa z zaglosnymi wydechami.
pozdro

P.S. auto przyspiesza najefektywniej(i najefektowniej) w sumie tylko w zakrecie 4k obr. - odceiecie
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

Hiv zgłoś się do Zaibela, bo on mówił chyba na świątecznym spocie, że kiedyś miał stożek i po zamontowaniu gazu pojawił się problem, jaki opisali chłopaki - fura gasła. Dlatego ten pomysł chyba odpada u Ciebie :-?
pozdrawiam
kubelt
Swój
Kontakt:

Post autor: kubelt »

Filtr sportowy w postaci wkladki badz stozka w samochodzie z instalacja LPG to dosyc ryzykowna sprawa, choc nie niemozliwa. Sens montazu zalezy od wielu czynnikow, jak rodzaj i montaz instalacji LPG, silnik, gazownik itd... W przypadku mojej corsy montaz stozka skonczylby sie zapewne gasnieciem silnika na kazdych swiatlach. Znam tez przypadki (seicento sporting) gdzie stozek wspolgra z gazem i nie ma zadnych problemow. By sie przekonac nalezalo by sprobowac :D (i co za tym idzie poniesc pewne ryzyko finansowe).
Na 100% trzeba bedzie na nowo ustawic mieszanke - w instalacjach bez kompa - w koncu zmieniamy ilosc dostarczanego powietrza a instalacja bez kompa sie sama nie zaadoptuje.
Moze i sie naraze, ale IMHO montaz samego stozka nie ma wiekszego sensu, jesli nie ida za tym dalsze modyfikacje.
- Nieumiejetny lub/i niewlasciwy montaz moze tylko pogorszyc sprawe. By miec pewnosc, czy przybylo lub ubylo jakis kucy nalezy zmierzyc samochod na hamowni przed i po montazu, co sie wiaze z kosztami - jakies 200 zl po cenach rynkowych bez znajomosci.
- By montaz byl profesjonalny i mozliwosci zostaly wykorzystane w 100% nalezy zmienic mapy wtryskow, gdyz sa one obliczone na pewna ilosc powietrza, ktora to wraz z montazem stozka wzrasta. A jaki to koszt? 1500 zl? Moze byc tez tak, ze w zwiazku z za duza iloscia powietrza osiagi sie pogorsza, niezaleznie od tego, czy sam filtr zostanie dobrze czy tez zle zalozony.
- Wzrasta poziom halasu, ale to na pewno bede sam bronil tego zdania. Ale ja juz w sumie stara dupa jestem, wiec wybaczcie mi :D
- Stozek ma gorsza filtracje wiec do silnika dostaje sie wiecej syfu, a to na pewno mu nie sluzy.
Podsumowujac... IMHO jest to tuning subiektywny, czasem nawet i faktyczny ale stosunek ceny do ilosci osiagnietych koni bedzie troche nieciekawy (sama hamownia w celu ukazania zysku badz straty mocy i momentu kosztuje troche). Na pewno jest to tuning wizualny, o ile efektownie ukonczony. To takie moje 3 slowa na kacu poweselnym :D
shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

mialem ten sam problem i znam rozwiazanie - jechac do gaziarzy na regulacje..... oni ci najwyzej mikser przerobia i bedzie git koszt jakis 100 zl , aha jest tu koles ktory kombinowal z tym hehe jak bedzie chcial to niech sie wypowie
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

pirat pisze:Hiv zgłoś się do Zaibela, bo on mówił chyba na świątecznym spocie, że kiedyś miał stożek i po zamontowaniu gazu pojawił się problem, jaki opisali chłopaki - fura gasła. Dlatego ten pomysł chyba odpada u Ciebie :-?
pozdrawiam
Heh... Ciekawa sprawa bo ja furke od niego kupiłem więc skoro u nieo nie wypaliło...
Może znów corsa...
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Kontakt:

Hiv pisze: Heh... Ciekawa sprawa bo ja furke od niego kupiłem więc skoro u nieo nie wypaliło...
No właśnie wtedy też się dowiedziałem o tym fakcie i teraz przekazuję wrażenia z użytkowania przez niego stożka ;)
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

da sie gaz wyregulowac do stozka... ale wtedy rosnie jego spalanie.
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

jeśli mammy odpowiedni reduktor i zrobimy kompensacje powietrza, to będzie chodziło wszystko dobrze nawet na stożku. Dzięki kompensacji można nawet uturbiony silnik mieć na gazie :grin:
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
kristo
Weteran
Kontakt:

Post autor: kristo »

AdamXXL pisze:jeśli mammy odpowiedni reduktor i zrobimy kompensacje powietrza, to będzie chodziło wszystko dobrze nawet na stożku. Dzięki kompensacji można nawet uturbiony silnik mieć na gazie :grin:
Raczej lpg dobija samą turbinę- jeszcze nie widziałem takiego rozwiązania...i raczej wszyscy odradzają.
Obrazek
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

kristo pisze: Raczej lpg dobija samą turbinę- jeszcze nie widziałem takiego rozwiązania...i raczej wszyscy odradzają.
oczywiście, ale jest to faktem, że można tak zrobić a wspomniałem o tym , gdyż stawia to większe wymagania niż stożek
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
czarnuch
Świeżak
Kontakt:

Post autor: czarnuch »

kolega ma paska 1.8T na gazie.......jest nawet fajnie gdzyby nie motyw z odcieciem zaplonu przy 5tys obr. troszke wczesnie jak na turbo! co smieszniejsze im mniej gazu w butli tym wczesniej odcina.
jak za instalacje warta prawie 6 tys zl. to dla mnie zadna rewelacja
ja po moich (i kolegow) doswiadczeniach z lpg stwierdzam ze gaz to tylko do zapalniczek sie nadaje!
(co do stozka i lpg to tez nie wiem czy tak duzo kombinowania z ustawieniem zeby sie nie "zalewal" gazem i nie rozrywal stozka przy ewentualnym strzale jest tego warte)
:-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

A ja tam nie uważam, że tylko do zapalniczek! Gdyby nie gaz juz dawno poszedlbym z torbami! W jezdzie nie widzac roznicy a w portfelu od razu... Robie miesiecznie 2,5k wiec roznica jest ogromna! 350 zetow do 1000 to dla mnie wiele...
Może znów corsa...
kubelt
Swój
Kontakt:

Post autor: kubelt »

czarnuch pisze:kolega ma paska 1.8T na gazie.......jest nawet fajnie gdzyby nie motyw z odcieciem zaplonu przy 5tys obr. troszke wczesnie jak na turbo! co smieszniejsze im mniej gazu w butli tym wczesniej odcina.
fajnie? z odcieciem przy 5000 obrotow? Przeciez dopiero wtedy sie fajnie zaczyna :D To gdzie tu jest sens posiadania takiego silnika? Wolnossaca dwulitrowka z wtryskiem (bo za taka kase to musi byc wtrysk) bedzie lepiej jezdzila... nie rozumiem takich posuniec.
Nie mowiac o fakcie, ze sa jednak zagazowane silniki 1.8T z tansza instalacja (ok. 5 tys zl), ktore dobrze sie sprawuja i sa tylko troche slabsze niz benzynowe odpowiedniki... gazownik dal ciala.
czarnuch
Świeżak
Kontakt:

Post autor: czarnuch »

oj dal masz racje a byla to jakas warszawska renomowana firma!
chyba Ci mowilem jak dawales mi rozporke...hmm nie pamietam juz
pozdrawiam
:-)
Obrazek
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

Post autor: czester 1 »

Endo to co wkońcu założyłeś bo też chce zmienić??
Obrazek
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: endo »

plan poszedl wtedy w odstawke, ale jak bede zakladal to stozek, a Satana poprosze o zrobienie rury :-D :-D :-D
:)12 Blue Corsa :)12
:)7 koni kit on board
Obrazek
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Kontakt:

endo pisze:plan poszedl wtedy w odstawke, ale jak bede zakladal to stozek, a Satana poprosze o zrobienie rury :-D :-D :-D
...hehe... słynna Power Rura :oko:
arts
Forum Master
Kontakt:

hahahah Wc power rura :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”