Witam.
Pokrótce przedstawię sytuację.
Kupiłem 1.6 16V GSI (165 000km) zalaną mineralnym 15W/40 Lotosu. Na zimnym silniku klepie zaworami, po przejechaniu kilkuset metrów chodzi cicho. Chcę przepłukać czymś silnik i zalać nowy olej. Czy można w tym przypadku zalać silnik półsyntetykiem? Czym solidnie przepłukać silnik (rozbiórka nie wchodzi w grę)?
Chcę też wymienić olej w skrzyni biegów. Jaki będzie najlepszy Waszym zdaniem i ile go tam wchodzi?
Z góry wielkie dzięki za info.
Pozdrawiam
Trzy pytania w sprawie oleju do Corsy GSI
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: Trzy pytania w sprawie oleju do Corsy GSI
sa specjalnie srodki do płukania silnika jak juz przepłuczesz to zobaczysz co wart jest Twoj silnikvidelec1 pisze:Witam.
Chcę przepłukać czymś silnik i zalać nowy olej. Czy można w tym przypadku zalać silnik półsyntetykiem? Czym solidnie przepłukać silnik (rozbiórka nie wchodzi w grę)?
orginalny oplowski, 2l beda aż nadtovidelec1 pisze: Chcę też wymienić olej w skrzyni biegów. Jaki będzie najlepszy Waszym zdaniem i ile go tam wchodzi?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
wszystko zalezy od tego jak czesto był wymieniany olej i jakiej klasy/jakości był lany, teoretycznie możesz wypłukac osady znajdujace sie w silniku powodujac jego rozszczelnienie lub zatkanie kanału olejowego.videlec1 pisze:No dobrze, a jeśli nie płukać silnika płukaczem, tylko zalać go półsyntetykiem...? Coś złego może się stać?
cięzko mi teoretyzowacvidelec1 pisze: Co byś Ty zrobił na moim miejscu... zbliża mi się wymiana oleju, a przy okazji chcę zlikwidować klepanie zaworów..
Ps. bierze Ci motor olej ?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
popularna teoria glosi, ze oleju w skrzyni opla sie nie wymienia, a jedynie uzupelnia. nie mam jednak zdania na ten temat.. moze dlatego, ze w hondzie olej w skrzyni zmienia sie co max 70000km
nie dosc ze mineral, to jeszcze lotos.. dramat. szkoda silnika. pokusilbym sie o zmiane na polsyntetyk o zblizonej lepkosci. zaryzykowalbym. jesli sie nie uda - motor do remontu
nie dosc ze mineral, to jeszcze lotos.. dramat. szkoda silnika. pokusilbym sie o zmiane na polsyntetyk o zblizonej lepkosci. zaryzykowalbym. jesli sie nie uda - motor do remontu