Słabe ogrzewanie w kabinie
-
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Słabe ogrzewanie w kabinie
Czy każda Corsa tak slabo grzeje? U mnie temperatura silnika wynosi 93 stopnie a z nadmuchu leci letnie powietrze?
gabikol
- D12
- Weteran
- Imię: Daniel
- Model auta: Corsa B
- Kontakt:
Re: Słabe ogrzewanie w kabinie
A kiedy sprawdzałeś filtr kabinowy czy przypadkiem nie jest zapchany?gabikol pisze:Czy każda Corsa tak slabo grzeje? U mnie temperatura silnika wynosi 93 stopnie a z nadmuchu leci letnie powietrze?
Ogrzewanie w corsach jest lepsze w porównaniu np. z seicento. W sprawie filtra odsyłam do opcji szukaj...
-
- Bez listowiec ;-)
- Kontakt:
Nasuwa mi sie jeszcze jedno pytanie jesli chodzi o termostat? Jesli bylby on padniety to wydaje mi sie ze nie zalanczalby sie wentylator? A mi jesli temp. wzrosnie do 100 stopni zalancza sie i po spadnieciu temp. wylacza. Zreszta caly czas utrzymuje mi sie stala temp. 93 stopnie na trasie, w korku podchodzi do 100 stopni.
gabikol
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
po pierwsze kolega nie napisał jaki ma silnik
po drugie termostaty najczęściej oznaczane są cyferkami 92 (92st C)
po trzecie, to co na zegarach pokazywane zależy od czujnika i jego podłączenia
jeśli silnik się nagrzewa i płyn w całym obiegu to wypada szukać w okolicach nagrzewnicy. może być czymś przysłonięta lub przytkana, a bez sprawdzenia tego można sobie zgadywać
po drugie termostaty najczęściej oznaczane są cyferkami 92 (92st C)
po trzecie, to co na zegarach pokazywane zależy od czujnika i jego podłączenia
jeśli silnik się nagrzewa i płyn w całym obiegu to wypada szukać w okolicach nagrzewnicy. może być czymś przysłonięta lub przytkana, a bez sprawdzenia tego można sobie zgadywać
-
- Bez listowiec ;-)
a ja mam pytanie dotyczace filtra kabinowego. chcialem go wymienic, ale zeby go wyciagnac to jest troche roboty wiec chcialem go najpierw kupic i przy jednym dlubaniu od razu wymienic. facet w sklepie powiedzial ze sa jakies dwa rodzaje ( 1000 i 1002 ) jaki bedzie pasowal?? orientujecie sie moze? bede wdzieczny za pomoc. moja corsa to rocznik '98 1.7D. pozdrawiam
- !rafi
- Nowy
- Imię: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Wg mnie troche dziwny ten facet w sklepie, bo jak ja kupywalem to tylko podalem model i rocznik i filtr juz lezal na ladzie. Poza tym przy wymianie nie trzeba sie narobic, nie trzeba odkrecac plastikow z podszybia, wystarczy tylko zdjac uszczelke i wsadzic reke pod plastikowa oslone filtra, wyjac filtr a pozniej wlozyc nowy
Jesli jednak wolisz odkrecic plastiki to wykrec je pod domem, podjedz do sklepu
rzuc sprzedawcy stary filtr na lade to napewno dostaniesz dobry 

-
- Bez listowiec ;-)
aha byc moze. troszke zamieszanie bylo w sklepie takze moze cos pokrecil, a w sumie to myslalem ze trzeba tam wszystkie plastiki sciagac itd, ale skoro nie to nawet lepiej, dzieki za odpowiedz i pozdrawiam
-
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Tomek
Witam.
Poczytałem temat, i nie dokońca zgadza mi się z moimi objawami.
Zatem- temperatura wzorowa, na połowie wskaźników. Wentyl włącza się jak trzeba. Rury i chłodnica gorące, poziom płynu uzupełniony, a z nawiewu leci takie letnie powietrze. Nie jest zimne, ale jak w astrze że ręke w ciepły dzień trzeba odstawić bo "parzy" to też nie jest. Czy to jest efekt zaszlamionej nagrzewnicy?
W lato pół biedy. Nie używa się, ale w zimę jak szron bedzię na szybach to te powietrze nie poradzi sobie
Nie bulgocze przy nogach pasażera, więc zapowietrzenie bym jako tako mógł odrzucić.
Jakieś jeszcze sugestie się pojawiają?
Poczytałem temat, i nie dokońca zgadza mi się z moimi objawami.
Zatem- temperatura wzorowa, na połowie wskaźników. Wentyl włącza się jak trzeba. Rury i chłodnica gorące, poziom płynu uzupełniony, a z nawiewu leci takie letnie powietrze. Nie jest zimne, ale jak w astrze że ręke w ciepły dzień trzeba odstawić bo "parzy" to też nie jest. Czy to jest efekt zaszlamionej nagrzewnicy?

Nie bulgocze przy nogach pasażera, więc zapowietrzenie bym jako tako mógł odrzucić.
Jakieś jeszcze sugestie się pojawiają?