Czarna Corsa C Fazzie`go "Diesel inside" :D
- Fazzie
- Nowy
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Czarna Corsa C Fazzie`go "Diesel inside" :D
Czesc,
Chcialbym wam dzis przedstawic moja CC.
Jest to druga Corsa C w moich rekach. Autko posiada motor Z13DT, czyli jak wiecie "FIAToGMowski" 1.3 CDTI, ale do rzeczy...
Corsa jest z 2004 roku i wedlug mnie w mega fajnym kolorze Z20R. Zostala sprowadzona z Belgii i zakupiona w styczniu 2009.
Na auto nie moge narzekac. Jest zwawe, ekonomiczne i jak na razie zadnych problemow.
Corsa posiada pakiet SPORT, czyli nizsze zawieszenie (-20mm), reflektory soczewkowe, progi, lotka bagaznika, biale zegary, srebrne wykonczenia wnetrza, zmieniona galka recznego i zmiany biegow oraz pare innych pierdol.
Felgi 15" GM-Ronal z oponami Dunlop SP Sport 195/55. Na wiose mam zamiar zmienic felgi, ale o tym ponizej.
Teraz krotkie fotostory:
1. Tuz po zakupie. Jeszcze na belgijskich blachach.
2. Auto zarejestrowane i pare dodatkow.
3. Zmiana lamp z seryjnych na dymione GSI. Przyciemnione lampki w zderzaku tylnym oraz kierunki.
4. Mala wiosenna sesyjka po myjni.
5. Nastepnie polecialy oznaczenia z tylnej klapy i wycieraczka.
6. Za 15zl kupilem komplet silownikow maski od Opla Omegi B, ktora posiada moj kumpel i kuleczki montazowe do maski z allegro 5zl/szt, bo w ASO krzykneli mi 50zl/szt.
7. Grill/listwa chromowana troche mi sie znudzila i kazdy ma taka sama w CC po lifcie, wiec postanowilem ja pomalowac w czarny mat by autko stalo sie troche agresywniejsze.
8. Pobawilem sie troche z 3-im swiatlem STOP i wyszlo z tego to:
9. Przerobilem puszke filtra powietrza i dolot. Mysle nad wkladka K&N, jednak sie troche waham.
Byla jeszcze tylna klamka bez zamka, jednak wyleciala bo mialem problemy ze sterownikiem.
Zrobilem jeszcze kilka waznych i mniej waznych przerobek, ktore w wolnym czasie chetnie przedstawie na forum.
Co do felg to beda z tego autka: Oczywiscie odnowione w jakims ciekawym kolorze. Moze bialy...
Rozmiar felg to 16" na nowych oponach Toyo T1R 195/55/16. Ale wedlug mnie te opony sa srednie, jesli chodzi o ich wlasciwosci jezdne. Zwlaszcza jak pojawi sie troszke wody na drodze.
Ale sie wkrecilem. Chyba trzeba konczyc zeby nikogo nie zanudzic.
Pozdro i dzieki za kazda opinie o tej furce.
Chcialbym wam dzis przedstawic moja CC.
Jest to druga Corsa C w moich rekach. Autko posiada motor Z13DT, czyli jak wiecie "FIAToGMowski" 1.3 CDTI, ale do rzeczy...
Corsa jest z 2004 roku i wedlug mnie w mega fajnym kolorze Z20R. Zostala sprowadzona z Belgii i zakupiona w styczniu 2009.
Na auto nie moge narzekac. Jest zwawe, ekonomiczne i jak na razie zadnych problemow.
Corsa posiada pakiet SPORT, czyli nizsze zawieszenie (-20mm), reflektory soczewkowe, progi, lotka bagaznika, biale zegary, srebrne wykonczenia wnetrza, zmieniona galka recznego i zmiany biegow oraz pare innych pierdol.
Felgi 15" GM-Ronal z oponami Dunlop SP Sport 195/55. Na wiose mam zamiar zmienic felgi, ale o tym ponizej.
Teraz krotkie fotostory:
1. Tuz po zakupie. Jeszcze na belgijskich blachach.
2. Auto zarejestrowane i pare dodatkow.
3. Zmiana lamp z seryjnych na dymione GSI. Przyciemnione lampki w zderzaku tylnym oraz kierunki.
4. Mala wiosenna sesyjka po myjni.
5. Nastepnie polecialy oznaczenia z tylnej klapy i wycieraczka.
6. Za 15zl kupilem komplet silownikow maski od Opla Omegi B, ktora posiada moj kumpel i kuleczki montazowe do maski z allegro 5zl/szt, bo w ASO krzykneli mi 50zl/szt.
