inna pojemnosc a rejestracja

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
geo022
Swój
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

inna pojemnosc a rejestracja

Post autor: geo022 »

pisze w luznych rozmowach bo rozkiniam temat z czystej ciekawosci . numerow silnika juz nie trzeba itp, ale jesli zmieniamy pojemnosc silnika to chyba jednka nalezy to gdzies zglosic (nie omawiamy jazdy na starym silniku w dowodzie )
ile kosztuje takie badanie >??

wiem ze sa klopoty z silnikami ktore nigdy nie byly np w corsie montowane jak 2,0 a co np z 1,6 v8 c16nz skooro on tez nigdy w corsie nie wystapil?? wystarczy tylko to zglosic w urzedzie gdyz byly mocniejsze jednostki w CB czy badania itd wszystko od poczatku czy to spelnia wszystkei wymogi

Chodzi mi dokladnie o c16nz badz lz bo w jakiej przyszlosci -dalekiej lub blizszej rozwazam wymiane na taki -ale zastanawiam sie czy pozostac w zgodie z prawda i to zglosic ?? :)

pytam o te dodatkowe badania bo np kadet c16nz nie mial wentylowanych hampli a mial 236mm czyli tak jak u mnie ;)

co powiecie chlopaki ?:)
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: -=kLaRi=- »

Widze ,ze chcesz przeplacac OC :D :lol: :lol:
Kiedyś CORSCHE :) Corsa B 1994 c20xe... :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
Awatar użytkownika
geo022
Swój
Kontakt:

nic nie chce przeplacac ale chce wiedziec jak to jest miedzy Bogiem a prawda :D
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

No wiec wyglada to tak ,ze gdy zmieniasz silnik na ta sama pojemnosc to w sumie nei musisz tego zgalaszac.
W nowych przepisach jest tak ,ze silnik jest czescia wymienna ,ale tej samej pojemnosci.
Jesli chcesz wsadzic silnik o innej pojemnosci ,ktora wystepowala w danym modelu ,wystarczy pojechac na przeglad "rozszerzony" ,diagnosta wypyta Cie co i jak ,sprawdzi numery i powinien wbic Ci zmiane w papier.
Nie wiem tylko ,czy bedzie potrzebowal jakiejs umowy ,nawet fikcyjnej...
-zawsze mozesz powiedziec ,ze przywiozles silnik z niemiec a tam nie jest nigdzie rejestrowany ,ale niby masz umowe z "alfredem bauer" -powiedzmy na 10e , zawsze mozesz taka umowe opodatkowac w urzedzie skarbowym i nikt sie pozniej nie przyczepi. Zaplacisz pare groszy za opodatkowanie ,pokazesz potem diagnoscie i powinno mu to wystarczy. Nikt nie bedzie szukal jakiegos alfreda w niemczech ,ktory sprzedal jakis stary silnik za 10e.- zawsze mozesz powiedziec ,ze byl zatarty i sobie go wyremontowales ,dlatego tak tanio.

