zamek w tylnej klapie - zacina sie na mrozie
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
zamek w tylnej klapie - zacina sie na mrozie
tak jak w temacie. jak tylko sie ogrzeje na slocu albo jest temperatura na + czy nawet zero to dziala. jak jest mroz to sie nie da przekrecic, a czasem nawet ciezko wlozyc kluczk. jak sie kluczyk podgrzeje i wlozy w zamek to po kilku probach da sie otworzyc ale ciezko sie przekreca.
co to za hohliki, smar marznie czy jak? czym to ewentualnie smarowac zeby tak sie nie dzialo, by nie zamarzlo? nie mam centralnego
co to za hohliki, smar marznie czy jak? czym to ewentualnie smarowac zeby tak sie nie dzialo, by nie zamarzlo? nie mam centralnego
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: zamek w tylnej klapie - zacina sie na mrozie
ja mam centralny, więc zamek raczej nie jest używany i chyba od początku posiadania corsy mam ten sam problem, lałem w to wd40 ale nie przyniosło efektuPorszak pisze: czym to ewentualnie smarowac zeby tak sie nie dzialo, by nie zamarzlo? nie mam centralnego
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
PETERS
- Swój
- Otrzymał podziękowań: 0
I błąd, fabrycznie zamki są zapuszczane specjalnym środkiem. Jeżeli wpuścisz tam WD40 ok, wszystko spenetruje ładnie - wypłucze fabryczny smar i spłynie - bo nie ma gęstej konsystencji i będzie trzeba zapuszczać co chwile. Ja tam niczym nie zapuszczałem a w tamtym roku zamki otwierałem przy 28* bez problemu - jedynie uszczelki natarłem specjalnym olejem.-=m&m=- pisze:chyba od początku posiadania corsy mam ten sam problem, lałem w to wd40 ale nie przyniosło efektu
Tak więc jeżeli już to specjalny smar do zamków. Ostatecznie jakiś gęstszy smar - bo generalnie chodzi o to, że jak jest smar to niema w tym miejscu wody i nie przymarza
Corsa A 1.2i 93r.

- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
ale łaczy sie to z wszelakiego rodzaju syfem i zacieraPETERS pisze: bo generalnie chodzi o to, że jak jest smar to niema w tym miejscu wody i nie przymarza
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
PETERS
- Swój
hmm............moja ma 13 wiosen
a sądzę, że tam nie ma aż tak dużej pracy, dużych obciążeń, ani wysokich obrotów, żeby smar z zamka mógł zniknąć lub się wypracować. Pozatym niemam powodów do zapuszczania zamków bo nie mam z tym problemów - no ale jak się raz przedobrzyło zapobiegawczo to teraz trzeba co roku zapuszczać
. Napiszę jeszcze raz WD40 jest środkiem penetrującym ma właściwości smarujące, ale długo nie pozostaje na elementach bo nie jest lepki
a smar taki właśnie powinien być dlatego jak już zapuszczać to czymś do zamków. Pozatym właśnie po przepłukaniu środkiem penetrującym zamek po jakimś czasie zacznie chodzić ciężej i trzeba będzie znowu go zapuszczać 
Corsa A 1.2i 93r.

-
Kurbat
- Weteran
- Kontakt:
hm... co by Ci poradzić...pewnie po prostu się popsułoSaul pisze:Hm ale mój wogóle nie bangla i nie moge sie do bagażnika dostac nawet jak jest na + tak jak dzisiajMoże się coś w środku spsuło albo złamało?? Tak czy tak cza będzie rozebrać i pewnie mymienic conieco
a to wszystko od środka auta
a gdzie Ty masz + temperature dzisiaj - piszesz z Australii ?
-
PETERS
- Swój
Tam jest taki plastik, który popycha cięgno zamka po wciśnienciu zamka. I ten plastik się przekręca się razem z kluczymiem (o 90*). W pozycji otwartej, plastik ten popycha cięgno zamka (i klapa się otwiera) w pozycju zamkniętej, plastik ten popycha.....nic, powietrze - i bagażnik jest zamknięty. Przypuszczam, że ten ów właśnie plastik mógł się złamać, lub coś się rozłączyło i nie współpracuje on z wkładką zamka-nie przekręca się.
Jak to rozbierzesz to zobaczysz - banalnie proste. A jak się dośtać do bagażnika?!? Wyciągasz półkę od środka, składasz tylna kanapę i jazda...
Jak to rozbierzesz to zobaczysz - banalnie proste. A jak się dośtać do bagażnika?!? Wyciągasz półkę od środka, składasz tylna kanapę i jazda...
Corsa A 1.2i 93r.