7. Grill/listwa chromowana troche mi sie znudzila i kazdy ma taka sama w CC po lifcie, wiec postanowilem ja pomalowac w czarny mat by autko stalo sie troche agresywniejsze.
8. Pobawilem sie troche z 3-im swiatlem STOP i wyszlo z tego to:
9. Przerobilem puszke filtra powietrza i dolot. Mysle nad wkladka K&N, jednak sie troche waham.
Byla jeszcze tylna klamka bez zamka, jednak wyleciala bo mialem problemy ze sterownikiem.
Zrobilem jeszcze kilka waznych i mniej waznych przerobek, ktore w wolnym czasie chetnie przedstawie na forum.
Co do felg to beda z tego autka: Oczywiscie odnowione w jakims ciekawym kolorze. Moze bialy...
Rozmiar felg to 16" na nowych oponach Toyo T1R 195/55/16. Ale wedlug mnie te opony sa srednie, jesli chodzi o ich wlasciwosci jezdne. Zwlaszcza jak pojawi sie troszke wody na drodze.
Ale sie wkrecilem. Chyba trzeba konczyc zeby nikogo nie zanudzic.
Pozdro i dzieki za kazda opinie o tej furce.
Unsere Opels sind viel schneller...
- Ans
- Nowy
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Czarna Corsa C Fazzie`go "Diesel inside" :D
Śliczna jest kolego , taka "niunia"
Ten stop trąci myszką
Felgi możnaby znaleźć fajniejsze uwierz mi
Powiedz mi ile taka niunia pali ?
Pozdro z Wrocławia dla Wrocławia
Ten stop trąci myszką
Felgi możnaby znaleźć fajniejsze uwierz mi
Pozdro z Wrocławia dla Wrocławia
Audi Adrei Turbo PB
- Fazzie
- Nowy
Wooo, dzieki za tak mile slowa. Nie spodziewalem sie tak szybkiej odpowiedzi.
Co do twojego pytania....
W trasie 5 osob na pokladzie i bagaz to kolo 5l bez trybu: "emeryt mode"
Solo w trasie to 3,5l sprawdzane na stacji.
A w miescie srednio spala mi 6l i chyba sie nie zdazylo zeby lyknela wiecej.
Pozdrawiam!
Co do twojego pytania....
...ToAns pisze:
W trasie 5 osob na pokladzie i bagaz to kolo 5l bez trybu: "emeryt mode"
Solo w trasie to 3,5l sprawdzane na stacji.
A w miescie srednio spala mi 6l i chyba sie nie zdazylo zeby lyknela wiecej.
Pozdrawiam!
- czester 1
- Weteran
- Kontakt:
cos mi sie wydaje ze zawias seria albo inne springi, bo strasznie wysoko to wyglada
- bix
- Nowy
- Imię: Bartek
- Model auta: Grande Punto
- Silnik: 1.2
że tak powiem "mniam"Fazzie pisze:
A tak poza tym ładna corsa, ale nie pamiętam bym ją we wrocku widział.
No i w ładnym kierunku idzie A silniczek przyjemny.
Była: Corsa B x12sz + LPG
Był: Rover 416
Była: Audi A6 C5 1.8T
Jest: Grande Punto 1.2
Był: Rover 416
Była: Audi A6 C5 1.8T
Jest: Grande Punto 1.2
- Fazzie
- Nowy
Zgadza sie. Zawias seryjny SPORT. Tylko na jednych fotkach wychodzi nizej, a na drugich wyzej.czester 1 pisze:cos mi sie wydaje ze zawias seria albo inne springi, bo strasznie wysoko to wyglada
Na pewno jest nizej, niz na innych CC. Nawet porownujac z moja wczesniejsza Corsa C. Zjezdzajac z kraweznikow z pod domu zawsze przecieram guma ze zderzaka kiedy wczesniej tego nie bylo.
Hehebix pisze: że tak powiem "mniam"
A tak poza tym ładna corsa, ale nie pamiętam bym ją we wrocku widział.
No i w ładnym kierunku idzie A silniczek przyjemny.