Jesli natomiast chce sie wlozyc silnik o pojemnosci ,ktora nie wystepowala w danym modelu ,to sprawa z rejstracja jest troche bardziej
skomplikowana ,w zaleznosci tez od ludzi ,ktorzy beda ta sprawe prowadzic.
Poczatkowo ,sam chcialem zarejstrowac auto legalnie , pojechalem do stacji kontroli pojazdow ,tam gdzie sie robi przeglad i mowie w miare mlodemu diagnoscie ,ze wlozylem silnik z kadeta 2.0 itd i chce go miec legalnie...Gosc posprawdzal w kompie i mowi ,ze faktycznie takiego silnika w corsach niebylo ,a jesli chodzi o pojemnosc to max 1.9... (-ta pojemnosc wzial z CC.. -widocznei dla niego corsa to corsa...) i powiedzial tak ,ze musze jechac do biura PZM-otu , wynajac rzeczoznawce ,ktory okresli ,sprawdzi itd. Tak wiece pojechalem do wskazanego mi biura ,udalo mi sie zastac szefa i sekretarke i ponownie mowie mu co i jak i co chce. On mowi ,jasne spokojnie ,mamy u siebie kilku rzeczozawcow ,ale trzeba pierw wypisac zlecenie ,zaplacic ,umowic sie z rzeczoznawca i bedzie ok.
Cala zabawa kosztuje cos kolo 360zl ,ale jak sie pozniej okazalo rzeczoznawca nie musi dac ci papieru jak cos mu sie nie spodoba -czyli 360zl w bloto!... Ja zaplacilem ,szef w pzmocie ,umowil mnie z rzeczoznawca za kilka dni.
Na umowiony termin pojechalem ,przyjezdzam pod stacje kontroli pojazdw ,patrze , ten rzeczoznawca to ten ,z ktorym wczesniej rozmawialem :).. -mowie spoko.
Wytlumaczylem kolesiowi co i jak , a on mowi , ze to jest rozszerzone badanie techniczne i musi sprawdzic na rolkach czy hamulce dadza rady wychamowac to auto itd... Zaczal sprawdzac pierw na kanale ,zobaczyl lape (samorobke) i mowi gdzie mi to spawali ? Ja mu ,ze u znajomego na warsztace (lapa byla wyspawana jak zloto) ,a on czy mam na to jakies potwierdzenie itd.. ja ,ze nie i sie zaczelo. Czy mam na zawieszenie papier , silnik jest ciezszy i czy to wytrzyma - mowie ,ze nie mam itd itd.
W koncu koles mowi ,ze musze miec na wszystko papiery ,inaczej bedzie ciezko... I on tu widzi 2wyjscia... Legalny i mniej legalny (oczywiscie miedzy nami).. Mowi ,ze jesli legalny to bedzie ciezko ,bo on musi dzownic do opla po jakies papiery z samochodu ,naciski na os itd... I to bedzie kosztowac wiecej ,czyli tam w pzmocie musze zaplacic wiecej.
A ten mniej legalny to zostawic tak jak jest ,tylko jechac na przeglad z wkladka w dokumentach ,ze niby nikt nie zauwazy innych numerow i tyle ,ale on mi tego nei zrobi bo nie chce ryzykowac itd...
Gosc pomogl mi wycofac te 360zl ,takze byl ok ,i mowi ,ze na takie rozszerzne badanie musze miec papier na wszystko.
Mysle ,ze jakbym dal mu solidnie w lape to by podbil ,bez problemu ,ale chcialem to legalnie i sie nie dalo...
Takze do dzis jezdze sobie szybkim 1.2 ;D i powodzenia w rejstracji!
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
Awatar użytkownika
geo022
Swój
Kontakt:

aha :) czyli juz wszystko wiem -dzieki Klarus :) a jesli ja bym sie w swapa bawil to w 1,6 tylko ze wtedy hmmm i tak bym tego nie zglosil a moze w rozwiert poszedlby moj dol z 1,2 zeby bylo ladnie ...... bede myslal :)
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

zazwyczaj konczy sie na rozszerzonym badaniu technicznym. nigdy nie slyszalem o pierdolach typu papiery na cokolwiek.

dodatkowe badanie techniczne pojazdu:
w którym dokonano zmian konsktrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym, z zastrzeżeniem art. 66 ust. 4 pkt 5 i 6 ustawy-Prawno o ruchu drogowym, tj. podrodzaju pojazdu, przeznaczenia, masy własnej, dopuszczalnej ładowności, liczby miejsc, pojemności silnika, dopuszczalnej masy całkowitej ciągniętej przyczepy, największego dopuszczalnego nacisku osi
i to kosztuje 82pln
Obrazek
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

-=kLaRi=- pisze: Takze do dzis jezdze sobie szybkim 1.2 ;D i powodzenia w rejstracji!
jestem bardzo ciekaw jak będzie wyglądała ta sprawa w przypadku wypadku i odzyskiwania pieniędzy od ubezpieczyciela :zakrecony:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
szajboos
Nowy
Kontakt:

Post autor: szajboos »

Podepnę się.

