c16xe dławi się, potencjometr przepustnicy
-
GutekSiedlce
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
c16xe dławi się, potencjometr przepustnicy
Witam moj problem polega na tym iz obroty potrafily mi sie zatrzymac na 2000 lub 3000 i nie schodily nizej i zapalal sie Check. na komputerze wykazalo blad potencjometr przpustnicy. wymienilem potencjometr na nowy i tu zaczyly sie nowe problemy. Teraz jak wciskam gaz auto sie dlawi a jak juz je wkrece na obroty to zapala sie check przy okolo 5000 a puszczeniu gazu obroty spadaja do 0 i auto gasnie. Po sprawdzeni bledu juz nie na kompie tylko drucikiem wywala blad 22 czyli dalej potencjometr przepustnicy. Bede wdzieczny za wszelka pomoc pozdro.
-
GutekSiedlce
- Świeżak
-
ania1981
- Świeżak
Trochę późno piszę, ale dopeiro co dołączyłam do tego forum...
Mam ten sam problem - wysokie obroty od czasu do czasu. Wymieniałam już: jakąś uszczelkę, potencjometr przepustnicy, slinik krokowy, kable i świece i ciągle to się dzieje!!!
Ogólnie po wyeliminowaniu wszystkiego zaostaje mi Przepływomierz Powietrza. Najlepsze jest to że nikt nie daje mi 100% gwarancji, że jak wymienię ten Przepływomierz to usterka minie.
Czy macie jeszcze jakiś inny pomysł co to może być????
Dodam, że mam Corsę Gsi (C16XE) z 94r. - nie myślałam, że to może byc taki problematyczny samochód dla Serwisantów z Opla
Mam ten sam problem - wysokie obroty od czasu do czasu. Wymieniałam już: jakąś uszczelkę, potencjometr przepustnicy, slinik krokowy, kable i świece i ciągle to się dzieje!!!
Ogólnie po wyeliminowaniu wszystkiego zaostaje mi Przepływomierz Powietrza. Najlepsze jest to że nikt nie daje mi 100% gwarancji, że jak wymienię ten Przepływomierz to usterka minie.
Czy macie jeszcze jakiś inny pomysł co to może być????
Dodam, że mam Corsę Gsi (C16XE) z 94r. - nie myślałam, że to może byc taki problematyczny samochód dla Serwisantów z Opla
-
ania1981
- Świeżak
Ja mam już dosyć ciągłych kłopotów....chcę się z tym w końcu uporać! Gdy będziesz się wybierał daj znać (ania_o@new-age.pl)
Dowiadywałam się o cenę tego przepływomierza (jedyne 960zł
), czy naprawdę nie ma czegoś tańszego???
Poza tymi obrotami, mam jeszcze kłopocik z silnikiem (strasznie klekocze) - jak się wstępnie dowiadywała w najlepszym wypadku kilka samoregulatorów do wymiany, w najgorszym wszystkie + wałki rozrządu - kolejne 2000zł - czy nie ma możliwości sprawdzenia co i jak i w jakiś sposób obniżenia troche tych kosztów.....
Zaczynam zastanawiać się nad sprzedaniem autka, niż ciągłym ładowaniem kasy...
Dowiadywałam się o cenę tego przepływomierza (jedyne 960zł
Poza tymi obrotami, mam jeszcze kłopocik z silnikiem (strasznie klekocze) - jak się wstępnie dowiadywała w najlepszym wypadku kilka samoregulatorów do wymiany, w najgorszym wszystkie + wałki rozrządu - kolejne 2000zł - czy nie ma możliwości sprawdzenia co i jak i w jakiś sposób obniżenia troche tych kosztów.....
Zaczynam zastanawiać się nad sprzedaniem autka, niż ciągłym ładowaniem kasy...
-
ania1981
- Świeżak
Autko kupiła w lipcu 2006 - jeżdżę nim prawie 1,5 roku.
Jeszcze nikt nie oglądał, tak dogłębnie - takie były prognozy...na słuch. W poniedziałek chcę żeby mechanik dokładnie sprawdził co jest do wymiany.... wtedy zdecyduje czy opłaca się robić?
Klekocze z rana najgłośniej, ale ogólnie mówiąc cały czas.