Moze teraz sie gdzies miniemy.
Pozdro!
- przyciaga
- Moderatorzy
- Imię: Ania
- Podziękował;: 3 razy
- Kontakt:
Bardzo fajniutka corsinka A co powiesz o silniku? Pamietam marmi mial taki i trochę narzekał. Poza tym ciekawi mnie czy to prawda co mówią ze cena cześci do diesla jest wyższa niż do benzyny (choć moze to nie w tym watku powinniśmy poruszac ten temat ).
Takie drobnostki jak listwa, światła tworzą fajną całość. Gratki fajnego autka .
Sprawdziłeś dobrze samochód po sprowadzeniu z Belgii? Bo moja tez stamtąd była
Takie drobnostki jak listwa, światła tworzą fajną całość. Gratki fajnego autka .
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...
Pamiętaj, wymień świece.
Pamiętaj, wymień świece.
- Fazzie
- Nowy
Dziekuje bardzo.przyciaga pisze:Bardzo fajniutka corsinka A co powiesz o silniku? Pamietam marmi mial taki i trochę narzekał. Poza tym ciekawi mnie czy to prawda co mówią ze cena cześci do diesla jest wyższa niż do benzyny (choć moze to nie w tym watku powinniśmy poruszac ten temat ).
Co moge powiedziec o silniku?
Jest super. Moze nie powala moca, jak 1.7, jednak tez ladnie zamiata.
Nie moge na niego narzekac. Auto nie dymi, chodzi rowno i nie tlucze sie. No i jest ekonomiczne.
Jak pisalem to jest moja druga CC i wlasnie druga z tym samym silnikiem 1.3. Dlatego przy wyborze kierowalem sie wlasnie motorem.
Czy czesci sa drozsze od benzynowych? Nie wiem.
Nigdy nie wymianialem w zadnej Corsie czesci. No oprocz plynow, filtrow i klockow. W wiekszosci te rzeczy sa "tanie jak barszcz" oczywiscie oryginalne.
Sprawdzilem auto, jak moglem i nie jechalem sam zeby nie kupowac pod wplywem impulsu.
Wszystkie czesci pod maska sa oryginalne GM lacznie z filtrami itp. Na pewno jest bezwypadkowa, ale...
Jak zostala sprowadzona to miala ulamany przedni zderzak i przerysowany tylni. Co wynikalo chyba z tego, ze ktos na nia najechal, a ona poleciala na inne auto.
Konsekwencja tego byl wlasnie zderzak, zgieta belka i polamany wentylator klimy.
- Marcin99
- Nowy
- Kontakt:
Corsinka bardzo fajna a silnik to bajka, oczywiście jak na taki dupowozik do codziennej jazdy
Kurcze jednak fiat potrafi robić silniki diesla. Ma to jakieś typowe usterki? Jakbym kupował za czas jakiś nowsze autko dla żony to właśnie taki wozik by pasował. 3.5l w trasie toż na baku można ponad 1000km spokojnie zrobić, właściwie można raz w miesiącu jechać zatankować - ehh pozazdrościć.
Kurcze jednak fiat potrafi robić silniki diesla. Ma to jakieś typowe usterki? Jakbym kupował za czas jakiś nowsze autko dla żony to właśnie taki wozik by pasował. 3.5l w trasie toż na baku można ponad 1000km spokojnie zrobić, właściwie można raz w miesiącu jechać zatankować - ehh pozazdrościć.
- Fazzie
- Nowy
Hehe. Posypala sie lawina pytan i bardzo dobrze.Marcin99 pisze: Kurcze jednak fiat potrafi robić silniki diesla. Ma to jakieś typowe usterki?
Co do typowych usterek tego motoru to na prawde nie wiem. Tzn. nigdy nie mialem problemu z tym silnikiem w obydwu corsach. I mowie to nie dlatego, ze chwale swoje tylko mowie prawde prosto z serca jako praktyk.
Co do spalania fakt. Autko idealne dla skapca, takiego jak ja.
W wakacje moze tour do Niemiec - Rüsselsheim, hehe i Wlochy - Reggio Calabria.
Fundusze pokaza.
