robić coś z c14nz??
-
owca00
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
robić coś z c14nz??
witam-mam takie pytanko-jak myślicie opłaca się robić coś z silnikiem c14nz. jest to silnik z 94 roku ale chodzi bardzo dobrze, nie bierze oleju i w ogóle jest zadbany. przejechane około 140 tys. jeśli jakieś przeróbki są warte zachodu to jakie? przeglądam forum od paru dni i szczerze mówiąc nie bardzo wszystko rozumiem, ponieważ dopiero początkuje. byłbym wdzięczny za odpowiedź.
-
owca00
- Świeżak
- Kontakt:
to akurat zrozumiałem. czy "kozzi" (http://www.forum.tuning.info.pl/viewtop ... se&start=0) zrobił swoją korse na podstawie c14nz?? jeśli tak to naprawde pod wrażeniem jestem. jaką funkcje pełnią rozpory w komorze silnika? naprawde początkuje... 
-
kozzi
- Weteran
- Imię: Marcin
hehehe.............!markos pisze:owca00 pisze:szczerze mówiąc nie bardzo wszystko rozumiem, ponieważ dopiero początkujeemes125 pisze:Przerób na C14SE
tak kozzi zrobił swoje C16SE na bazie C14NZowca00 pisze:to akurat zrozumiałem. czy "kozzi" (http://www.forum.tuning.info.pl/viewtop ... se&start=0) zrobił swoją korse na podstawie c14nz?? jeśli tak to naprawde pod wrażeniem jestem. jaką funkcje pełnią rozpory w komorze silnika? naprawde początkuje...
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
-
owca00
- Świeżak
- Kontakt:
dzięki kozzi.. 
czyli jednak nie jest to taki całkiem zły silnik, bo jednak 60 rumaków to nie za dużo...
jeszcze takie pytanko: czy możliwe że przez dziure w tłumiku środkowym znacząco spadłe moc? dziure już załatałem i wydaje mi sie że konie wróciły, ale nie wiem czy to moja "podświadomość" czy silnik rzeczywiście jest mocniejszy.
czyli jednak nie jest to taki całkiem zły silnik, bo jednak 60 rumaków to nie za dużo...
jeszcze takie pytanko: czy możliwe że przez dziure w tłumiku środkowym znacząco spadłe moc? dziure już załatałem i wydaje mi sie że konie wróciły, ale nie wiem czy to moja "podświadomość" czy silnik rzeczywiście jest mocniejszy.
- cursor
- Nowy
- Kontakt:
Co do dłubania to wszystko zależy od funduszy. Zakłając głowice z 13s(uszczelka pod głowicą z c14nz) + odpowiednia obróbka kanałów, kolektor ssący z c13n(c13nz, różnie to oznaczają, w każdym razie 1,3 na jednopunkcie). Wałek z 13s z literką B(zawsze możesz kupić wałek od Kozzi'ego). Wydechowy z 2.0 16V, ew. z 13s. Lambdę założysz grzaną z c20ne.
Do tego przepustnica z c18nz(43mm, nie 34mm), wtryskiwacz z c16nz lub c18nz(musisz poeksperymentować, który da odpowiednią mieszankę). Do tego stożek zabawa z wydechem. I moc ok. 80KM jest do osiągnięcia pozostając przy jednopunktowym wtrysku.
Zakładając gaźnik z 13s można osiągnąć 90KM.
Do tego przepustnica z c18nz(43mm, nie 34mm), wtryskiwacz z c16nz lub c18nz(musisz poeksperymentować, który da odpowiednią mieszankę). Do tego stożek zabawa z wydechem. I moc ok. 80KM jest do osiągnięcia pozostając przy jednopunktowym wtrysku.
Zakładając gaźnik z 13s można osiągnąć 90KM.
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....