corsa A

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
okos
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

corsa A

Post autor: okos »

Witam

cóż zakupiem Corse 1,2 i 91" i coz chciałem z nią zrobic co nieco ( i własnie z tym zwracam sie do Was ) co i jak najlepiej robić zeby było dobrze i LEPIEJ :) tzn. co wymienic co czym zastąpić :) z góry thx i czekam na odp. pozdro Yoo
killa suddzzz ...
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Imię: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Staneq »

Hej
1. użyj opcji szukam, chłopaki tu mnóstwo pisali o przeróbkach w swoich Corsach A
2. ciekawych zdieć stylistycznych poszukaj na http://www.ctm.pl
3. zapisz sie do klubu :) (na w/w stronce)

PS. Archiwum tego forum to naprawde skarbnica wiedzy :oko:

Pozdrawiam
Było c14se
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

Staneq pisze:Hej
1. użyj opcji szukam, chłopaki tu mnóstwo pisali o przeróbkach w swoich Corsach A

Pozdrawiam

...szybko się uczysz chlopcze :oko: beda z Ciebie ludzie hihi :-P
kozzi
Weteran
Imię: Marcin

Post autor: kozzi »

Staneq pisze:Hej

Pozdrawiam
eeeee :)18 :)9 widze że tylko !Markosa brakło i już znalazł się jego zastępca :zakrecony: :-D :grin:
ps: kolego okos sprecyzuj lepiej pytanie :oko:
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

no sprecyzowal przeciez dokladnie.. chce, zeby bylo lepiej i dobrze..

to ja proponuje:
- zdlubanego na 300ps leta
- pakiet quaife ze szpera do f28
- zawieszenie srubowe pss9 bilsteina
- hamulce z calibry turbo i tarcze z kadeta z tylu
- teflonowe przewody hamulcowe w stalowym oplocie
- komplet uniballi i wszystkich gumek wlacznie z podusiami silnika na elastomerach
- 16 calowe felgi tecnomagnesio + toyo re888
- komplet kubelkow bimarco expert na homologowanych mocowaniach
- homologowane pasy szelkowe sabelt
- kierownice sparco z 90mm odsadzeniem
- klatke ireco motorsport z 10 punktami mocowania
- plastikowe szyby z tylu
- lekka maske mocowana na zapinki

taka calkiem fajna specyfkacja mi wyszla, nie?
hmm.. napewno cos pominalem, ale tak chyba bedzie LEPIEJ niz dobrze nawet, nie? :lol:

byl to przyklad malo rozsadnej odpowiedzi na malo rozsadne pytanie.. jakos nie chcialo mi sie wczesniej nic pisac :-P

cieszy mnie, ze jestem wzorem do nasladowania buahahaha!!! :lol:
Obrazek
kozzi
Weteran

Post autor: kozzi »

no i prosze jakie pytanie taka odpowiedz :grin:
ps: ale tak swoja drogą pikny potworek by z tego wyszedł :-P :grin:
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
Awatar użytkownika
scotty
Swój
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: scotty »

eee Markos opuszczasz sie....
a gdzie silowniki do maski?? no KUWA :-D :-D
i zajebioza antenka??
Obrazek
pedr0s
Nowy
Kontakt:

Post autor: pedr0s »

i białe lampy tylne style Lexus
Opel Corsa A 1.2 S :::.55 KM.::: ::: 5 DzwiowY LanS edit by pedr0s :::

I co z tego że mały, skoro może dostarczyć nam naprawdę sporo radości!
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

ee tam lipa, gadzeterie pozostawiam Wam :grin: :lol:
ja zajalem sie sprawami performance, dla was zostanie kwestia obwieszenia jej roznymi zbednymi dodatkami :-P
Obrazek
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

hmmm dodatki powiadasz, podobno diabel tkwi w szyczegolach :-P
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

baza juz jest, macie wolna reke :-P :lol:

ktos ma cos do dodania w kwestii "jak to jezdzi"? odrazu mowie, ze nie bedziemy dlubac leta na 400 koni, bo budzet nam sie skonczyl na powazniejsze mody :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Post autor: Hiv »

Kolega okos po przeczytaniu wszystkiego chyba się podłamał z lekka... :oko:

Nie łam się stary!!! Przywyknij do tego! :grin:
Może znów corsa...
Awatar użytkownika
Aro
Weteran
Imię: Arek

Post autor: Aro »

wypadało by jeszcze machnąć "nowemu" kosztorys tych wszystkich modów - to mu powinno poprawić humor :-D
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

Post autor: Porszak »

ja bym oszczedzil atrakcji z kosztorysem... :lol:

Okos jest taki topic: warsztat chyba dobrze pamietam. prrzeczytaj dood poczatku. AdamXXL pisal tam o roznych przerobkach 1.2 8V
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

Post autor: Porszak »

ja bym oszczedzil atrakcji z kosztorysem... :lol:

Okos jest taki topic: warsztat chyba dobrze pamietam. prrzeczytaj dood poczatku. AdamXXL pisal tam o roznych przerobkach 1.2 8V. takze nie pozostaje Ci nic jak tylko szukac, szukac i jeszcze raz, szukac nawet w sylwestra i swieta :oko:
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
okos
Świeżak
Kontakt:

ha Panowie piękna sprawa :) :P:P:P ale nie odrazu Rzym zbudowano hahaha i moją piękna tez nie odrazu przerobie na małego HOT BOLIDA :) ale ..... wszysko sie okarze do lata ,, ale thx ogromne za info i zerknę na : WARSZTAT :) pozdro :D
killa suddzzz ...
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Imię: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Staneq »

okos Ja tez jestem na początku drogi dopiero...Corse mam od nie całych 2m-cy ale na forum sie juz zadomowiłem...
..zmiany w aucie zaczne na wiosne narazie to tylko nalepie klubowe naklejki i to bedzi tyle jesli chodzi o tuning na rok 2004 :-D

PS.nie bierz do siebie uwag niektorych z forum bo tu niektórzy maja naprawde specyficzne poczucie humoru :oko:
pozdr
Było c14se
okos
Świeżak
Kontakt:

:) no tak ale nie mogę nic znalezdz na temat co mozna zrobic w mojej ladnej :( ( a scislej co chcę zrobic ) to : delikatnie ja obniżyc ale czy warto ?? moze niski profil wystarczy ?? trszkę silnik ale co w nim ?? narazie mam stożek :D masakra :D:D:D zbieram na cały tłumik od początku do konca ( zastanawiam sie nad kolektorem :/ ) no i czy wymieniac wałek rozrządu jesli tak to na jaki i gdzie go znajdę :/ ( czy jakieś stabilizatory na silnik dawac ? czy nie bedzie sie łamał itp. tyle pytan i nie mam komu ich zadac :( ludzie wzdzcie mnie w swe ramiona :D:D:D yo
killa suddzzz ...
ThomasTsT
Nowy
Kontakt:

Post autor: ThomasTsT »

Jesli nie jezdziłes nigdy samochodem z obnizonym zawieszeniem to niewiesz o co chodzi.. zawieszenie to PODSTAWA... drozszy wariant to kupic kompletny KIT (amory + sprezyny..) tansze rozwiazanie to kupic same sprezyny... do codziennej jazdy powinny wystarczyc...(czy sie opłaca obnizac?? WARTO!!)...ja osobiscie obnizyłem przod o 6cm a tył o 4cm... i załozyłem gazowe amory...i styka(rozporka z przodu i z tyłu tez była by mile widziana) :-D ... nastepna przerobka to radził bym zastanowic sie nad hamulcami!! bez wiekszego problemu mozna załozyc hamluce z opla Calibry lub ASTRY/KADETA GSI..(mowa o tarczach,jazmach i cylinderkach)..problem jest taki ze niezałozysz wtedy koł 13 calowych conajmniej 14 musisz miec... co do wydechu to było sporo tu pisane o tym... do twojego silnika niewiem czy jest sens pakowac kolektor np typu 4-2-1 ... jesli umiesz samemu cus grzebac to po prostu spasuj seryjny kolektor z głowica... co do samej glowicy to robi sie tak jak w kazdym aucie... polerka kanałow i komory spalania.. do tego delikatne planowanko i powinno jakos smigac...WAŁEK to temat szeroko rozwiniety na forum..(trza poszukac)...wracajac do wydechu to kup jakis przelotowy tłumiczek byle nie KM... a sierodkowy tłumik wywal(jesli wytrzymasz w długich trasach z hałasem)... jesli masz wtrysk to mozesz dac wydajniejsza pompe paliwa... co do przerobek FILTR,SWIECE i MAGNETYZERY to jest to tylko kosmetyka silnika zupełnie nie wpływajaca na moc... co do mocy to takrze po sportowym tłumiku niemozna sie spodziewac cudow... dobrzeprzeliczony układ wydechowy moze poprawic moc co najwyzej o 3-4KM przy 7-8 tys obrotow... najlepszym wyjsciem z tej sytuacji jest znalezienei silnika np z corsy GSI i zrobienie SWAPA...koszty sa porownywalne z dobrym dłubnieciem silnika a przyrost mocy w tym przypadku jest ZNACZNY w przypadku gdy masz 1,2(45KM) i zakładasz 1,6(100KM) wzrost mocy wynosi ponad 100%...
Jest tylko jedno ALE!! trzeba znalesc taki silnik :-D ... ja juz sporo czasu szukam.... i narazie lipa:(
POZDRO :oko:
okos
Świeżak
Kontakt:

hmm spoko teraz pomyślę o zawieszeniu :) amorki + spręzynki , spoko wielkie thx nie długo znów sie odezwę :) pozdrawiam wszystkich
killa suddzzz ...
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