- Aro
- Weteran
- Imię: Arek
Bardzo fajna Corsinka jak to większość osób na tym forum powie - na glebe ją no i tak jak już ktoś wspomniał, felgi są średnie - na allegro na pewno znajdziesz coś ładniejszego w przyzwoitej cenie
- Tom
- Nowy
Marcin99 pisze: Kurcze jednak fiat potrafi robić silniki diesla.
Hehh Fiat nigdy nie potrafił i długo nie będzie potrafił zrobic porządnego diesla.
Co do spalania to uważam że wcale nie jest tak różowo, 1,7 cdti pali mniej a w porównaniu do 1,3 cdti to samolot.
Corsa ładna i jedyny słuszny kolor (taki jak mój )
Zapomnij o oponach 195/55/16 to nie jest rozmiar do corsy!!!! Jeżeli planujesz 16" to tylko 195/45/16!!! Zresztą to Tobie będzie obciarało nie mi
Widziałbym jeszcze pakiet od GSi
- szajboos
- Nowy
- Kontakt:
Tom pisze:Marcin99 pisze: Kurcze jednak fiat potrafi robić silniki diesla.
Hehh Fiat nigdy nie potrafił i długo nie będzie potrafił zrobic porządnego diesla.
Kłóciłbym się. Aktualnie mam niewątpliwą przyjemność ganiać często Astrą H Caravan 1.9 CDTi w wersji SPORT. I uwierz że przy CC 1.7 CDTI to jest odrzutowiec A waży jedyne 1450kg. Pali średnio przy śmiganiu z niemałymi prędkościami i ogólnie dośc dynamicznie max. 6.5l / 100km. A to jednak Fiatowski silnik
- Tom
- Nowy
Takie porównanie dla mnie nie ma sensu bo astra to auto o klasę wyższe, my tu piszemy o corsie kolego.
Między tymi silnikami jest 50KM i 80NM różnicy a moja corsa waży 1155kg, więc tymbardziej to porównanie nie ma sensu. Moja wypowiedź miała na celu uświadomienie tego, że wybór tego silnika wcale nie jest gwarancją ekonomiczności. Jest to awaryjna konstrukcja.
Ps.Zrób tą astrą 150tyś km to pogadamy, który silnik jest lepszy i wytrzymalszy
Między tymi silnikami jest 50KM i 80NM różnicy a moja corsa waży 1155kg, więc tymbardziej to porównanie nie ma sensu. Moja wypowiedź miała na celu uświadomienie tego, że wybór tego silnika wcale nie jest gwarancją ekonomiczności. Jest to awaryjna konstrukcja.
- Fazzie
- Nowy
Ja tez klocilbym sie co do tej wypowiedzi...Tom pisze:Marcin99 pisze: Kurcze jednak fiat potrafi robić silniki diesla.
Jednak silnikiem roku 2005 zostal 1.3 CDTI, a nie Isuzu 1.7 CDTI.
Fakt, faktem, ze 1.7 jest mocniejsze i nie ma co ich porownywac. Bez sensu sa tez jakies docinki co do tego silnika.
Spalanie podalem faktycznie takie, jakie mi wychodzi srednio. Pewnie 1.7 spali tyle samo albo minimalnie mniej, bo ma "latwiej z buda".
To tak samo jakbym zrobil "chipsa".
Co do awaryjnosci to jeszcze raz powtorze i podkresle. Ja zadnych problemow z tym motorem nigdy nie mialem, ani zaden znajomy, ktory posiada ten silnik w swoim aucie!
Wiadomo, ze sa rozne usterki mechaniki, ale to nie oznacza zaraz, ze silnik jest do d*py!
Poza tym jakby byl taki zly to by go nie montowali oprocz Cors i Astr w Lanciach, Pandach itp.
Watpie, zeby ten silnik mial nie wytrzymac...Tom pisze: Ps.Zrób tą astrą 150tyś km to pogadamy, który silnik jest lepszy i wytrzymalszy
W poprzedniej Corsie mialem najechane lekko ponad 230tys km i byla zwawa, jak malo ktore 1.5 czy 1.7 innych producentow! A to jest silnik z Astry, Vectry i pewnie w innych autach tez siedzi, czyli jak napisales: "auto o klasę wyższe"
Wyczuwam jakies zle emocje w tym.Tom pisze: Zapomnij o oponach 195/55/16 to nie jest rozmiar do corsy!!!! Jeżeli planujesz 16" to tylko 195/45/16!!! Zresztą to Tobie będzie obciarało nie mi
Co do GSI to kratki w zderzak juz niedlugo beda, a lusterka jak wiadomo raczej trudno dostepny towar "z drugiej reki", a o jakichs "m-lookach" nie ma mowy!
