Swap c20ne w mojej B

Tuning Corsy - To forum ma na celu prezentację Waszych projektów, modyfikacji i tego wszystkiego co zrobiliście przy swoich Corsach aby poprawić fabrykę.
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: sierak »

@klari

Mi też się bardzo podoba. Silnik wygląda jak nówka i dopinguje mnie do swapowania mojego. Kolorek też ładny ... mi się podoba ...

Jak możesz to napisz mi na priv jak poszło połączenie tego z f13 :-D
była Corsa A GSI E16SE | jest Rodzinne Kombi
webActive :: profesjonalnie i z pasją
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

!markos pisze:no nie, arts tobie sie nie zwrocilo? to jak my biedni swapy porobimy jak ty zydowski handlarz jestes i na wszystkim jestes do przodu? :lol:
buhahahhahaa :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

Post autor: =JUHol= »

sierak pisze: Jak możesz to napisz mi na priv jak poszło połączenie tego z f13 :-D
koniecznie!!! :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: -=kLaRi=- »

No pewnie ,ze napisze ,mysle ze wytrzymacie jeszcze 13dni bo dokladnie 10 zaczynam rozbierac corse i mysle ,ze 12 bede juz wiedzial wszystko co i jak wiec po skonczonym swapie postaram sie zrobic male How To + foto ;)))po to zeby ulatwic innym ten mod :)))(chodzi o przeszczep c20ne:)instrukcja:))) ) a w medziance zbiore browarki:)))hehhe
Thx Sierak!!
Kiedyś CORSCHE :) Corsa B 1994 c20xe... :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

No hej ,
Dzis z moim mechanikiem ogladnelismy ,porownalismy itd skrzynie i kola zamachowe i juz wiem co i jak trzeba zrobic zeby spasowac skrzynie f13 z silnikiem c20ne :) Dalsze info bedzie jak to skoncze .
Tu fotki z rozpoczecia swapa!!! :

http://www.labfoto.pl/dyna/myphotos.mht ... gt=p;tid=3
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
Foxaro
Nowy
Kontakt:

Post autor: Foxaro »

Klari oby wszystko szło po twojej mysli!!Trzymam kciuki i mam nadzeje ze do 24 dasz rade :D

Ty sie wez za robote a nie pstrykanie fotek :-D :-D :-D :-D
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

Pstrykaniem zajmowal sie moj ojciec i kupel dlatego niektore obrazujace mnie sa dosc smieszne (robil mi foty z tzw. podpierdolki :D :P) heh.
Mysle ,ze sie wyrobie ,jeszcze 12 dni wiec mysle ,ze bedzie ok ,bede sie staral i modlil .po 2 potrzebuje auto zeby do roboty jezdzic...
Pirr
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Pirr »

No pięknie odchudziłeś autko to teraz pewnie ze 150kg autko na wadze straciło he he przodzik fajnie podniosło :-D Ale poważnie trzymam kciuki aby wszystko sie udało :-D :-D :) :)
1.0 12v
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

Dzieki ,;)) No kurcze przod to teraz niezly off-road;)) hehehhe ,strasznie sie podniosl z przodu!!
Chcialbym i bede sie staral przed 24 skonczyc!!!!;)) zeby sie na zlocie pokazac i pochwalic... ;)
THX Pirr :)
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

Wystapily male komplikacje ,ale jestem na dobrej drodze.
A tutaj nowe fotki ,zapraszam do ogladniecia c20rsy8v ;) ;P :
wczorajsze : http://www.labfoto.pl/dyna/myphotos.mht ... 20038;gt=u

oraz dzisiejsze : http://www.labfoto.pl/dyna/myphotos.mht ... 20037;gt=u
Czekam na opinie ;))
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

od góry silnik wpychasz Obrazek

spoko.... super to wyglada!
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

Wszedl bez problemu ,musialem troche z ojcem sie pobawic .
Teraz mam kilka mniejszych problemow i musze znow wyciagnac silnik zeby poprawic pare rzeczy.
Thx Juhol :)
arts
Forum Master
Kontakt:

lape udalo sie wyrzezbic :oko:
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

