SWAP 1,6 do corsy A
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
-
- Nowy
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
SWAP 1,6 do corsy A
No i sie zaczeło niedawno kupiłem elegancki silnik 16SV ze skrzynia biegow.. co do silnika to pierwsze co zrobiłem to rozebrałem go na czesci i okazało sie ze doł silnika jest w IDEALNYM stanie.. głowica rowniez.. ale obudowa wałka była peknieta i olej sie lał..najwiekszym moim zmartwieniem jest to ze silnik nieposiada GAZNIKA i aparatu zapłonowego...i nigdzie niemoge ich dostac ... co do montazu to z tego co sie dowiedziałem to mocowania silnika bedom pasowac wiec to zmartwienie mnie niedotyczy.. na dzien dzisiejszy w silniku wykonałem:
-planowanie koła zamachowego
-pasowanie kolektorow z głowica
-przeszlifowanie kolektora ssacego i kanałow w głowicy
-planowanie głowicy 1,5mm
-przefrezowane gniazda zaworowe
-wałek z silnika 1,3S
-kolektor wydechowy 4-2-1
w planach mam jeszce przefazowanie wałka i nowe mocniejsze sprzegło
silnik seryjnie
wymieniłem rowniesz wszystkie czesci eksploatacyjne...wszystkie uszczelki ,uszczelniacze,filtry i olej niecierpliwie czekam na przezucenie silniczka i pierwsze odpalenie.. silnik seryjnie ma 82KM i 130Nm niemam pojecia ile moze miec po tych prerobkach wiec chyba wybiore sie na hamownie... ale cały koszt operacji zamknie sie w 1500zł wiec wychodzi około 50zł za przyrost jednego KM.. po dodatkowych modyfikajach mam nadzieje ze moc jego wzrosłaconajmniej do 90KM i koszt jednego KM jeszce spadnie:).. co do przeniesienia napedu planuje zamontowac skrzynie z mojego 1,2 bo ponoc bedzie sie lepiej na niej zbierał do 100km/h.. jakei sa oznaczenia skerzyn F-13?? ktora ma najkozystniejsze przełozenia??jakie najlepiej kupic sprzegło??
-planowanie koła zamachowego
-pasowanie kolektorow z głowica
-przeszlifowanie kolektora ssacego i kanałow w głowicy
-planowanie głowicy 1,5mm
-przefrezowane gniazda zaworowe
-wałek z silnika 1,3S
-kolektor wydechowy 4-2-1
w planach mam jeszce przefazowanie wałka i nowe mocniejsze sprzegło
silnik seryjnie
wymieniłem rowniesz wszystkie czesci eksploatacyjne...wszystkie uszczelki ,uszczelniacze,filtry i olej niecierpliwie czekam na przezucenie silniczka i pierwsze odpalenie.. silnik seryjnie ma 82KM i 130Nm niemam pojecia ile moze miec po tych prerobkach wiec chyba wybiore sie na hamownie... ale cały koszt operacji zamknie sie w 1500zł wiec wychodzi około 50zł za przyrost jednego KM.. po dodatkowych modyfikajach mam nadzieje ze moc jego wzrosłaconajmniej do 90KM i koszt jednego KM jeszce spadnie:).. co do przeniesienia napedu planuje zamontowac skrzynie z mojego 1,2 bo ponoc bedzie sie lepiej na niej zbierał do 100km/h.. jakei sa oznaczenia skerzyn F-13?? ktora ma najkozystniejsze przełozenia??jakie najlepiej kupic sprzegło??
Ostatnio zmieniony 11 maja 2005, o 00:26 przez ThomasTsT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Weteran
- Imię: Marcin
albo f15-5cr też jest spox!markos pisze:fajnie![]()
skrzynia f13-5cr, najlepiej sprzed 97 roku, bo ma lepsza trojke
Markos te cr przed 97r. naprawde miały inną trojkę?? wydawało mi się że taką samą
![No :-?](./images/smilies/nea.gif)
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
Re: SWAP 1,6 do corsy A nareszcie :D
Obyś nie przesadził!! ten silnik ma stopień sprężania 10:1, a po takim planowanku będzie pewnie ponad 11 i raczej bez benzyny 98okt. nie próbowałbym jeździć, a nawet z tym też stach -> może stukaćThomasTsT pisze: -planowanie głowicy 1,5mm
w razie czego można trochę zebrać ze środka głowicy..