Dobra! Koniec tych wywodow. Pozdro!
- szajboos
- Nowy
- Kontakt:
Ma 163 kkm i nie sprawia problemówTom pisze:
Piszesz że nie ma co porównywać 1.9 do 1.7. Tak samo nie ma co porównywać 1.7 do 1.3 Ja tylko ustosunkowałem się do Twojego stwierdzenia że Fiat nie umie robić diesli. Nie piszę że Isuzu jest złe bo miałem CA z klekotem 1.5 wolnossącym i bym mega zaje***ty
- mojo
- Nowy
- Imię: Artur
Bardzo fajniutka Corsa. Silniczek wystarczający moim zdaniem, kolorek bardzo fajny choć tak samo fajnie niepraktyczny jak fajny Podobają mi się mody bo są stonowane i idą w kierunku elegancji.
doszedł nowy wynalazek 3.0 160 PS 400Nm
- arleon
- Świeżak
FAjnie ze pomyslaleś o siłowniczkach do maski ::) fajna sprawa
- Tom
- Nowy
szajboos pisze:Ma 163 kkm i nie sprawia problemówTom pisze:
Piszesz że nie ma co porównywać 1.9 do 1.7. Tak samo nie ma co porównywać 1.7 do 1.3 Ja tylko ustosunkowałem się do Twojego stwierdzenia że Fiat nie umie robić diesli. Nie piszę że Isuzu jest złe bo miałem CA z klekotem 1.5 wolnossącym i bym mega zaje***ty
wiem, tylko że zarówno 1,3 jak i 1,7 cdti były montowane w corsie c a 1,9 cdti nie. Zapewniam Cię, że gdyby montowali do CC silnik 1,9 cdti 150Km to na pewno właśnie taki silnik bym wybrał. Auto autu nie jest równe i nie ma tu co polemizowac. W firmie mojej mamy są 4 CC 1,3 cdti i kilka pand z tym silnikiem, dla tego twierdzę że nie jest to dobry silnik, ale wiadomo również jak traktuje się auta służbowe a jak prywatne.
Nie powiedziałem też że isuzu potrafi robic diesle, bo jeżeli chodzi o kulturę pracy i głośnośc pracy silnika to w porównaniu do multiJeta isuzu na CR chodzi jak traktor
@Fazzie: 195/55/16 to naprawdę nie jest rozmiar dla corsy. Prawidłowa guma do 16" felgi to tylko i wyłącznie 195/45/16. Ode mnie też duży plus za siłowniki maski.
A co do "chipsa" to nie licz że pojedzie jak seryjne 1,7 cdti.
- Fazzie
- Nowy
Spoko.Tom pisze: @Fazzie: 195/55/16 to naprawdę nie jest rozmiar dla corsy. Prawidłowa guma do 16" felgi to tylko i wyłącznie 195/45/16. Ode mnie też duży plus za siłowniki maski.
A co do "chipsa" to nie licz że pojedzie jak seryjne 1,7 cdti.
Co do gum na 16" z profilem 45 to nie wiedzialem. Myslalem, ze 55 tez podjedzie tymbardziej ze mam juz felgi z oponami. Ale w ksiazce jest napisane ze felgi 16" tylko z oponami 195/45.
A co do felg to wiem, ze nie sa jakies super, ale jesli juz sa to czemu by nie sprobowac ich reanimowac (malowanie na bialo) i zobaczyc jak to lezy.
Chcialem sie tez poradzic.
Mam do kupienia felgi od znajomego do mercedesa.
stan bardzo dobry, wypolerowane. rozmiar 8J16H2 ET34. szpilki 5x112. Czy te felgi podejda do CC?
Felgi wygladaja tak:
Cena mysle, ze na prawde bardzo niska.
Bardzo mi sie podobaja takie klasyczne felgi. Na pewno sa lepsze od dzisiejszego badziewia za kilka stow. Chodzi mi o twardosc. Po konkretnej polerce wyglada to super.
Jeszcze chcialem zapytac czy nie orientujecie sie jaki bylby koszt zrobienia dystansow pod te felgi?
Z gory dzieki za odpowiedzi i sugestie!
