Chętnie przeczytam od Was wszystkie porady na temat remontu silnika.
Może ktoś robił. Jaki to koszt i czy dużo z tym roboty.
Dziękuje i pozdrawiam.

Dzięki.Hiv pisze:Mówiłem, że to uszczelniacze!!![]()
To najczesciej właśnie przyczyna znikania oleju. Oplowskie 8V to naprawdę trwały silnik! Planowanie to ostateczność a jesli ma dojsc do zmiany tłoków i pierścieni to lepiej zmienić silnik... Taka prawda...
Miłego remontu Matys. Ja za troche robie to samo
krzywki??? albo zmienić wałek, albo chodzi ci o dzwigienki popychaczy.Matys pisze: Dzięki.
Jak będzie już po wszystkim napisze.
Narazie poszukuje krzywki do wałka.![]()
Pozdrawiam.
jeśli chodzi o dzwigienki popychacza to są dostępne luzem komplet nowych koło 100-120zł (8szt) dzwigienki są identyczne we wszystkich 8V od 1.2 nawet chyba do 2.0Matys pisze:Coś faktycznie chyba poknociłem- krzywki są przecież na wałku(chyba), możliwe że chodzi o te dzwigienkę popychacza. Dowiem się dokładnie napisze.Prawdopodobnie nie do dostania luzem, więc trzeba będzie poszukać na szrocie.
Co do cen za uszczelki i gumki to WOW miał rację:
- uszczelka pod głowicę: 65 zł
- uszczelka pod kolektor ssący 19.90 zł
- uszczelka pod kolektor wydechowy 16.60 zł
- gumki zaworów 8x3.50=28zł
Adam XXL - mam prośbę - namiary na ten opis.
nie wiem jak w ohv ale w 8v (ohc) uszczelniacze są schowane pod sprężyną zaworu i raczej bez ściągania głowicy i jej rozebrania się nie obejdzie.Joda pisze:Szwagier mówił, że do uszczelniaczy pawdopodobnie można się dostać bez zdejmowania głowicy. Ale czy w każdym silniku?Pytam, bo też chcę się za nie zabrać ale nie wiem jak będzie w moim przypadku (silnik 1.0 OHV).