Wkładka czy stożek?
- endo
- Post Mistrz
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Wkładka czy stożek?
Czy duza jest roznica miedzy sportowa wkladka filtra a stozkiem? I wogole czy moga byc jakies odczuwalne efekty wymiany filtra (jakie?)? Zastanawiam sie czy warto wrzucac wkladke K&N za 240zl.. Stozka raczej bym nie chcial bo trzeba wyprowadzac rure, kombinowac z miejscem itd.. Aha! I jak sie je czysci - trudno? Bo ja jestem leniem i wole wymieniac niz czyscic..

- endo
- Post Mistrz
- Kontakt:
Juz mam tlumiczek od buczenia
. Patrzylem teraz na strone greena i jest tam napisane, ze stozki daja 3-5KM, a o wkladkach nic nie bylo napisane, wiec nie wiem czy to nie oznacza, ze przyrostu nie nalezy sie spodziewac..
To znaczy, ze stozka nie mozna uzywac w zime?? :0 To jak sie wtedy jezdzi??
To znaczy, ze stozka nie mozna uzywac w zime?? :0 To jak sie wtedy jezdzi??

- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
pomiedzy wkladka i stozkiem jest roznica - vide badania na hamowni osmana. jesli wkladka do corsy c pasuje od b, to moge ci endo dac do stestowania zanim zdecydujesz sie na ew. zakup. a stozek? no coz. napewno bardzo glosno i ryczy jakby mial ze 200 koni.. a efekty mocowe zalezne od silnika. u jednych obcina, u innych dodaje mocy i momentu. trzeba sprawdzic.

- endo
- Post Mistrz
- Kontakt:
!markos pisze:pomiedzy wkladka i stozkiem jest roznica - vide badania na hamowni osmana.
Rozumiem, ze na korzysc stozka..
!markos pisze:jesli wkladka do corsy c pasuje od b, to moge ci endo dac do stestowania zanim zdecydujesz sie na ew. zakup.
Miales u siebie i wkladke i stozek? Za czym w koncu obstajesz?!markos pisze:a stozek? no coz. napewno bardzo glosno i ryczy jakby mial ze 200 koni.. a efekty mocowe zalezne od silnika. u jednych obcina, u innych dodaje mocy i momentu. trzeba sprawdzic.

- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
w jego wypadku tak. wez pod uwage obecnosc kolektora supersprinta i 2 wymienionych tlumikow, czyli troche luzniejszy wydech niz seria.endo pisze:!markos pisze:pomiedzy wkladka i stozkiem jest roznica - vide badania na hamowni osmana.
Rozumiem, ze na korzysc stozka..
mialem wkladke. a stozek znam z grzmotu cors satana i osmana. grozne dzwieki z siebie wydajaendo pisze:Miales u siebie i wkladke i stozek? Za czym w koncu obstajesz?

-
Retox
- Nowy
Nie zmieniać w ogóle, bo 250zł wyrzucisz po prostu w błoto. Wkładka to świetny przykład tzw. tuningu psychologicznego - po jej założeniu będziesz sobie wmawiał, że auto jest dynamiczniejsze, a w praktyce nic się nie zmieni (no może poza wzrostem mocy na poziomie 0,2KM).endo pisze:Dobra, to troche inaczej postawie teraz pytanie:
czy warto wydawac 250zl na wkladke czy nie zmieniac wogole? Czy zauwaze jakas roznice?
Lepiej wyjdziesz na tym jak zwykłą wkładkę będziesz po prostu częściej wymieniał (o ile będzie bardzo brudna).
Możesz też zrobić taki "eksperyment" - jak chcesz zobaczyć jaki jest dźwięk kiedy są zmniejszone opory powietrza ssącego (np. w przypadku stożka) to po prostu wyjmij wkładkę filtra. Robiłem tak z kolegą w clio II no i dźwięk towarzyszący przy wkręcaniu na obroty był dużo przyjemniejszy. Tylko muszisz pamiętać żeby ją po takiej "testowej jeździe" z powrotem założyć
"...Wenn wir durch die City düsen,
süßen Ladies uns mit Küsschen grüßen..."
süßen Ladies uns mit Küsschen grüßen..."
- Hiv
- Weteran
- Kontakt:
!markos pisze:czy moglibysmy nie odkopywac tematow tak starych jak ten?
zagazowany silnik na wkladce/stozku bedzie najprawdopodobniej gasl, bo dostanie za duzo powietrza.
Dlaczego nie odkopywać? Szukałem w historii tego co mnie interesowało i pytam jak chcę się dowiedzieć. Nie musiałeś komentować...
Gdybym nowego posta nastukał też dostałbym opier...???
Może znów corsa...