Wycieraczki przedniej szyby - tryb przerywany

Wszystkie informacje o elementach nadwozia Corsy B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Wycieraczki przedniej szyby - tryb przerywany

Post autor: Marcin99 »

Praca wycieraczek opla woła o pomste do nieba - oto najważniejsze wady:
- spryskujemy szybe a wycieraczki startują sobie od razu trąc po suchej szybie,
- pryskamy chwilke a wycieraczka trze 4 razy podczas gdy po drugim jest już sucho,
- i ostatnia najmniejsza wada to brak regulacji odstępu pracy wycieraczek w trybie przerywanym.

Ale na wszystko jest rada :) , kupujemy przekaźnik ze skody o oznaczeniach 6U0 955 532D (ja dałem w krakowie w sklepie z częściami skody 35zł) wyjmujemy oryginalny przekaźnik i cieszymy się z nowych funkcji:
- włączamy spryskiwanie, pompka zaczyna pracować a wycieraczka rusza po ok 0.5s - może nie idealnie i pasowałoby troszke później jeszcze ale nie zdąży dojść do góry a szyba już jest mokra,
- pryskamy chwilke mamy tylko dwa ruchy wycieraczki, pryskamy dłużej mamy 4 ruchy,
- włączamy na chwile wycieraczke w tryb przerywany i wtedy gdy nam potrzeba przetrzeć kolejny raz włączamy ponownie i tak zostawiamy - od tej pory wycieraczki poruszają się z tym odstępem (może to iektórym przeszkadzać początkowo ale kiedy się już przyzwyczaimy to jest to bardzo przydatna funkcja),

Są jeszcze inne przekaźniki ale mnie najbardziej pasował ten, więcej poczytajcie na na forum astry

Teraz krótki manual jak zmienić przekaźnik w corsie B:
- otwieramy pokrywe skrzynki bezpieczników,
- wyjmujemy przekaźnik znajdujący się powyżej złącza diagnostycznego - nie jest to prosta operacja ale dla ułatwienia wypychamy od tyłu kostke z włącznikiem świateł (na siłe - to jest taka duża wtyczka) i uzyskujemy lepszą widoczność i więcej miejsca do manewrowania,
- wciskamy nowy przekaźnik - jest troszke wyższy niż oryginał ale przy wyciągniętym włączniku świateł mamy na tyle miejsca żeby go bez większych problemów wpiąć,
- wciskamy na miejsce włącznik świateł i zamykamy skrzynke bezpieczników.
I to tyle - cieszymy się lepszą funkcjonalnością naszych wycieraczek. Jednyny minus to taki, że podobno jest troszke głośniejszy niż opla.

Przed zakupem przeczytajcie ten wątek na forum astry ponieważ są przekaźniki, które mogą nie działać (z inną literką na końcu w symbolu).
Awatar użytkownika
YAQB
Weteran
Kontakt:

Post autor: YAQB »

Manual, manualem, ale czy do CA tez pasuje taki przelacznik?
CTM #204
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

YAQB pisze:Manual, manualem, ale czy do CA tez pasuje taki przelacznik?
Nie mam pojęcia - trzebaby sprawdzić czy w corsie A jest taki sam przekaźnik jak w corsie B i będziem wszystko wiedzieć. Ostatecznie pozostaje podjechać do sklepu poprosić o możliwość zwrotu za chwilke jak nie podpasuje i zmienić. Jutro zrobie fotke oryginału i tego od skody i odpisze numery z opelka.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

autokacik prez kilka dnie niedostepny :placz: :oko:

ale operacja dobra porsimy o fotki i bedziemy nasladowac. bo mnie tez to irytuje jak pryskam szybe a wycieraczki ida na sucho :bardzozly:
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
PETERS
Swój

Post autor: PETERS »

Dobre :-D więc wychodzi na to, że elektronika co tym steruje jest wbudowana w przekaźnik - nawet niewiedziałem. Myślałem, że przekaźnik to przekaźnik, a elektronika sterująca nim jest osobno. No ale ciekawe czy ten przekaźnik podszedł by do mojej niuni...

A ciekawe jak sprawdzić czym się róźnią inne przekaźniki, no widziałem kilka do skody - były podobne, tylko mają inną literke w symbolu na końcu...
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Imię: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Staneq »

Marcin gicior :)2
Tez sobie kiedy to zrobie..
Było c14se
BRAWIMEX
Nowy
Kontakt:

Post autor: BRAWIMEX »

Patrzyłem i znalazłem jakis przekaźnik opóźniajacy wycieraczki szyby przedniej w CA
Porównałem w EPC i rzeczywiscie ma ten sam numer katalogowy
jak w CB, kadecie i vectrze :D
Ale cy to to? :zakrecony:
wszystko o gaźnikach http://www.gaznik.pl
Obrazek
BRAWIMEX
Nowy
Kontakt:

Marcin daj foto tego przekaźnika ze skody to
moze na szrocie ktos dorwie, za darmoche.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mihó
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mihó »

Tylko trzeba taki mieć... W CA City nie mam pracy przerywanej :-( Tzn. mam - wajcha w górę, 10 sekund i znowu wajcha w górę ;) Plusem takiego rozwiązania jest to, że jest idealnie dopasowane do potrzeb kierowcy ;)
Opel. Technik die begeistert
Corsa C Z18XE, Vectra B X18XE, Trabant 1.1, PTS 3.8 V6, Trabant 601
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