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Re: SWAP 1,6 do corsy A nareszcie :D
co ty adas.. przeciez w niektorych czesciach polski hardkorowe planowanie glowicy jest najlepszym sposobem podnoszenia mocy...AdamXXL pisze:Obyś nie przesadził!! ten silnik ma stopień sprężania 10:1, a po takim planowanku będzie pewnie ponad 11 i raczej bez benzyny 98okt. nie próbowałbym jeździć, a nawet z tym też stach -> może stukaćThomasTsT pisze: -planowanie głowicy 1,5mm
"bo tak bylo w maluchu" - zgadlem?
![Laughing :lol:](./images/smilies/lol.gif)
(taka szpila mala..)
ps. lanie 99+ to bardzo fajne rozwiazanie. taki tani, ekonomiczny tjuning ze swapem silnika, ale za to 10x tyle doplacasz rocznie za wache
![Laughing :lol:](./images/smilies/lol.gif)
![Obrazek](http://i246.photobucket.com/albums/gg84/markos_b18/passengerchecklist-1.gif)
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
@ThomasTsT
nie ma co siać paniki. jak napisałem pewnie będzie można obniżyć stopień sprężania.. ale to jak zrobisz fotki spodu głowicy.
można też wtyk oktanowy dać na 95 a lać 98, lub opóźnić zapłon
a jak masz gazownie to nie będzie źle jak to arts zauważył![Wink ;)](./images/smilies/wink.gif)
nie ma co siać paniki. jak napisałem pewnie będzie można obniżyć stopień sprężania.. ale to jak zrobisz fotki spodu głowicy.
można też wtyk oktanowy dać na 95 a lać 98, lub opóźnić zapłon
a jak masz gazownie to nie będzie źle jak to arts zauważył
![Wink ;)](./images/smilies/wink.gif)
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
@ kozzi
mialy krotsze 3, slowem - lepsze, bo trojka jakas za dluga jest w mojej skrzyni. jeden ok, dwa ok, trzy padaka (trojka najnizej "spada", u osmana z tego co wiem jest ten sam problem), cztery ok. ja mam 99 rocznik.
tak przynajmniej twierdzi wszystkowiedzacy TISSSSSS
powinienes pomyslec o jakiejs lepszej skrzyni. moim zdaniem to wlasnie za dluga skrzynia zabijala ten silnik jak byl u wowa.. wysoko sie kreci, jezdzi gora - musi byc krotko i szybko. skrocic glowne do max 180km/h i da rade
ja z czasem (kiedys kiedys..) chcialbym zrobic u siebie skrzynie z max predkoscia w okolicach wlasnie 180 na piatce. albo krotkie 1 2 3 4 powiedzmy do ~150 i nadbieg w postaci dlugiej piatki do ~210. czas (i pensja) pokaze![Very Happy :-D](./images/smilies/biggrin.gif)
mialy krotsze 3, slowem - lepsze, bo trojka jakas za dluga jest w mojej skrzyni. jeden ok, dwa ok, trzy padaka (trojka najnizej "spada", u osmana z tego co wiem jest ten sam problem), cztery ok. ja mam 99 rocznik.