Pozdro!
- Tom
- Nowy
Nie ma najmniejszych szans. Optymalne ET do CC przy Feldze 7,5 cala to 45 - 42, wszystko poniżej = kombinacje z poszerzaniem, cięciem sierpów od środka. 8 cali przy ET 34 będzie całkiem wystawało poza obrys błotników.
Co do rozstawu to do 1,7 cdti (5x110) włożyłbyś je na śrubach pływających pod warunkiem że otwór centrujący tych felg byłby większy bądź równy 65,1mm. Ty masz 4x100, jeżeli założyłbyś dystanse zmieniające rozstaw to powoli połowa tej felgi zaczęła by wystawac poza obrys auta.
Tu masz zdjęcie mojej CC na felgach 7,5 x 17 ET45!!!
Wyobraź sobie że ta felga jest o 2,5 cm szersza i wystaje jeszcze dodatkowo o 1,1 cm pod warunkiem że miałbyś rozstaw 5x110 tak jak ja.
Odpuśc sobie.
Co do rozstawu to do 1,7 cdti (5x110) włożyłbyś je na śrubach pływających pod warunkiem że otwór centrujący tych felg byłby większy bądź równy 65,1mm. Ty masz 4x100, jeżeli założyłbyś dystanse zmieniające rozstaw to powoli połowa tej felgi zaczęła by wystawac poza obrys auta.
Tu masz zdjęcie mojej CC na felgach 7,5 x 17 ET45!!!
Wyobraź sobie że ta felga jest o 2,5 cm szersza i wystaje jeszcze dodatkowo o 1,1 cm pod warunkiem że miałbyś rozstaw 5x110 tak jak ja.
Odpuśc sobie.
- mrk
- Bez listowiec ;-)
Przepraszam za OT - TOM - Ta Bertona ze zdjęć na sprzedaż jest?
- arleon
- Świeżak
fazzie dzieki za komentarz na ''Polska Jazda ''
tak czytam i mówie sobie gdzieś tą corse juz widzialem )
tak czytam i mówie sobie gdzieś tą corse juz widzialem )
-
- Bez listowiec ;-)
Też mam Corse C 1.3 cdti z 2004r
Moja ma już nalatane duuużo km i nic z silnikiem się złego nie dzieje
Widać że dbasz o nią i to się chwali
Moja ma już nalatane duuużo km i nic z silnikiem się złego nie dzieje
Widać że dbasz o nią i to się chwali
- marmi
- Nowy
ładna corsinka nie ma co jedyny fajny kolorek, niestety nie trafiłem na taki w 1,7...
Co do silnika jest jak kto trafi jedni kiluja go i jest ok drudzy jeżdza delikatnie i się sypie....
Cześci do diesla kosztują fortuna do benzynki to grosze....
Własnie szukaj do niej zawiasu i jakis fajnych felg a że masz 4x100 rozstaw to wybór jest taki że można przeglądac pare dni fele...
Co do silnika jest jak kto trafi jedni kiluja go i jest ok drudzy jeżdza delikatnie i się sypie....
Cześci do diesla kosztują fortuna do benzynki to grosze....
Własnie szukaj do niej zawiasu i jakis fajnych felg a że masz 4x100 rozstaw to wybór jest taki że można przeglądac pare dni fele...
- Fazzie
- Nowy
Heh, Dzieki za mile slowa.
Co do auta to nie zapeszajac, ale jesli wszystko pojdzie, jak sobie zalozylem to we wrzesniu planuje zmiane dupowozu, wiec nie chce w Corsie robic duzo zmian.
-- Wt lut 23, 2010 10:31 pm --
Doszly wlasnie filtry Mann+Hummel
Przyznam szczerze, ze wczesniej kupowalem filtry duzo tansze, nie mialy one dla mnie wiekszego znaczenia.
Jednak poczytalem troche w necie i zdecydowalem sie na komplet Mann`a. Jeszcze tylko filtr kabinowy z weglem i cacy.
W Corsie patrzac do ksiazki zawsze lany byl olej GM. Ja tez wymienialem olej na GM 5w40.
Chce, jednak teraz zalac silnik czyms lepszym. Moze cos polecacie? Czytalem troche o olejach i troche jest do wyboru.
Nie wiem, mobil1, castrol, elf? Cos dedykowanego do turbo diesla czy moze nie? Moze macie jakies doswiadczenie z olejami?
