Dłubanie w CB GSI
-
maniek87gce
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Dłubanie w CB GSI
Witam...
Powoli przymierzam sie do remontu w swojej gsi (silnik c16xe) czyli szlify, pierścienie, zawory itd;)) . Przy okazji kapitalki myslałem o zwiększeniu mocy silnika. Co byscie proponowali zrobic...?? Może pomoże mi ktoś kto juz przy tym silniku dłubał??:)) Z góry dzieki za pomoc;)
Powoli przymierzam sie do remontu w swojej gsi (silnik c16xe) czyli szlify, pierścienie, zawory itd;)) . Przy okazji kapitalki myslałem o zwiększeniu mocy silnika. Co byscie proponowali zrobic...?? Może pomoże mi ktoś kto juz przy tym silniku dłubał??:)) Z góry dzieki za pomoc;)
-
maniek87gce
- Bez listowiec ;-)
Re: Dłubanie w CB GSI
tez o tym myślałem, ale głównie chodzi o przeróbki silnika... wiadomo jak to z mechanikami, niby na wszystkim sie znają, wszystko wiedzą, ale jednak wole zapytac tutaj osób które na co dzien dłubią coś przy tych silnikach...corsarz pisze:może jakiś robiony dolot i cały wydech, to napewno da pare koni
-
kruszyn1
- Swój
- Imię: Mateusz
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Corsa x14xe rozwiercona na 1.6 -marketingowe 130km 
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
maniek87gce
- Bez listowiec ;-)
No tak... gdybym niemiał auta to co innego, a nie bede przeciez zmieniał specjalnie zeby miec 14xe;pp Sęk w tym ze gsi juz mam.. i to nią chce się jakos porzadnie zajac...
)
-
maniek87gce
- Bez listowiec ;-)
Powiedz mi kruszyn, jak z zywotnością tego twojego silniczka... wszystko śmiga jak należy?? pozdro
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
nikt nie karze Ci wsadzać x14xe ale modyfikacje silnika robisz analogiczniemaniek87gce pisze:nie bede przeciez zmieniał specjalnie zeby miec 14xe;pp Sęk w tym ze gsi juz mam.. i to nią chce się jakos porzadnie zajac...)
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- Cougar
- Nowy
- Imię: Krzychu
PIszta cos to tez jestem ciekaw. Pytanie czy zmiana wielkosci cylindra (rozwiert) z 1.6 na 1.8 niesie z soba jakies inne konieczne zmiany. W momencie gdy wystapi konieczność kupna tak czy siak nowych tłokow to moze od razu lepiej zainwestowac w sprzet z 1.8 a sam blok poddac rozwiertowi. Ja rowniez przymierzam sie do remontu mojego silnika (druga droga to swap i chce miec rozkminione wszystkie za i przeciw)
Jezeli chodzi o bardziej istotne dłubanie to remont silnika (kapa) w granicach 2500. wydech dalo by rade zrobic za okolo 1000 zeta, wdech tez trzeba 1000 liczyc, strojenie na smt 1500 i robi sie kupa kasy. a no i jeszce wałki to kolejny 1000. Wg mnie najprostszy mod juz przy rozlozonym silniku to rozwiert na 1.8 odpowiednia obrobka glowicy nawet na standardowych wałkach i kolektor 4-2-1 a pozniej to sie mozna bawic w boxy i inne tego typu
Czekam na info odnosnie powiekszania tej pojemnosci.
Jezeli chodzi o bardziej istotne dłubanie to remont silnika (kapa) w granicach 2500. wydech dalo by rade zrobic za okolo 1000 zeta, wdech tez trzeba 1000 liczyc, strojenie na smt 1500 i robi sie kupa kasy. a no i jeszce wałki to kolejny 1000. Wg mnie najprostszy mod juz przy rozlozonym silniku to rozwiert na 1.8 odpowiednia obrobka glowicy nawet na standardowych wałkach i kolektor 4-2-1 a pozniej to sie mozna bawic w boxy i inne tego typu
c16xe was BIG BUMed...
- -=martee=-
- Nowy
- Imię: Marta
- Kontakt:
warunek jeden czyli musza być to graty z 1.8 na małym blokuCougar pisze: Pytanie czy zmiana wielkosci cylindra (rozwiert) z 1.6 na 1.8 niesie z soba jakies inne konieczne zmiany. W momencie gdy wystapi konieczność kupna tak czy siak nowych tłokow to moze od razu lepiej zainwestowac w sprzet z 1.8 a sam blok poddac rozwiertowi.....
"Życie to najbardziej zdumiewająca bajka"
Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen
- fotograf
- Swój
- Kontakt:
Nie same tłoki ale również wał - skok tłoka w X18XE1 to 88,2mm a w 1.6 81.5mm
co do osprzętu to można głowicę wsiąść z 1.8 i ją solidnie przerobić jak zrobił to porszak, ale łatwiej jest zostać przy tej z 1.6. Wydechowy wiadomo że 4-2-1 z C20XE a ssący albo zwykły z 1.6 albo boxa bo w 1.8 ssący ma zmienną długość kanałów w zależności od obrotów.
Ale tego wszystkiego można się dowiedzieć we wątku Porszaka
co do osprzętu to można głowicę wsiąść z 1.8 i ją solidnie przerobić jak zrobił to porszak, ale łatwiej jest zostać przy tej z 1.6. Wydechowy wiadomo że 4-2-1 z C20XE a ssący albo zwykły z 1.6 albo boxa bo w 1.8 ssący ma zmienną długość kanałów w zależności od obrotów.
Ale tego wszystkiego można się dowiedzieć we wątku Porszaka
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
- -=martee=-
- Nowy
- Imię: Marta
- Kontakt:
Porszak obrabiał głowice z c16xe ta z x18xe1 ma inne kanałyfotograf pisze:co do osprzętu to można głowicę wsiąść z 1.8 i ją solidnie przerobić jak zrobił to porszak, ale łatwiej jest zostać przy tej z 1.6...
"Życie to najbardziej zdumiewająca bajka"
Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen
- fotograf
- Swój
- Kontakt:
Fakt - mój błąd - źle zinterpretowałem pewnego posta w wątku Porszaka 
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
-
maniek87gce
- Bez listowiec ;-)
No i o to mi chodziło...
) Konkretni ludzie, konkretne odpowiedzi...
) Juz teraz dzieki wielkie za pomoc, jezeli ktos miałby jakis inny pomysł (chociaz juz chyba wszystko wymieniliscie) to śmiało mozecie pisac dalej;)) Dzieki, a z linków na pewno skorzystam;) Pozdro