BRAWIMEX pisze:Patrzyłem i znalazłem jakis przekaźnik opóźniajacy wycieraczki szyby przedniej w CA
Właśnie zrobiłem to samo i potwierdzam, we wszystkich ten sam z numerem katalogowym 90069864. W takim układzie będzie działać na 100%.
Co do foto to najwcześniej wieczorem ale tu nie ma żadnej filozofii - wyglądają tak samo a różnią się tylko napisami od góry (w skodzie masz białym lakierem ten numer co wyżej podawałem).
Co do innych literek na końcu to poczytajcie forum astry - po co się powtarzać skoro tam już napisali - w skrócie inne mogą nie działać. Jest jest jeszcze jedna opcja która zwie się APE23 funkcje podobne ale opóźnienie pracy wycieraczek 2-3s i innaczej się prgoramuje.
kristo
Weteran
Kontakt:

Post autor: kristo »

Marcin99 pisze:
BRAWIMEX pisze:Patrzyłem i znalazłem jakis przekaźnik opóźniajacy wycieraczki szyby przedniej w CA
Właśnie zrobiłem to samo i potwierdzam, we wszystkich ten sam z numerem katalogowym 90069864. W takim układzie będzie działać na 100%.
Co do foto to najwcześniej wieczorem ale tu nie ma żadnej filozofii - wyglądają tak samo a różnią się tylko napisami od góry (w skodzie masz białym lakierem ten numer co wyżej podawałem).
Co do innych literek na końcu to poczytajcie forum astry - po co się powtarzać skoro tam już napisali - w skrócie inne mogą nie działać. Jest jest jeszcze jedna opcja która zwie się APE23 funkcje podobne ale opóźnienie pracy wycieraczek 2-3s i innaczej się prgoramuje.
Tylko że w CA nie włączają sie wycieraczki przy używaniu spryskiwacza.
Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

kristo pisze:Tylko że w CA nie włączają sie wycieraczki przy używaniu spryskiwacza.
To dopóki się nie sprawdzi czy to coś daje nie będziecie wiedzieć - pisze do posiadaczy Corsy A :oko:. Ja znalazłem pomysł - przetestowałem w Corsie B i jestem zadowolony :-D być może i wy będziecie :P
PETERS
Swój

kristo pisze:Tylko że w CA nie włączają sie wycieraczki przy używaniu spryskiwacza.
Tzn. U mnie przy użyciu spryskiwacza, wycieraczka automatycznie wykonuje 4 ruchy. Tryb pracy przerywanej też mam... Mój rocznik jest rocznikiem końcowym i dużo rzeczy mam z B - np. zaciski. Tak więc mi się zdaje, że u mnie na 98% powinien ten bajer powinien pasować. Może kiedyś jak niebęde miał tyle wydatków (np. u mnie te 4 razy nie starcza - muszę wymienić pióra :lol: ) to spróbuję...
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
BRAWIMEX
Nowy
Kontakt:

PETERS pisze:
Tzn. U mnie przy użyciu spryskiwacza, wycieraczka automatycznie wykonuje 4 ruchy. Tryb pracy przerywanej też mam... Mój rocznik jest rocznikiem końcowym i dużo rzeczy mam z B - np. zaciski. Tak więc mi się zdaje, że u mnie na 98% powinien ten bajer powinien pasować. Może kiedyś jak niebęde miał tyle wydatków (np. u mnie te 4 razy nie starcza - muszę wymienić pióra :lol: ) to spróbuję...
Ja mam CA 92r Viva i prócz piór...
Jest tak jak Peters pisze :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
Mihó
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mihó »

Zależy od wersji. Golasy nie miały takiego "bajerku" - zreszta, jak wielu innych :]
Opel. Technik die begeistert
Corsa C Z18XE, Vectra B X18XE, Trabant 1.1, PTS 3.8 V6, Trabant 601
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Obiecane fotki - zaznaczam, że to corsa B :-P :

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Kontakt:

ejj nigdy nie zwracalem na to uwagi..
teraz jechalem i u mnie jak daje spryskiwacz to wycieraczki wlaczaja sie z opoznieniem :oko: i nie trą na sucho :-P
Było c14se
PETERS
Swój

Aaa u mnie też pewnie będzie gdzies tam siedział, albo pod skrzynką bezpieczników. Łatwo go zlokalizować bo na czasówkach pstryka ten przekaźnik, co mnie bardzo denerwuje- kiedyś miałem ochotę go obłozyć gąbką...
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
Awatar użytkownika
geo022
Swój
Kontakt:

Post autor: geo022 »

oj tam chlopcy :P macie problemy :) nie ma to jak miec golasa-ja nie mam czasowek nawet ale za to jak pryskam szybe to sam wlaczam wycieraczki i dzieki temu ten probem mnie omija

a na serio to czasówka by sie przydala 8-)
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

Staneq pisze:u mnie jak daje spryskiwacz to wycieraczki wlaczaja sie z opoznieniem
moze z tym silnikiem wkladali kilka czesci ze skody i przypadkiem trafil sie tez przekaznik wycieraczek :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Kontakt:

!markos pisze:moze z tym silnikiem wkladali kilka czesci ze skody i przypadkiem trafil sie tez przekaznik wycieraczek :lol:
fak ju... :-P
Ty pewnie przekaznik wywalileś dla zaoszczedzenia cennych kilku deko :-P :lol:
Było c14se
Awatar użytkownika
D12
Weteran
Imię: Daniel
Model auta: Corsa B
Kontakt:

Post autor: D12 »

Nie zwracałem uwagi na taki szczegół jak praca wycieraczek, jak dotąd podobała mi się, ale wkońcu znalazł się ktoś kto usprawnił, extra, gratuluje.
STOP Pijanym kierowcom
kristo
Weteran
Kontakt:

Post autor: kristo »

To wygląda jak przekaźnik od pompy paliwa który kosztuje 14.70zł :P Marcin- przepłaciłeś :oko:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie”