robić coś z c14nz??

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
owca00
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

robić coś z c14nz??

Post autor: owca00 »

witam-mam takie pytanko-jak myślicie opłaca się robić coś z silnikiem c14nz. jest to silnik z 94 roku ale chodzi bardzo dobrze, nie bierze oleju i w ogóle jest zadbany. przejechane około 140 tys. jeśli jakieś przeróbki są warte zachodu to jakie? przeglądam forum od paru dni i szczerze mówiąc nie bardzo wszystko rozumiem, ponieważ dopiero początkuje. byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Mihó
Nowy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Mihó »

Przerób na C14SE
Opel. Technik die begeistert
Corsa C Z18XE, Vectra B X18XE, Trabant 1.1, PTS 3.8 V6, Trabant 601
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

owca00 pisze:szczerze mówiąc nie bardzo wszystko rozumiem, ponieważ dopiero początkuje
emes125 pisze:Przerób na C14SE
:lol:
Obrazek
owca00
Świeżak
Kontakt:

to akurat zrozumiałem. czy "kozzi" (http://www.forum.tuning.info.pl/viewtop ... se&start=0) zrobił swoją korse na podstawie c14nz?? jeśli tak to naprawde pod wrażeniem jestem. jaką funkcje pełnią rozpory w komorze silnika? naprawde początkuje... :P
Awatar użytkownika
geo022
Swój
Kontakt:

Post autor: geo022 »

owca jesli chodzi o silnik to mozna z cala pewnością stwierdzić ze rozpórki nie maja nic wspólnego z dłubaniem w silniku ,co nie zmienia faktu ze przydają sie potem zeby usztywniac bude :)
kozzi
Weteran
Imię: Marcin

Post autor: kozzi »

!markos pisze:
owca00 pisze:szczerze mówiąc nie bardzo wszystko rozumiem, ponieważ dopiero początkuje
emes125 pisze:Przerób na C14SE
:lol:
hehehe.............
owca00 pisze:to akurat zrozumiałem. czy "kozzi" (http://www.forum.tuning.info.pl/viewtop ... se&start=0) zrobił swoją korse na podstawie c14nz?? jeśli tak to naprawde pod wrażeniem jestem. jaką funkcje pełnią rozpory w komorze silnika? naprawde początkuje... :P
tak kozzi zrobił swoje C16SE na bazie C14NZ :-D
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
owca00
Świeżak
Kontakt:

dzięki kozzi.. :)
czyli jednak nie jest to taki całkiem zły silnik, bo jednak 60 rumaków to nie za dużo...

jeszcze takie pytanko: czy możliwe że przez dziure w tłumiku środkowym znacząco spadłe moc? dziure już załatałem i wydaje mi sie że konie wróciły, ale nie wiem czy to moja "podświadomość" czy silnik rzeczywiście jest mocniejszy.
Awatar użytkownika
cursor
Nowy
Kontakt:

Post autor: cursor »

Co do dłubania to wszystko zależy od funduszy. Zakłając głowice z 13s(uszczelka pod głowicą z c14nz) + odpowiednia obróbka kanałów, kolektor ssący z c13n(c13nz, różnie to oznaczają, w każdym razie 1,3 na jednopunkcie). Wałek z 13s z literką B(zawsze możesz kupić wałek od Kozzi'ego). Wydechowy z 2.0 16V, ew. z 13s. Lambdę założysz grzaną z c20ne.
Do tego przepustnica z c18nz(43mm, nie 34mm), wtryskiwacz z c16nz lub c18nz(musisz poeksperymentować, który da odpowiednią mieszankę). Do tego stożek zabawa z wydechem. I moc ok. 80KM jest do osiągnięcia pozostając przy jednopunktowym wtrysku.

Zakładając gaźnik z 13s można osiągnąć 90KM.
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”