ThomasTsT pisze:tansze rozwiazanie to kupic same sprezyny...
hmmm... oczywiscie jest to rozwiazanie najlepsze, bo proponowane przez sprzedawcow w sklepach "tjuningowych", ktorzy pojecie maja tylko w zakresie tego, co przeczytali w materialach firmy, ktorej sprezyny sprzedaja.
w skrocie: BULLSHIT.
kupic, a potem zabic sie na pierwszym lepszym zakrecie, bo amortyzator nie wytlumi twardej sprezyny po malutkiej hopce.
ThomasTsT pisze:wracajac do wydechu to kup jakis przelotowy tłumiczek byle nie KM... a sierodkowy tłumik wywal...
przelotowy tlumik do n/a? ale po co? zeby zniknelo cisnienie zwrotne niezbedne do prawidlowego dzialania wydechu w silniku atmosferycznym? i jednoczesnie po to, zeby bylo glosno i zeby stracic moc.
przelotowy tlumik do n/a to chyba "najlepsza" inwestycja jaka mozna poczynic :lol:
aaaaa.. i po co wywalac srodkowy tlumik, skoro mozna zastapic go nowym - przelotowym - wytlumiajacym halas, a jednoczesnie nie majacym wplywu na spadek mocy spowodowany wymiana koncowego na przelot? :grin:
ThomasTsT pisze:jesli masz wtrysk to mozesz dac wydajniejsza pompe paliwa...
i co? sama pompa nadmucha wiecej paliwa, ale seryjny silnik nie bedzie w stanie jej spalic, bo nie przedmucha potrzebnej ilosci powietrza? afair duzo lepsza bedzie wymiana regulatora cisnienia paliwa (szczegolnie, ze pompy maja najczesciej spory zapas cisnienia), ale ja sie pewnie nie znam :lol:
ThomasTsT pisze:dobrzeprzeliczony układ wydechowy moze poprawic moc co najwyzej o 3-4KM przy 7-8 tys obrotow...
sory, ale musze:
BUAHAHAHAHAHAHAH!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol:
spytam inaczej: ktory NORMALNY silnik kreci sie do 7-8 krpm? :zakrecony:
generalnie istnieje pewna zaleznosc pomiedzy obrotami silnika i konstrukcja wydechu, ale nie wolno tak generalizowac. dobrze policzony wydech moze dac duzo wiecej, pod warunkiem, ze mamy odpowiednio zdlubany silnik. a powiedz mi.. kto normalny LICZY wydechy do samochodow slabszych niz powiedzmy 150 koni? nikt. :oko:

ps.:
zebym nie zostal zle zrozumiany, bo mam dzisiaj bardzo dobry humor, wczoraj byla wigilia i w ogole jest mi fajnie, ale jak cie czytam i przypominam sobie jednoczesnie, ze masz cos wspolnego z motoryzacja od kuchni - to robi mi sie zle. piszesz bzdure za bzdura z przekonaniem, ze masz racje. no wiec - nie masz racji.
Obrazek
okos
Świeżak
Kontakt:

no to fajnie :/ , teraz to ja juz nic nie wiem co mam kupic i gdzie mam kupic :( @%$#&* ) aaaa no ale nic mysle ze amory i sprężyny chyba są na miejscu - chodzi o zakup , a potem pomysle nad chamulcami i do wiosny będzie komplet :) .
A co do tego tłumika to naprawde mam klina wydaje sie to naj lepszą i najprostszą metodą dodania do "bolida" :D:D trochę mocy , a okazuje sie że ......nieeeeee straszna qupa więc nie wiem co mam poczynic ??? kupic tłumik przelotowy ? zamiast katalizatora ? czy jak ? i jeszcze raz postawię ten znak ?????? ???? a strumienica ?? czy jest potrzebna ? aaaaaaaaaaa nie nie nie wiem ze moze kogoś to irytowac ale no cóz nie każdy jest tak doswiadczony jak np. ludzie tu obcujący :D:D:D więc Panowie Panowie Panowie jasniej proszę:)
killa suddzzz ...
Awatar użytkownika
scotty
Swój
Kontakt:

eee tam markos

daihatsu cuore fajnie sie kreci :-D :-D
na obrotku ma 9K fajny gokart tylko te wymiary :0
aha mowie o starym modelu nie tym co w 5 Gear testowali :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
scotty
Swój
Kontakt:

scotty pisze:eee tam markos

daihatsu cuore fajnie sie kreci :-D :-D
na obrotku ma 9K fajny gokart tylko te wymiary :0
aha mowie o starym modelu nie tym co w 5 Gear testowali :-D

ps. najprosciej mowiac nie ma sensu nic robic z 1.2 i KROPKA :D
zbieraj kase na cos wiekszego c16nz lub GSI
najlepiej jakbys wsadzil c20xe a potem pod te modyfikacje dobieral zawieche bo szczerze mowiac najlepsza zawiecha nie pomoze jak sie nie wie jak samochod sie zachowa patrz mooj woozek :-( ( nie chcialem pisac nie ma sie pojecia o jezdzie :D )

pozdro
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

a.. no wlasnie.. jesli to jakies ledwo ciagnace 1.2 to rzeczywiscie nie ma sensu go dlubac.. dozbierac i wsadzic wiekszy silnik, moze niekoniecznie c20xe, ale cos w okolicach jakiegos 1.6 powinno byc ok :oko:
Obrazek
okos
Świeżak
Kontakt:

a macie mozliwość albo namiar na takowe miejsca pobytu w/w silników :) ??
killa suddzzz ...
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

nie, nie mamy.
szukajcie a znajdziecie - to chyba tak bylo jakos, nie? :oko:

sam chcialbym c/x16xe. i jakos nie moge znalezc. a jak jest to kosztuje absurdalne pieniadze, albo zostaje sprzedany wczesniej niz sie obejrze.
Obrazek
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

Post autor: =JUHol= »

wszyscy na pojemnosci.... znacie taki silniczek 1.3s??? panowie dlubniety na 100ps (to jest na gazniku takze nie ma problemow z tym) zjada takie cos jak Gsi i duzo do c20xe duzo mu nie brakuje bo zawsze ta skrzynia bedzie lepsza... jest jeszcze 1,4 ktory seryjnie ma 80ps... i tez rozpedza bez problemu corse do 200km/h... mozliwoscie jest naprawde duzo! polecam ten 1.3s - seryjnie 75ps a mozliwosci....... :oko:

Edit: nawet widzialem w niemczech kolesia z 1,4 8V 60ps... tanim kosztem uklad wtryskowy od 1,6 (ponoc wszystko pasuje) inny kolektor wydechowy i chyba walek od 1,3.... nie wiem ile koni to mialo ale przyspieszalo jak pojebane - rewelacja!!!

Edit2: nei wspominajac juz o takich dwoch wynalazkach do np 1,3 1,4
Obrazek
mysle ze tu mozna to smialo porownac do leta w ca.... a o ile tansza przerobka... troche spalanie wieksze - aleeee.... :oko:
Obrazek
UhU
Nowy
Kontakt:

Post autor: UhU »

=JUHol= pisze:wszyscy na pojemnosci.... znacie taki silniczek 1.3s??? panowie dlubniety na 100ps (to jest na gazniku takze nie ma problemow z tym)
Czyli mam rozumieć że gaźnik daje większe możliwości tuningowe niż wtrysk? To dlaczego większość sportów jest na wtrysku?
Tylko prosze tłumaczyć jak swojej babci, bo ja sie nie znam :D

EDIT

A co do tego 1.3 to znam, mój nauczyciel od chemii ma taki w swojej Corsie. Dziadzio wie co dobre, a uczy w tej szkole jakieś 30-40 lat :D
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

Post autor: =JUHol= »

UhU pisze:
=JUHol= pisze:wszyscy na pojemnosci.... znacie taki silniczek 1.3s??? panowie dlubniety na 100ps (to jest na gazniku takze nie ma problemow z tym)
Czyli mam rozumieć że gaźnik daje większe możliwości tuningowe niż wtrysk? To dlaczego większość sportów jest na wtrysku?
Tylko prosze tłumaczyć jak swojej babci, bo ja sie nie znam :D

EDIT

A co do tego 1.3 to znam, mój nauczyciel od chemii ma taki w swojej Corsie. Dziadzio wie co dobre, a uczy w tej szkole jakieś 30-40 lat :D
zawsze gaznik jest lepszy od wtrysku... nie wszystkie sporty to wtryskowe uklady... Rallycross - wiekszosc gaznikow... rasowanie gaznika jest o wiele tansze latwiejsze i w ogole... minusem jest spalanie... jak go mocno podrecisz to spalanie w 1,3 rzedu 20 litrow bedzie normalne
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”