Dlatego mnie to denerwuje.
A klekocze od jakiś 6 m-cy, tylko teraz coraz głośniej
Jeszcze nikt nie oglądał, tak dogłębnie - takie były prognozy...na słuch. W poniedziałek chcę żeby mechanik dokładnie sprawdził co jest do wymiany.... wtedy zdecyduje czy opłaca się robić?
Klekocze z rana najgłośniej, ale ogólnie mówiąc cały czas.
- D12
- Weteran
- Imię: Daniel
- Model auta: Corsa B
- Kontakt:
O ile słabo znasz się na autkach a masz mężczyzne u swego boku niech zabierze do jakiegoś mechanika to auto czym prędzejania1981 pisze:Autko kupiła w lipcu 2006 - jeżdżę nim prawie 1,5 roku.
Jeszcze nikt nie oglądał, tak dogłębnie - takie były prognozy...na słuch.
U mnie też jest klekot ale przez 2-3 sekudny po odpaleniu na zimnym silniku ale to chyba norma bo zanim olej pójdzie do góry to chwila mija.ania1981 pisze: Klekocze z rana najgłośniej, ale ogólnie mówiąc cały czas.
Z tego co napisałaś to jakiś sprzedawca przekręcił licznik.ania1981 pisze:Jeśli chodzi o przebieg - na zegarze jest 165tys. (ja zrobiłam jakieś 15-20tys.) ale na Brief'ie z Niemiec było napisane 190tys. Czyli będzie jakieś 210tys.
Jak znajde adres dobrego mechanika od Opli w Łodzi to dam znać bo jak narazie nie natrafiłem na rzetelną obsługę nawet w ASO. Czego dowodem jest moja ostatnia awaria autka.
STOP Pijanym kierowcom
- geo022
- Swój
- Kontakt:
ja znam swietnego fachowca w woj. lodzkim -aczkolweik w miejscowosci Wielun -okolo 100 km od lodzi ---> ja powiem tak mam do wielunia 130 km ode mnie z Piekar ale w sumei jak sie cos dzieje jade do niego bo
1)wiem ze dobrze to zrobi
2)jest uczciwy
3) koszt jego roboty plus paliwo = cena u mnie u mechanika
jak chcesz ania daj znac to dam namiar -tak samo inni
1)wiem ze dobrze to zrobi
2)jest uczciwy
3) koszt jego roboty plus paliwo = cena u mnie u mechanika
jak chcesz ania daj znac to dam namiar -tak samo inni
-
ania1981
- Świeżak
Nic nie szkodzi jeśli podasz mi do niego kontakt. Zadzwonię i zapytam; teraz jest umówiona na sprawdzenie tych samoregulatorów, i gość powiedział mi że to będzie jakieś 200zł robocizna + napewno koszt uszczelek (ok. 110zł) i ewentualnie, zależy ile tych samoreg. koszt ich wymiany (1szt. 50zł)....nie liczę kosztów jak okaże się że wałki są do wymiany - wtedy nie robię nic. Tylko sprawdzenie i świadomość, że niedługo rozpadnie mi się silnik.... 
- D12
- Weteran
- Kontakt:
Re: problemy z c16xe
Jeżeli chodzi dokładnie o ten problem miałem to samo, auto w pewnym momencie przestało mi nawet odpalać jedynie z popychu, okazało się, że zawór recyrkulacji spalin się zablokował, pomogło czyszczenie i od 2 dni auto śmiga właściwie...GutekSiedlce pisze:Witam moj problem polega na tym iz obroty potrafily mi sie zatrzymac na 2000 lub 3000 i nie schodily nizej i zapalal sie Check. na komputerze wykazalo blad potencjometr przpustnicy. wymienilem potencjometr na nowy i tu zaczyly sie nowe problemy. Teraz jak wciskam gaz auto sie dlawi a jak juz je wkrece na obroty to zapala sie check przy okolo 5000 a puszczeniu gazu obroty spadaja do 0 i auto gasnie
Jak narazie w serwisie, w którym najmniej mnie ściemniali to na ulicy Ptasiej 3 ( odchodzi od Inżynierskiej) Serwis Boscha.