tak przynajmniej twierdzi wszystkowiedzacy TISSSSSS
![Very Happy :grin:](./images/smilies/biggrin.gif)
powinienes pomyslec o jakiejs lepszej skrzyni. moim zdaniem to wlasnie za dluga skrzynia zabijala ten silnik jak byl u wowa.. wysoko sie kreci, jezdzi gora - musi byc krotko i szybko. skrocic glowne do max 180km/h i da rade
ja z czasem (kiedys kiedys..) chcialbym zrobic u siebie skrzynie z max predkoscia w okolicach wlasnie 180 na piatce. albo krotkie 1 2 3 4 powiedzmy do ~150 i nadbieg w postaci dlugiej piatki do ~210. czas (i pensja) pokaze
![Very Happy :-D](./images/smilies/biggrin.gif)
![Obrazek](http://i246.photobucket.com/albums/gg84/markos_b18/passengerchecklist-1.gif)
-
- Weteran
- Imię: Marcin
dzięki MARKOS!markos pisze:@ kozzi
tak przynajmniej twierdzi wszystkowiedzacy TISSSSSS![]()
powinienes pomyslec o jakiejs lepszej skrzyni. moim zdaniem to wlasnie za dluga skrzynia zabijala ten silnik jak byl u wowa.. wysoko sie kreci, jezdzi gora - musi byc krotko i szybko. skrocic glowne do max 180km/h i da rade![]()
ja z czasem (kiedys kiedys..) chcialbym zrobic u siebie skrzynie z max predkoscia w okolicach wlasnie 180 na piatce. albo krotkie 1 2 3 4 powiedzmy do ~150 i nadbieg w postaci dlugiej piatki do ~210. czas (i pensja) pokaze
a co do skrzyni to jest już nagrana
![Rolling Eyes :zakrecony:](./images/smilies/rolleyes.gif)
![Wink :oko:](./images/smilies/wink.gif)
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
-
- Weteran
- Kontakt:
umnie wiec z moja mamą było bardzo kiebsko ale juz po 6 tygodzniach wruciła do domu ale 3 razy była na intesywnej terapii
wiec przy tych okolicznosciach kasa poscha na pomoc mamie .
Natomiast silnik został juz czesciowo pomalowany i zaczynamy składać lumpa .
nastpne wydaki to kit i zawieszenie ale nie predko .
wiec przy tych okolicznosciach kasa poscha na pomoc mamie .
Natomiast silnik został juz czesciowo pomalowany i zaczynamy składać lumpa .
nastpne wydaki to kit i zawieszenie ale nie predko .
-
- Nowy
- Kontakt:
Mam nadzieje ze mi tego nie zyczysz..
... nieboj sie DADZA RADE!!
co do samego silnika to nadal poszukuje odpowiedniego gaznika..bardo prawdopodobne jest ze załoze gaznik i kolektor ssacy z 1,3.. bede musiał bardziej rozwiercic kanały w głowicy tnz.spasowac głowice z kolektorem.. kanały w 1,3 sa sporo wieksze niz w moim 1,6 ale to nawet lepiej...
... od 11 lutego zaczynam przezutke..(spowodowane jest to przerwa w szkole) do tego czasu mam nadzieje złozyc silnik do kupy i go odpalic... no i od 11 zacznie sie cała operacja
... najwazniejsze elemanty auta juz sa... wystarczy wszystko zlozyc wyregulowac i WIO!!.. prawko juz niebawem... wiec jak na drugie i pierwsze ktorym bede mogł sie poruszac w pełni legalnie(bobem smigałem tylko po torze) autko wystarczy...
... oby wszystkos ie udało.. ![Rolling Eyes :zakrecony:](./images/smilies/rolleyes.gif)
![Wink :oko:](./images/smilies/wink.gif)
![Rolling Eyes :zakrecony:](./images/smilies/rolleyes.gif)
-
- Weteran
- Kontakt:
czy ja dobrze rozumiem
zakładasz tarcze 256 ale mino tego podpiłowujesz czaciski tak zeby
pasowały na 13 ??????????????????????????????????????????
Boze świety za 60 zl kupujesz 2 14 i po kłopocie
pozatym podnoszenie mocy i zakładanie 13 na zime które sa mniejsz i maja mniesza przycepnosc to przerzyja max 2 sezony wiec
lepiej juz zakładać wieksze koła
zakładasz tarcze 256 ale mino tego podpiłowujesz czaciski tak zeby
pasowały na 13 ??????????????????????????????????????????
Boze świety za 60 zl kupujesz 2 14 i po kłopocie
pozatym podnoszenie mocy i zakładanie 13 na zime które sa mniejsz i maja mniesza przycepnosc to przerzyja max 2 sezony wiec
lepiej juz zakładać wieksze koła
-
- Nowy
- Kontakt:
Przemyslałem sprawe i jednak oddałem kolesiowi te(szlifowane)zaciski... nabylem nastepne bez zadnych cudowan... na przyszła zime zaopatrze sie w 14 i tyle... co do silnika to jest złozony w 95%... brakuje gaznika... i tu pojawia sie problem... tymczasowo bede starał sie załozyc kolektor i gaznik z 1,2
lecz to rozwiazanie niejest dobre na dłuzsza mete... mam nadzieje ze do feri znajde odpowiedni gaznik..
![Sad :-(](./images/smilies/sad.gif)