Trzy pytania w sprawie oleju do Corsy GSI

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
videlec1
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Trzy pytania w sprawie oleju do Corsy GSI

Post autor: videlec1 »

Witam.

Pokrótce przedstawię sytuację.
Kupiłem 1.6 16V GSI (165 000km) zalaną mineralnym 15W/40 Lotosu. Na zimnym silniku klepie zaworami, po przejechaniu kilkuset metrów chodzi cicho. Chcę przepłukać czymś silnik i zalać nowy olej. Czy można w tym przypadku zalać silnik półsyntetykiem? Czym solidnie przepłukać silnik (rozbiórka nie wchodzi w grę)?

Chcę też wymienić olej w skrzyni biegów. Jaki będzie najlepszy Waszym zdaniem i ile go tam wchodzi?

Z góry wielkie dzięki za info.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Trzy pytania w sprawie oleju do Corsy GSI

Post autor: -=m&m=- »

videlec1 pisze:Witam.

Chcę przepłukać czymś silnik i zalać nowy olej. Czy można w tym przypadku zalać silnik półsyntetykiem? Czym solidnie przepłukać silnik (rozbiórka nie wchodzi w grę)?
sa specjalnie srodki do płukania silnika jak juz przepłuczesz to zobaczysz co wart jest Twoj silnik

videlec1 pisze: Chcę też wymienić olej w skrzyni biegów. Jaki będzie najlepszy Waszym zdaniem i ile go tam wchodzi?
orginalny oplowski, 2l beda aż nadto
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
videlec1
Bez listowiec ;-)

No dobrze, a jeśli nie płukać silnika płukaczem, tylko zalać go półsyntetykiem...? Coś złego może się stać? Co byś Ty zrobił na moim miejscu... zbliża mi się wymiana oleju, a przy okazji chcę zlikwidować klepanie zaworów..
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

videlec1 pisze:No dobrze, a jeśli nie płukać silnika płukaczem, tylko zalać go półsyntetykiem...? Coś złego może się stać?
wszystko zalezy od tego jak czesto był wymieniany olej i jakiej klasy/jakości był lany, teoretycznie możesz wypłukac osady znajdujace sie w silniku powodujac jego rozszczelnienie lub zatkanie kanału olejowego.
videlec1 pisze: Co byś Ty zrobił na moim miejscu... zbliża mi się wymiana oleju, a przy okazji chcę zlikwidować klepanie zaworów..
cięzko mi teoretyzowac :) czym kierował sie sprzedajacy zalewajac silnik mineralnym olejem, może brał olej przez pierścienie a moze chciał wyciszyc popychacze a moze był najtańszy ? Jesli chcesz sie pozbyć klepiacych popychaczy zaworowych to zacznij zbierac na nowe :oko:

Ps. bierze Ci motor olej ?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
videlec1
Bez listowiec ;-)

Przejechałem od zakupu jakieś 2800 km i nie dolałem oleju w ogóle. Jego poziom od zakupu utrzymuje się pomiędzy min i max na bagnecie. Ogólnie silnik jest suchy, jedynie delikatnie się poci na uszczelce pomiędzy pokrywą zaworów a głowicą od przodu...
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

popularna teoria glosi, ze oleju w skrzyni opla sie nie wymienia, a jedynie uzupelnia. nie mam jednak zdania na ten temat.. moze dlatego, ze w hondzie olej w skrzyni zmienia sie co max 70000km :lol:

nie dosc ze mineral, to jeszcze lotos.. dramat. szkoda silnika. pokusilbym sie o zmiane na polsyntetyk o zblizonej lepkosci. zaryzykowalbym. jesli sie nie uda - motor do remontu :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

jesli ten mineral nie jezdzi zbyt dlugo to mozesz zalac polsynt.
mielismy na forum kolega ktory w x16xe mial nalatane 200 000 i dopiero wtedy przeszedl na polsynt, a auto oleju nie pozeralo w ilosciach nienormalnych
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”