Wentyle vs Nie Wentyle

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
ODPOWIEDZ
goskim
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Wentyle vs Nie Wentyle

Post autor: goskim »

Witam

Czy Ktoś mógłby mi dokładnie napisać czym różnią się tarcze wentylowane tzw. "wentyle", od niewentylowanych? :-? Planuję sobie kupić zestawik tarcz brembo + klocuszki Ferodo (wentylowane).
Czy może mi Ktoś również powiedzieć czy ten zestaw jest coś wart, jakieś lepsze zestawienie za rozsądną cenę? :) pozdrawiam
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Wentyle vs Nie Wentyle

Post autor: -=m&m=- »

goskim pisze:Witam

Czy Ktoś mógłby mi dokładnie napisać czym różnią się tarcze wentylowane tzw. "wentyle", od niewentylowanych? :-?
Wentylowane mają w srodku otwór, przez który wpada powietrze chłodząc tarcze. Jesli dobrze pamiętam to w zależności od rodzaju zacisku dobiera się odpowiednią tarczę :oko: czyli jeśli do tej pory miałeś tarcze niewentylowane to przy zmianie na wentylowane musisz zmienić również zacisk.

Podobnież na pierwszy montaż opel wsadza ate.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
goskim
Bez listowiec ;-)

Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź Mike :D Właśnie się dowiedziałem od jednego kolesia, że tak jak mówisz seryjnie Corsa B ma tarcze niewentylowane i przy zmianie na wentyle musiałbym wymienić jarzma+ zaciski, tylko skąd je wziąść, podobno nowe kosztują 1200 zeta :0 , więc w grę pewnie wchodzą jakieś używki :) (pewnie odpowiedz będzie "musisz poszukać" :-D ) może ktoś na tym forum będzie sell-ował, muszę poszperać po ogłoszeniach :oko: . pozdro

p.s "kurde", zwykłe Brembo Max-y + zaciski Ferodo mógłbym od strzału kupić, tylko czytałem tutaj gdzieś jak Ktoś tutaj w "jakimś" projekcie zakupił taki zestawik, że niby to nic nie da tzn mały efekt. Hmm....
Pewnie warto się bardziej pomęczyć ?:P proszę o troszkę teorii dlaczego warto się pomęczyć i wrzucić wentyle 8)
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

jesli masz szczurzaste niewentylowane 236/13 (srednica/grubosc) odpusc sobie zmiane na wentylowane 236/20... pieniadz wydany bez sensu... wez od mike'a albo czorta zaciski pod tarcze 256/24 (rozmiar z kadetta, astry gsi) do tego nowe tarcze ate i najzwyklejsze klocuszki, chociazby wspomniane ate i juz... najlepszy mod hamulcow jesli jestes na budzecie...
c20rsa, czlowieku meeen!
goskim
Bez listowiec ;-)

muszę zagadać do Mike lub Czorta, ciekawe ile wezmą za te zaciski (o ile je jeszcze mają) :D i takie dodatkowe pytanko, które z poniższych tarcz będą ewentualnie pasować do tych zacisków:

http://www.allegro.pl/item406257228_tar ... tigra.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.allegro.pl/item414412209_tar ... ectra.html" onclick="window.open(this.href);return false;

ewenatualnie proszę o podanie parametrów jakie muszę podać przy zakupie tarcz, te powyższe to widzę są do Opla Corsy B ale 1.6, nie wiem czy by spasiły do tych zacisków ewentualnie? :P pozdro i dzięki
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Kontakt:

goskim pisze:muszę zagadać do Mike lub Czorta, ciekawe ile wezmą za te zaciski (o ile je jeszcze mają) :D i takie dodatkowe pytanko, które z poniższych tarcz będą ewentualnie pasować do tych zacisków:
Ja juz nie mam tych zacisków oraz żadne z powyższych nie będa pasować. Tak jak napisał wow zaciski pochodzą np. z astry gsi i takich tarcz oraz klocków musisz pod nie szukac :oko: srednica 256 grubośc 24
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
goskim
Bez listowiec ;-)

Po zastanowieniu....planuję zakup zacisków z Kadetta GSI do których planuję włożyć tarcze Brembo Max wentylowane + jakieś klocuszki Ferodo... tylko pozostaje problem skąd wziąść te zaciski (łatwo pewnie nie będzie) :-?

P.S dzięki Mike za pomoc :)2
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Kontakt:

goskim pisze:tylko pozostaje problem skąd wziąść te zaciski (łatwo pewnie nie będzie) :-?
sprawdź czy ktoś na forum nie sprzedaje, napisz posta w dziale kupie ;) poszukaj na forach calibry lub astry oraz allegro ;)

goskim pisze: P.S dzięki Mike za pomoc :)2
ciesze sie że mogłem pomóc ;)
goskim
Bez listowiec ;-)

Mike powiedz czy te poniższe tarcze zegrają (będą pasować?) z zaciskami z Kadetta GSI (pytam dla pewności :oko: )?

http://www.moto.allegro.pl/item40265319 ... o_max.html" onclick="window.open(this.href);return false;

P.S pewnie tak jeśli będą to zaciski pod tarcze wentylowane? dobrze mówię czy bełkoczę? :oko:

Jeszcze raz dzięki za pomoc :)2
Awatar użytkownika
Zioo
Nowy
Imię: Adam
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Zioo »

wow pisze:jesli masz szczurzaste niewentylowane 236/13 (srednica/grubosc) odpusc sobie zmiane na wentylowane 236/20... pieniadz wydany bez sensu... wez od mike'a albo czorta zaciski pod tarcze 256/24 (rozmiar z kadetta, astry gsi) do tego nowe tarcze ate i najzwyklejsze klocuszki, chociazby wspomniane ate i juz... najlepszy mod hamulcow jesli jestes na budzecie...
Czort zostawil tarcze i zaciski z klockami w samochodzie wiec raczej tez juz nie ma

a te z ostatniego linka beda pasowac .. ostatnio znajomy do kadzia je wkladal
Morette bitch !! ZłooGarage - elektryka/mechanika pojazdowa 883 969 504
goskim
Bez listowiec ;-)

Czy zaciski z Vectry A to są te same co z Kadetta GSI/Astry GSI??
wiem że te zaciski sa pod tarcze 256mm wentylowane o grubosci 24mm o rozstawie 4x100... więc chyba to samo :)
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Kontakt:

goskim pisze: wiem że te zaciski sa pod tarcze 256mm wentylowane o grubosci 24mm o rozstawie 4x100... więc chyba to samo :)
więc to to :)
Marko
Nowy

Post autor: Marko »

dzięki Mike, Wow, Zioo za pomoc :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”