STOP Pijanym kierowcom
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
ania taki silnik jak Twoj widzialem na gieldze w poznaniu z 1200 albo 1300zl z calym osprzetem, silnik z UK. mam namiar na czlowieka ktory moglby go przywiesc jesli bylo by trzeba.
a i wiedz ze samoregulatory popularnie zwane szklankami, kosztujace 50 zl to chyba te najtansze...
oraz wg mnie to po 200tys km walki raczej nie beda do wymiany, owszem moga byc wytarte delikatnie, ale raczej to zuzycie nie powinno ich kwalifikowac na zlom(wiem z doswiadczenia) , no chyba ze chodzily bez oleju.
uwazam ze bardzo dobrego mechanika i z lodzi moze polecic majk (M&M) o ile ten mechanik bedzie chcial brac fuche
a i wiedz ze samoregulatory popularnie zwane szklankami, kosztujace 50 zl to chyba te najtansze...
oraz wg mnie to po 200tys km walki raczej nie beda do wymiany, owszem moga byc wytarte delikatnie, ale raczej to zuzycie nie powinno ich kwalifikowac na zlom(wiem z doswiadczenia) , no chyba ze chodzily bez oleju.
uwazam ze bardzo dobrego mechanika i z lodzi moze polecic majk (M&M) o ile ten mechanik bedzie chcial brac fuche
-
ania1981
- Świeżak
Olej jest.... bez przesady, aż taka zielona nie jestem
W takim razie Porszak co sugerujesz? Jeśli nie te szklanki???
Jeśli chodzi o ten silnik, to będę miała na uwadze to że masz kogoś, kto mógłby go mieć. Jak już okaże się, że nie mam wyjścia i będę musiała ponieść większe koszta, to skontaktuję się z tobą, bo wygląda na to że taniej będzie kupić silnik niż poszczególne część z czasem wymieniać.
Skontaktuję się z majk'iem (M&M) może mi kogoś poleci
W takim razie Porszak co sugerujesz? Jeśli nie te szklanki???
Jeśli chodzi o ten silnik, to będę miała na uwadze to że masz kogoś, kto mógłby go mieć. Jak już okaże się, że nie mam wyjścia i będę musiała ponieść większe koszta, to skontaktuję się z tobą, bo wygląda na to że taniej będzie kupić silnik niż poszczególne część z czasem wymieniać.
Skontaktuję się z majk'iem (M&M) może mi kogoś poleci
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
no ja sie domyslam ze Ty nie jestes zielona, ale poprzedni wlasciciel mogl miec to auto w dupie.ania1981 pisze:Olej jest.... bez przesady, aż taka zielona nie jestem![]()
na podstawie tego co piszesz, sugeruje ze to nie walki, bo przy normalnej eksploatacji nie wytra sie w stopniu ktory by je kwalifikowal do wymiany.ania1981 pisze:W takim razie Porszak co sugerujesz? Jeśli nie te szklanki???
Opel to nie Renault np.
widzialem walek z silnika opla wlasnie, zatartego na dole i mimo znacznego przebiegu (cos jak u Ciebie), walek byl ok
-
ania1981
- Świeżak
Okazuje się, że wymiana oleju wystarczyła aby pozbyć się "klekotania" - teraz przez jakieś 2-3minuity przy starcie słychać głośniej silnik a później juz jest ok.
W takim razie nie muszę robić nic z silnikiem jedyny problem jaki mi pozostaje to ten przepływomierz!!!
Czy wiecie (jakbym kupiła taki przepływomierz na alegro) jak można sprawdzić czy jest sparwny?
W takim razie nie muszę robić nic z silnikiem jedyny problem jaki mi pozostaje to ten przepływomierz!!!
Czy wiecie (jakbym kupiła taki przepływomierz na alegro) jak można sprawdzić czy jest sparwny?
- D12
- Weteran
- Kontakt:
Możemy przypuszczać, że olej był już spracowany a wymiana oraz zalanie nowym olejem do odpowiedniego poziomu pomogło.ania1981 pisze:Okazuje się, że wymiana oleju wystarczyła aby pozbyć się "klekotania" - teraz przez jakieś 2-3minuity przy starcie słychać głośniej silnik a później juz jest ok.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2006, o 16:59 przez D12, łącznie zmieniany 1 raz.
STOP Pijanym kierowcom