No wlasnie musze dorobic ta jedna lape ,ale mysle ze na poniedzialek bedzie wszystko gotowe + elektryka oczywiscie ale to juz wyzsza szkola jazdy ,jutro moze dostane wreszcie opis kostki tej okraglej i bedzie moszna sie pobawic lutownica ;) zobaczymy.
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

klari blagam! opisz co i jak ze skrzynia!!!!!!!!!!!! normalnie jestes moim bogiem :grin:
corsa A & Audi S3
Obrazek
PETERS
Swój

Post autor: PETERS »

Klari będziesz ten silnik rejestrował, czy zostanie na starych papierach?? Bo niezabardzo wiem jak to dokładnie jest teraz z tym, że silnik jest częścią wymienną.

A skąd wiesz jak ułożyć silnik w komorze silnika jak łapy nie pasują?? Trzeba chyba wkładac razem ze skrzynią i skrzynia ustala nam pozycję do dorabiania łap??
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

no ja wlasnie jak z poklem robilem to skrecalismy silnik ze skrzynia... wkladalo sie od dolu przykrecalo lapy od skrzyni, silnik zostawal na podnosniku i wtedy sie dorabialo 3 lape (tzn przedluzalo)...

ja zaczynam przekladke z poklem w przyszla sobote... bedzie podstawiona jego corsa i wszystkie czesci i wymiary jeszcze podam (sprawdzone :oko: )
Obrazek
GUMIS2000
Weteran
Kontakt:

Post autor: GUMIS2000 »

gratulacje :) :)2
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

No ja przeciez ten silnik razem ze skrzynai wrzucilem gora (rug cugiem,ktory jest na zdjeciu :) ):))) ,dlatego wiem mniej wiecej jak ma byc ulozony.Na zdjeciach chyba widac jak go wkladamy.
Musielismy z ojcem mame zawolac zeby opuszczala rug cugiem a ja podnosilem silnik a ojciec pchal na dol zeby po skosie wszedl bo inaczej nie da rady.
Zaraz ide go wyciagnac bo musze kilka rzeczy przerobic i porobic fotki ,bo inaczej bez tych przerobek nie bedzie mozna biegow wrzucac ;)
Na jednej z fotek jest to nawet ukazane...
Za niedlugo bedzie how to ,ale jak skoncze.

@Peters ,tak bede go rejstrowal ,nie chce pozniej zadnych problemow.
Jak juz bedzie wszystko skocnzone to musze jechac pierw do rzeczoznawcy bo w corsach nie bylo silnikow 2.0 i on musi wydac takei oswiadczenie ,ze auto wytrzyma ,hamulce itd ;) -do zalatwienia ;)
Pozniej trzeba jechac na przeglad na odczytanie numerow ,cos jak przywzisz auto z niemiec i na przegladzie robia wszystko ,pozniej z tym papierem z przegladu i z umowa o kupnie sprzedazy silnika jedziesz do urzedu miasta do wydzialu komunikacji i tam rejstrujesz.
Jesli nie bedziesz miec pozwolenia od rzeczoznawcy to na przegladzie ci nic nie zrobia:( ,jak nie bedziesz miec przegladu to nie zarejstrujesz autka.Po koleji tak trzeba zrobic.

Dzieki za aprobate :)Jeszcze troche roboty przedemna ,ale jednak jest efekt ,dzis wszedlem do garazu i nie moglem sie napatrzec na 2.0 w mojej corsie;).A co dopiero jak bedzie poskladany caly z dolotem stozkiem itd .;DD jak dla mnie miod ;)
arts
Forum Master
Kontakt:

SKRZYNIA ZOSTALA STARA TO JAKI PROBLEM JEST Z BIEGAMI ??
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

z biegami nie ma problemu ,problem jest w roznicy miedzy koszem skrzyni a koszem bloku (miejsce w ktorym sie zlanczaja)bo te wodziki przy lapie tylnej nie maja miejsca aby pracowac.
Troche inaczej sa sruby itd.Dlatego musialem ja przerobic:)Wyszlo i wyglada jakby wlasnie z GM przyjechala ;P hah-zart.
Problem mam jeszcze ale maly z przewodami paliwowymi ,bo w b sa te plastikowe i one sa pociagniete az do srodka i tam 15cm gdzies gumowego.
a w c20ne podlaczenie do listwy jest zaraz z lewej patrzac w prost na silnik i musze jakos to przebic zeby bylo po lewej.
Orginalnie jest to tak zacisniete taka obejma i nie wiem co z tym zrobic i gdzie taka zaciskarke dostane.
Dzis wloze silnik bo go wyciagnalem i przykrece na te 2 lapy od skrzyni i zrobie projekt nowej lapy ,ktora bede musial zrobic w poniedzialek.Jak to bedzie ,to zaczne robic hamulce bo pozniej zostanie tylko elektryka ,ktora pociagne z wujkiem ,problem tkwi jednak w jego tzw. dostepnosci i nie wiem na kiedy bedzie elektryka skonczona.
Pozniej tylko odpalic :D (bede sie modlil normalnie) no i zawioze autko do znajomego ,ktory zajmuje sie wydechami ,zeby mi to ladnie wszystko zrobil....
I jazda..
Na samym koncu formalnosci :)
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Imię: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Staneq »

superrr.. trzymam kciuki
PS. nie moge sie doczekać jak zaobacze to na żywca, nawet byłbym za przesunieciem terminu spotu żebyś ty zdąrzył :-D
Było c14se
PETERS
Swój

Post autor: PETERS »

:-? to akurat nie jest dobra wiadomość. Interesuje mnie (tak na zaś) kwestia tego rzeczoznawcy - to taki zwykły może być - sądowy?? To sie chyba nazwya rozszerzone badania techniczne

Bo swap swapem - moge siedzieć miesiąć pod autem i wszystko sklejać, ale dzień spędzony w urzędzie jest gorszy. A jak jeszcze pani w okienku się zorientuje, że w corsie nie było ..... 2.0 :-?
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Post autor: Marcin99 »

PETERS pisze::-? to akurat nie jest dobra wiadomość. Interesuje mnie (tak na zaś) kwestia tego rzeczoznawcy - to taki zwykły może być - sądowy?? To sie chyba nazwya rozszerzone badania techniczne

Bo swap swapem - moge siedzieć miesiąć pod autem i wszystko sklejać, ale dzień spędzony w urzędzie jest gorszy. A jak jeszcze pani w okienku się zorientuje, że w corsie nie było ..... 2.0 :-?
Z tego co się pytałem to jest właśnie rozszerzone badanie techniczne ze sprawdzeniem numerów i sprawdzeniem autka - bo gdyby był ten sam silnik (typ) to tylko numer a jako że jest inny to zmieniają się właściwości samochodu - np inna masa, ładowność itp. Koszt z instalacją lpg to ok 230zł :placz: - do tego jeśli jest poprzedni dowód to wymiana ok 80zł. Trzeba odłożyć ok 300zł ale badanie technicze jest nowe (czyli następne za rok) - optymalnie to zgrać koniec przeglądu aktualnego z wymianą silnika (przynajmniej jeśli idzie o termin samego przeglądu :oko: ).
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

No wlasnie ,Rzeczoznawca moze byc zwykly ale oczywiscie od samochodow:), dlatego ,ze w corsach nie bylo wbudowanego nigdy silnika 2.0 fabrycznie i jak zauwazyl Marcin99 zmienione sa wlasciwosci samochodu.Trzeba sprawdzic czy auto wytrzyma co jest smieszne ,sprawdzic hamulce to juz oczywiste -moje beda niezle wiec z hamowaniem bedzie ok ;)itd. Cala sprawa z rzeczoznawca tez jednak kosztuje ,ale to nie wiem jeszcze dokladnie.

@Staneq - kurcze sam bym chcial ale kurcze chyba nic sie nie da zrobic ,bo Czester chcial sie umowic na Bemowo ,ktore od 24 jest za pare dni ;( ,szkoda ,bede sie staral zrobic to na ten zlocik ale nic nie gwarantuje bo to kurcze jednak troche dlubaniny jest.
Na poniedzialek-wtorek bede miec lape wiec potem "tylko" :/ elektryka i hamulce i zlozenie srodka.Najgorszy bol to to ,ze wujek moze mi pomagac dopiero od 18 bo sam robi na warsztacie a ja mam od poniedzialku do czwartku na popoludnie w robocie od 14-22 wiec do czwartku z nim nic nie porobie ;((((((a do niedzieli 3dni zostana ,w ktore bede mogl robic, wiec chyba dopeiro na nastepnym zlociku sie pochwale ;( ;).
Szkoda serio ,chyba ze przyspieszy sie termin nastepnego :P ;)
Zobaczymy jak bedzie ,bo moze bedzie cos szybciej lub wolniej.
Jutro jade na gielde po kilka pierdolek (kable wys.nap. itd) to bede juz mial wszystko co potrzeba.
Musze zmienic dolot ,tzn. wyprowazic rure po stronie prawej kolo kierownicy przy skrzyni bo kurcze z tym przeplywomierzem i stozkiem to z lewej sie nie zmieszcze a z prawej kupe miejsca jest dlatego musze kupic jakas fajna rurke taka gietka ,cos jak alu ale z czarym oplotem.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

przy tym calym "rozszerzonym przegladzie" sprawdza sie tak naprawde tylko to, co bylo wymienione i to bez zadnego kosmosu - czy silnik dobrze wisi, czy hamulce dzialaja, zawieszenie na szarpakach i numery z bloku. koniec paniki.

przeniesienie dolotu na druga strone to kompletnie z dupy pomysl. wydluzajac rure zmienisz przebieg momentu obrotowego, a zakrecajac ja nad silnikiem jeszcze stracisz moc. nie ma to ZADNEGO sensu. wszyscy sie jakos mieszcza z przeplywkami i stozkami, ty jeden nie mozesz? :zakrecony:
http://www.kfz-holzer.de/tigra%20c20ne.jpg
skoro w tigrze weszlo i we wszystkich corsach sie miesci, to po co masz to przenosic na druga strone?????
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

Dzieki Markos ,wlasnie kurcze nie mialem zadnego zdjecia ze stozkiem obrazujacego to ,patrzylem i patrzylem w garazu i kurcze zdawalo mi sie ze nie wejdzie ,tzn wejdzie ale na centymetrach wlasnie.
Mam tez pytanko ,czy przeplywka moze byc zamontowana w obojetnie jakim polozeniu?? Czy musi byc tym calym sterowaniem w plastiku gora??
Dalej nie moge zdobyc opisu tej okraglej kostki z 14 pinami ;(( moze ma ktos??? :zakrecony:
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

-=kLaRi=- pisze:Dzieki Markos ,wlasnie kurcze nie mialem zadnego zdjecia ze stozkiem obrazujacego to ,patrzylem i patrzylem w garazu i kurcze zdawalo mi sie ze nie wejdzie ,tzn wejdzie ale na centymetrach wlasnie.
Mam tez pytanko ,czy przeplywka moze byc zamontowana w obojetnie jakim polozeniu?? Czy musi byc tym calym sterowaniem w plastiku gora??
Dalej nie moge zdobyc opisu tej okraglej kostki z 14 pinami ;(( moze ma ktos??? :zakrecony:
1. u mnie w podpisie widac przeplywke i filtr i wszystko....
2. na zdjeciu od markosa przeplywka jest do gory nogami, wiec moze byc
3. wymieniasz w koncu instalacje w aucie???
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

Nie zmieniam instalacji!!Chce podlaczyc kable z tej okraglej kostki z (14miejsc,ale jest 12) 12pinami z kadzia do tej ktora jest w corsie na 9pinow .
arts
Forum Master
Kontakt:

no wlasnie po co zmieniac instalacje :0
Zablokowany

Wróć do „Nasze Projekty”