Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
witam nie wiem czy to juz bylo na forum nie moglem znalezc i jak ktos ma zamiar napisac zebym sobie poszukal to niech nic nie pisze.
mam pytanie czy ma ktos wstawiony gaz w corsie gsi i jak ma rozwiazany problem z plastikowym kolektorem dolotowym?
GutekSiedlce pisze:dzieki ucho jak ktos cos wie to nie krepujcie sie piszcie
do gsi najlepszy bedzie uklad gazu gsi - sekwencyjny wtrysk z osobnym wtryskiwaczem na kazdy cyclinder.
wtedy mozna spokojnie deptac pedal bez obawy o utrate mocy itp.
na czym polega problem z oryginalnym kolektorem z c16xe..?
napisz do osmana, moze sprzeda ci swoj stary aluminiowy kolektor - swoj zamienil na mantzla.
Markos chodzi za pewne o to ze kolega chce wstawic tansza,starszej generacji instalacje.Sekwencyjna instalacja kosztuje ok 3-4tys zl,a ta najprostsza pod wtrysk ok 1,6tys.
Jesli nie wiesz o co chodzi to chodzi o kase
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
Hmm pośrednio to chodzi o kase...
Ale tak naprawde chodzi o to że silnika z plastikowym kolektorem nie powinno się gazować instalacją z mixerem - montowany jest przed kolektorem dolotowym w rure doprowadzającą powietrze - co powoduje powstawanie miesznki już w całym kolektorze - przy cofnięciu się płomienia z cylindra dochodzi do tzw. strzału w kolektor - o ile metalowy wytrzyma i rozwali co najwyżej puszke filtra o tyle plastikowy może rozwalić na kawałeczki, a wtedy lipa.
przy instalkach nowszej generacji juz podobno nie ma tego problemu a z tego co czytam to kolega chce taka zainstalowac. Najelpsza rada jechac do kolesia u ktorego masz zamiar zakladac instalacje i on ci wszstko powie co i jak
Szwagier pisze:Markos chodzi za pewne o to ze kolega chce wstawic tansza,starszej generacji instalacje.Sekwencyjna instalacja kosztuje ok 3-4tys zl,a ta najprostsza pod wtrysk ok 1,6tys.
Jesli nie wiesz o co chodzi to chodzi o kase
3-4 tys hmm to prawie polowa wartosci autka no moze 1/3 .. moze dlatego chlopak raczej sklania sie do tanszej instalacji
Wszystko zalezy od tego jak dlugo ma zamiar jezdzic tym autem.Jesli chce je opchnac za 1-2 lata to z pewnoscia ta za 3-4tys mu sie nie zwroci. Jezeli ma zamiar dosc dlugo jeszcze pojezdzic swoim dobytkiem ladowalbym sie w ta drozsza.
biorac pod uwage solidna konstrukcje plastikowego kolektora do c16xe, mialbym pewne watpliwosci, czy popsuje sie on od jakiegos glupiego bum...
a tak w ogole to ja tu widze blah blah blah. nic konkretnego. jak ci wybuchnie kolektor to kupisz sobie z jakiegos innego 14, albo 16xe metalowy. jaki problem? jak zrobie juz u siebie kolektor ssacy do bede mial swoj do oddania.
napisales do osmana tak jak ci mowilem? u niego lezy stary kolektor..
jeszcze nie pisalem do osamy zaraz to zrobie ewentualnie jesli takie byly to moe by kupic metalowy od razu i zalozyc instalacje
a tak wogole to nie wiem czy sprzedac swoja corse jest w niej troche do zrobienia i ile to moze byc warte czy wladowac troche kasy i jezdzic dalej
apropo pozdrowienia dla chlopaków z baiłegostoku moze was jeszcze kiedys odwiedzel?;)
jak tylko ktos napisze kontakt do osmana to ja napisze do osmana.
Piszcie jezeli cos ktos wie na teamt taniej instalacji w gsi lub metalowego kolektora do gsi
TEn kolektor od x16xe i x14xe nie pasuje do c16xe tam jest całkiem inna budowa przepustnicy cza by to wszystko wymienić razem z dolnym kolektorem ssacym.
Jedyne madre wyjscie to sekwencyjny wtrysk.
aha.. sory za blad w takim razie - wydawalo mi sie, ze sa bardzo podobne i mozna je zamienic poprostu...
jak juz inwestowac to moze bys sobie kolego skrocil dolot a'la mantzel, co? gaz i tak bedziesz stroil, wiec problem z remapem komputera odpada.. to dobra mysl calkiem
Tak jak Markos napisales to jest chyba najlepsze wyjscie z sytuacji dokładasz niewiele i masz mantzela i gaz. . Tylko dobrym wyjściem było by jeszcze pozbycie sie przepływki która defakto tez moze ulec zniszczeniu a do c16xe uzywana przepływka w polsce jest nie do dostania a nowa to lepiej nie wiedziec ile kosztuje !!! Ale jednak jak juz zakładać gaz to ja mysle ze wtrysk do tego auta jest optymalnym rozwiazaniem ja mam i moge każdemu polecic zero problemów autko pali mi 10L gazu i nie zauważyłem różnicy w osiągach między gazem a benzyną.
dlaczego mialaby sie popsuc przeplywka? przeciez mixer montuje sie ZA przeplywka, ale PRZED przepustnica.. nie znam niestety opcji na pozbycie sie tego z dolotu..
w zalatwieniu nowej przeplywki bycmoze bede mogl pomoc.. potrzebuje symbol katalogowy boscha i moge sie dowiedziec co i jak