!markos, ty miałeś auto wydmuszka i ztego co pisałeś kiedyś policja czepiała się tego że nie masz kanapy i pasów z tyłu, a auto na 5 miejsc zarejestrowane. Jak załatwiłeś rejestrację?? Bo mi na stacji kontroli pojazdów powiedzieli że muszę jako ciężarowe zarejestrować żeby mieć w dowodzie 2 miejsca i założyć kratkę, albo jeśli chcę mieć 2 miejsca, ale auto bez kratki jako osobowe, to nie mogę z tyłu nic wozić. Jak to jest
Nowy silnik mode-in progress...

Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

nie przerejestrowalem i to nie policja sie czepiala, a nie moglem po prostu zrobic przegladu, bo mnie odprawiali "prosze zalozyc tylna kanape i komplet pasow bezpieczenstwa, zeby bylo 5 miejsc". jest jednak opcja wyrejestrowania 3 miejsc z dowodu i pozostawienia 2 przednich. nie musisz robic ciezarowki, nikogo nie interesuje po co wyjales caly tyl. warunkiem jest "wygladzenie" calego przedzialu pasazerskiego, czyli calej budy w srodku. brak ostrych krawedzi - to klucz do mozliwosci zarejestrowania 5 osobowego auta na 2 osoby. cala buda musi byc w stodku tapicerowana, niewazne czym - wazne, ze nie moze byc zadnej ostrej blachy na wierzchu, czyli musza byc tylne boczki itd.
Obrazek
GUMIS2000
Weteran
Kontakt:

Post autor: GUMIS2000 »

-=m&m=- pisze:
-=kLaRi=- pisze: Takze do dzis jezdze sobie szybkim 1.2 ;D i powodzenia w rejstracji!
jestem bardzo ciekaw jak będzie wyglądała ta sprawa w przypadku wypadku i odzyskiwania pieniędzy od ubezpieczyciela :zakrecony:
no własnie sie zastanawiam jak to bedzie bo jak mam dzwona
i rozwalone ma moja custom chłodnice to nie dadza mi kasy za
orginał i jeszcze moga powiedzeć ze ich chiłem oszukać

Koniec konców sprawa jest dosc trudna
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

hhe no wlasnei ciekawe jak to jest z tymi swapami na legalu, moze Tomek sie wypowie albo Ren :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

Koles chcial papiery na wszystko ,cos jak w niemczech potrzebujesz do TUV!!! Tego w tym aucie nie bylo !-podobna zasada jak budujesz swoj samochod - tzw. SAM... musi byc rzeczoznawca zeby dopuscic to cos do ruchu ulicznego.

Jesli chodzi te 82zl to prawda ale wtedy jak zmienisz pojemnosc na taka jaka wystepowala w danym modelu !!
Jesli jest pojemnosc nie wystepujaca w tym modelu to patrz moja wypowiedz wyzej..
Awatar użytkownika
geo022
Swój
Kontakt:

-=kLaRi=- pisze: Jesli chodzi te 82zl to prawda ale wtedy jak zmienisz pojemnosc na taka jaka wystepowala w danym modelu !!
Jesli jest pojemnosc nie wystepujaca w tym modelu to patrz moja wypowiedz wyzej..

to pytanko takie:
c16nz nie bylo w corsie B ale c16xee byl -pojemnosc sie zgadza bo to 1600 ccm czyli rozumiem ze poniewaz i pojemnosc byla i sa mocniejsze silniki w serii to wystarczy to badanie za 82 zl ? tak? :)
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

-=kLaRi=- pisze:Jesli jest pojemnosc nie wystepujaca w tym modelu to patrz moja wypowiedz wyzej
ani ren ani wow nie mieli tego problemu. moze mieszkasz na jakiejs innej planecie?
Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Post autor: Marcin99 »

