Układ chłodzenia X16XE

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
kamilos23
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Układ chłodzenia X16XE

Post autor: kamilos23 »

Przed weekendem zajrzałem pod maske i widze żę nie ma płynu w zbiorniczku wyrównawczym i wlałem niecały litr płynu chłodzącego. Dzisiaj patrze i znowu pusto, wobec tego mam pytanie jakie są objawy walniętej uszczelki pod głowicą i które elementy układu chłodzenia - ich szczelność - powinienem sprawdzić w pierwszej kolejnośći ???
robertnet
Nowy
Imię: Robert
Kontakt:

Re: Układ chłodzenia X16XE

Post autor: robertnet »

to zależy w którym miejscu mogła puscic uszczelka, powinienes sprawdzić "nauocznie" czy nie am wycieku na zapalonym silniku, obserwowac wskazówke od temperatury, sprawdzic na zapalonym czy weze nie puchną, no i odkrecic korek od zb. nadmiarowego i spr. czy nie ma nadmiernego cisnienia, jeszcze objawem jest biały dym z rury wydechowej.
opel astra coupe bertone 2.0 Turbo - Full
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

Dymu nie ma białego jest tylko zwyczajna para z wydechu taka jak się jeździna gazie, w zabarwieniu spalin nie zauważyłem jakiś zmian. Ale jak podjechałem na stacje po płyn chłodniczy - auto zdążyło się troszki nagrzać - i jak odkręciłem zbiorniczek wyrównawczy to syknęło ale jak kiedyś odkręcałem tak samo uchodziło powietrze - czy o to nadmierne ciśnienie Ci chodziło??????
Jeszcze jedna sprawa, zauważyłem że mam rozerwaną gume łączącą puche filtra powietrza z kolektorem dolotowym co siedzie w niej czujnik temp powietrza zasysanego, czy te gumy są takie same w we wszystkich modelach corsy B ??? Pytam bo w ASO koszt tej gumu to 182 zł brutto a w intercarsie nie ma. Jka by ktoś miał do sprzedania to prosze o info
robertnet
Nowy
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robertnet »

jesli odkrecisz korek od zbiorniczka, to cisnienie powinno uciez spokojnie, nie nadmiernie i nie powodujac np. wylania płynu lub dużej ilosci powietrzza, ale to sprawdzisz po prostu po weżach od wody czy nei sa twarde.
a co do tej gumy to tak byly takie same.
opel astra coupe bertone 2.0 Turbo - Full
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

kamilos23 pisze:Jeszcze jedna sprawa, zauważyłem że mam rozerwaną gume łączącą puche filtra powietrza z kolektorem dolotowym co siedzie w niej czujnik temp powietrza zasysanego, czy te gumy są takie same w we wszystkich modelach corsy B ??? Pytam bo w ASO koszt tej gumu to 182 zł brutto a w intercarsie nie ma. Jka by ktoś miał do sprzedania to prosze o info
Chodzi o to ?

Obrazek

jesli tak to cięzko będzie dostac ten element :( a przyczyną pekniecia pewnikiem był wystrzał gazu.

Ps. uzupełnij płyn, odpal motor i zagrzej do temp. w której puszcza Ci termostat a nastepnie spojrz czy pod autem nie cieknie gdzieś.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

przerwało się (tak że są dwie części) tu gdzie jest ta czarna linia, narazie złapałem to taśmą żeby syfu nie zasysało, poszukam na szrotach jak nie znajde to trzeba będzie wziąść z ASO. A ten wyciek sprawdze jak mówiłeś
Załączniki
rura.JPG
rura.JPG (48.01 KiB) Przejrzano 1879 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”