Co do auta to nie zapeszajac, ale jesli wszystko pojdzie, jak sobie zalozylem to we wrzesniu planuje zmiane dupowozu, wiec nie chce w Corsie robic duzo zmian.
-- Wt lut 23, 2010 10:31 pm --
Doszly wlasnie filtry Mann+Hummel
Przyznam szczerze, ze wczesniej kupowalem filtry duzo tansze, nie mialy one dla mnie wiekszego znaczenia.
Jednak poczytalem troche w necie i zdecydowalem sie na komplet Mann`a. Jeszcze tylko filtr kabinowy z weglem i cacy.
W Corsie patrzac do ksiazki zawsze lany byl olej GM. Ja tez wymienialem olej na GM 5w40.
Chce, jednak teraz zalac silnik czyms lepszym. Moze cos polecacie? Czytalem troche o olejach i troche jest do wyboru.
Nie wiem, mobil1, castrol, elf? Cos dedykowanego do turbo diesla czy moze nie? Moze macie jakies doswiadczenie z olejami?
- marmi
- Nowy
W sumie wszystko jedno byleby spełniał normę C3 wymaganą w tym silniku, ja leję castrol edge 5w40 turbo diesel wymieniam co 20 tyś i wszystko jest ok....Fazzie pisze:Chce, jednak teraz zalac silnik czyms lepszym. Moze cos polecacie? Czytalem troche o olejach i troche jest do wyboru.
Powodzenia w użytkowaniu autka...
- Fazzie
- Nowy
Troszke zaniedbalem swoj watek, ale tak to juz bywa.
Czasami czasu jest za duzo, ze nie wiadomo co z soba zrobic, a czasami nie wiem kiedy z poranku robi sie wieczor...
Tak, wiec filtry i olej juz powymieniane po zimie. Wybor padl na Castrol Edge Turbo Diesel 5W40.
Po takim blachym w sumie zabiegu czuje, ze auto odzylo. Lepiej odpala, ciszej chodzi i jest elastyczniejsze.
Tymczasem do wymiany mam koncowki drazkow kierowniczych. Nie dziwi mnie to, bo we wczesniejszej Corsie tez je wymienialem.
Przy okazji nabylem koncowki spryskiwaczy szyby przedniej od Insigni tzw. mgielka. Nie dlugo zdam realcje, jak sie sprawuja.
Postanowilem rowniez odswiezyc swoj grill...ale nie ten na majowke.
Zmiana na caly czarny. Tym razem ze znaczkiem i porzadnie pomalowany- podklad-baza-lakier bezbarw.
Jak zarzuce juz grill na auto to pokaze jak to wyszlo. Mam nadzieje, ze bedzie wygladac jeszcze lepiej.
Czasami czasu jest za duzo, ze nie wiadomo co z soba zrobic, a czasami nie wiem kiedy z poranku robi sie wieczor...
Tak, wiec filtry i olej juz powymieniane po zimie. Wybor padl na Castrol Edge Turbo Diesel 5W40.
Po takim blachym w sumie zabiegu czuje, ze auto odzylo. Lepiej odpala, ciszej chodzi i jest elastyczniejsze.
Tymczasem do wymiany mam koncowki drazkow kierowniczych. Nie dziwi mnie to, bo we wczesniejszej Corsie tez je wymienialem.
Przy okazji nabylem koncowki spryskiwaczy szyby przedniej od Insigni tzw. mgielka. Nie dlugo zdam realcje, jak sie sprawuja.
Postanowilem rowniez odswiezyc swoj grill...ale nie ten na majowke.
Zmiana na caly czarny. Tym razem ze znaczkiem i porzadnie pomalowany- podklad-baza-lakier bezbarw.
Jak zarzuce juz grill na auto to pokaze jak to wyszlo. Mam nadzieje, ze bedzie wygladac jeszcze lepiej.
- Tom
- Nowy
Widzę że robisz te same błędy co ja... najpierw zostawiłem znaczek w chromie a listwę pomalowałem w mat, potem zrobiłem wszystko czarne.
Z doświadczenia powiem Ci że nie ma się co podniecac... za niedługo na listwie będziesz miał pełno odprysków...
Z doświadczenia powiem Ci że nie ma się co podniecac... za niedługo na listwie będziesz miał pełno odprysków...