umiejscowienie sondy lambda w kolektorze 4-2-1

Wszystkie informacje o elementach układu wydechowego Corsy B.
ODPOWIEDZ
robertnet
Nowy
Imię: Robert
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

umiejscowienie sondy lambda w kolektorze 4-2-1

Post autor: robertnet »

czy w kolektorze rurowym 4-2-1 sonda, która jest w tym miejscu (jak na rysunku) bedzie spełniała swoją rolę, tzn czy nie bedzie zczytywał błędów lub nie bedzie zle dawkował paliwa? kolektor był w tigrze i ponoć wszystko było ok, jednak sonda jest jakies 5 cm dalej niz w oryginalnym zeliwnym, mam watpliwości wiec.
Obrazek
opel astra coupe bertone 2.0 Turbo - Full
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: [CB]umiejscowienie sondy lambda w kolektorze 4-2-1

Post autor: -=m&m=- »

robertnet pisze:czy w kolektorze rurowym 4-2-1 sonda, która jest w tym miejscu (jak na rysunku) bedzie spełniała swoją rolę,
bedzie spełniała swoja role opierając sie na danych z 3 i 4 cylindra. Zdaje się, że rozwiązanie takie stosuje Risse Motorsport :oko:

Obrazek
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Sław
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sław »

Kolektor ze zdjęcia Roberta całkiem podobny do tego Majkowego, może to jakiś klon Risse? Skąd go wytrzasnąłeś? :)
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Post autor: fotograf »

A co powiecie na takie umiejscowienie sondy? Nie wiem co to za firma i czy wogóle jakaś firma (ale ma tabliczkę z nr nabitym). Jak to miejsce sondy zobaczył Mihó to stwierdził że lepiej przenieść sonde gdzieś dalej....
Na moje oko to będzie czytała kiepsko z 2 garów :-?
http://img507.imageshack.us/my.php?imag ... torlb9.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Awatar użytkownika
Sław
Nowy
Kontakt:

Wiadomo że lepiej dać ją dalej w miejsce gdzie spaliny są już z 4 cylindrów razem ale w takim przypadku trzeba jej zafundować grzanie. Oczywiście sonda też musi być inna.
tashi
Bez listowiec ;-)
Kontakt:

Post autor: tashi »

Mam ten sam dylemat. Wacham się pomiędzy rozwiązaniem m&m'sa:

Obrazek

A tym nasuwającym się samemu:
Obrazek

Przy pierwszym rozwiązaniu plus jest taki że sonda jest bliżej dzięki czemu szybciej się nagrzewa oraz nie trzeba przedłużać kabla. Jednak obawiam się tego że "bada" spaliny tylko z 3i 4 cylindra oraz że stawia opór spalinom tylko z tych 2 cylindrów.
Drugie rozwiązanie wydaje się lepsze bo sonda bada spaliny z wszystkich cylindrów i nie zakłóca tak ich przepływu jednak jest dużo dalej od głowicy przez co dłużej się nagrzewa i obawiam się o poprawność odczytu nawet po dłuższym czasie. Czy da się podłączyć podgrzewaną sondę z calibry ? Ma ona 4 przewody z tego co się zorientowałem 2 są od grzałki a 2 kolejne to masa i sygnał... jeszcze nie zbadałem dokładnie tematu ale może ktoś już przerabiał temat i rozwieje moje wątpliwości.
Awatar użytkownika
Sław
Nowy
Kontakt:

Może być sonda z Calibry a grzanie trzeba podłączyć równolegle do pompy paliwa. Resztę szczegółów może zdradzi Ci Mihó.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Wydechowy”