!markos pisze:
-=kLaRi=- pisze:Jesli jest pojemnosc nie wystepujaca w tym modelu to patrz moja wypowiedz wyzej
ani ren ani wow nie mieli tego problemu. moze mieszkasz na jakiejs innej planecie?
Ja coprawda nie mam 2litrów ale c16se w corsie b też nie było i nie było z tym żadnych problemów. Gość na przeglądzie skasował tylko więcej i nawet chciał wpisać c16nz (75KM) a ja go poprawiłem zeby zmienił na c16se (zależało mi na tych 100KM hehe) - ot i tyle. Ze świstkiem i papierem od silnika wtedy jeszcze do UK i zarejestrowałem sobie nowy silnik. W OC zrobili mi adnotacje (a że stawka ta sama to bez przeliczania) i tak corsa jeździ do dzisiaj. Zresztą jak w samochodzie jest gaz to są tak zaaferowani papierem do butli i jej szczelnością, że prawie nic nie sprawdzają :oko:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

jakos niedlugo (mam nadzieje..) przetrenuje temat rejestrowania samochodu z silnikiem o pojemnosci nieoferowanej w danym modelu i dokladnie powiem co i jak
Obrazek
Awatar użytkownika
szajboos
Nowy
Kontakt:

Ja mam 2.0 wbite w papiery z Corsy,ale na lewo, więc to się nie liczy.

Obrazek
GUMIS2000
Weteran
Kontakt:

Post autor: GUMIS2000 »

!markos pisze:
sek w tym ze było inaczej jak robił to REN czy WOW
innaczej jest teraz - Naprawde markos
Awatar użytkownika
D12
Weteran
Imię: Daniel
Model auta: Corsa B
Kontakt:

Post autor: D12 »

Uważam, że najlepiej to zadzwonic do Wydziału Komunikacji w swoim mieście i się dowiedzieć jak ma się prawnie taki myk z silnikiem, bo przepisy w naszym cudownym kraju zmieniają się szybko.
STOP Pijanym kierowcom
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

!markos pisze:jakos niedlugo (mam nadzieje..) przetrenuje temat rejestrowania samochodu z silnikiem o pojemnosci nieoferowanej w danym modelu i dokladnie powiem co i jak
juz widze te niedlugo :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

!markos pisze:moze mieszkasz na jakiejs innej planecie?
Pewnie gdybym mieszkal na innej planecie zalatwil bym to bez stresu...
A ja pisze jak bylo i jak koles tlumaczyl mi ,zeby to zrobic.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

nic nie poradze na to, ze trafiles na jelopa. papiery? na co? na spawana lape silnika? papiery od opla? naciski na os? :)18
Obrazek
Awatar użytkownika
Mihó
Nowy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Mihó »

Ja się pytałem w ubezpieczalni. Możesz wymienić silnik i nikomu o tym nie mówić (najwyżej zwalisz na poprzedniego właściciela, jeśli auto miało takowego). W razie zdarzenia drogowego, oni (PZU tak mi mówili) ściągną od Ciebie karę w postaci 10% różnicy w OC
Opel. Technik die begeistert
Corsa C Z18XE, Vectra B X18XE, Trabant 1.1, PTS 3.8 V6, Trabant 601
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: Porszak »

a jak przyjdzie co do czego to zapytaja jak kupiles auto niesprawdzajac nr silnika?? :zakrecony: :lol:
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
szajboos
Nowy
Kontakt:

Porszak, a jak sprawdzić numer silnika auta które zostało do Polski przywiezione w 1994 roku więc nie ma karty pojazdu, a dowód rejestracyjny ma bez numeru silnika???

Obrazek
Awatar użytkownika
Mihó
Nowy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Mihó »

No właśnie... Przecież co ma numer silnika ? Na BT Ci go nie sprawdzają i tak i tak, może na jakiejś wnikliwej kontroli drogowej, choć nie wiem z czym wtedy sprawdzić.
Opel. Technik die begeistert
Corsa C Z18XE, Vectra B X18XE, Trabant 1.1, PTS 3.8 V6, Trabant 601
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: Porszak »

Spoko, ja tylko pytam, nie znam sie zupelnie na tych zawilosciach dot nr silnika. (jest z tym niezly balagan??)
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
szajboos
Nowy
Kontakt:

Ja mam Kadetta rejestrowanego na 1.3, pod maską 1.8, ale tak go już kupiłem. Corsa natomiast ma w papierach 2.0. Z tym że policja chyba nie bardzo ma jak mi to sprawdzić, bo nie mają skąd wziąć numerów "oryginalnych" żeby je porównać z tym co mam na silniku.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”