Modyfikacje z18xe

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
natcomp712
Bez listowiec ;-)
Imię: Hubert
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Modyfikacje z18xe

Post autor: natcomp712 »

Witam jestem posiadaczem corsy c gsi :) użytkuje sobie autko już od pewnego czasu i sprawuje się wyśmienicie. Nastał czas by coś przy nim pogrzebać bo jednak czasem 125ps nie wystarcza, szukałem trochę na temat silnika z18xe i jego przeróbkach ale za dużo nie znalazłem. Budżet na początek to około 4-5tyś myślałem żeby zrobić wydech z kwasówki przy okazji kolektor 4-1 albo 4-2-1 oraz jakiś lepszy katalizator. Liczę na pomoc i z góry dziękuje :) żadnych swapów nie chce zależy mi żeby autko było oryginalne
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: Modyfikacje z18xe

Post autor: Porszak »

corsa-b-x18xe1-zynia-t68588.html

jak masz 4-5tysi, to jak kupiłbym wałki, i zrobił kolektor wydechowy lub kupil dedykowany(co tansze) z lepszym katem jesli Ci na nim zalezy lub odsunal ori kata dalej, zwiekszajac srednice wydechu przed nim. potem jak trafisz to wrzucisz mantzla i masz szanse na okolice 150-160KM, a moze ciut wiecej.
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
natcomp712
Bez listowiec ;-)

Zdecydowałem się na początek na wałki i wydech :) kwestia jest taka czy trzeba by to stroić ? jeśli tak to czy można to zrobić na seryjnym ecu czy trzeba by dokładać Ecu mastera ? znalazłem takie wałki http://www.pipercams.co.uk/pipercams/ww ... d=Z18BP270 nada się :)?
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

jak masz kupwać takie walki to wcale. kup 262, zynio takie ma. jest zadowolony, stroic sie chyba da, sprawdz dokladnie jaki masz komp i zapytaj zynia, On ma stroiciela.
co to za wydech?
Obrazek
Awatar użytkownika
Zynio
Swój
Imię: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Kontakt:

Post autor: Zynio »

Witaj jak kolektor to tylko lexmaul miałem kilka różnych i on tylko zdał egzamin na najlepsze osiągi co do wałków każde wałki które kupisz powyżej 260 stopni zapomnij o pięknej pracy silnika
jeśli chodzi o sterownik to bez problemu na oryginalnym simensie go wystoisz
a i wydech zrób co najmniej 60mm
Awatar użytkownika
natcomp712
Bez listowiec ;-)

Na razie sprawa silnika musi trochę odejść na dalszy plan gdyż trzeba będzie porobić kilka rzeczy przy cc :)
Na pierwszy ogień pójdzie zawieszenie bilstein b14 :wink: zbliża się wiosna a mam tylko jakieś nędzne stalówki więc jakieś ładne 17 trzeba będzie zainwestować, co do silnika chciałem zrobić wydech bo już trochę pordzewiały :sad: z nierdzewki pytałem to koszt kolektora to 1800zł plus 2300 reszta. kwestia jest taka czy jak zlikwiduje oryginalny katalizator trzeba będzie dokupić chyba jakiś inny czy da się obejść drugą sondę ?
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

szukaj lexa jak Ci zynio napisał i wtedy to nie kosztuje tyle, german jebej.
jak ma byc tanio to kata zastaw, odsunac go mozliwie daleko i zrobic wieksza srednice wydechu od kolektora do np 1 tlumika narazie. srednica jak powiedzial zynio
Obrazek
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: ja37 »

Emulator 2-giej sondy jakoś 35zł płaciłem, u mnie checka nie wywala.
Awatar użytkownika
Zynio
Swój
Kontakt:

natcomp712 pisze:Na razie sprawa silnika musi trochę odejść na dalszy plan gdyż trzeba będzie porobić kilka rzeczy przy cc :)
Na pierwszy ogień pójdzie zawieszenie bilstein b14 :wink: zbliża się wiosna a mam tylko jakieś nędzne stalówki więc jakieś ładne 17 trzeba będzie zainwestować, co do silnika chciałem zrobić wydech bo już trochę pordzewiały :sad: z nierdzewki pytałem to koszt kolektora to 1800zł plus 2300 reszta. kwestia jest taka czy jak zlikwiduje oryginalny katalizator trzeba będzie dokupić chyba jakiś inny czy da się obejść drugą sondę ?

Wsadzaj katalizator bo ten silnik nie wiem dlaczego bez kataliaztora nie ma dołu ja zakupiłem taki sprzęt(zdjęcie poniżej) i jestem bardzo zadowolony nawet jak na torze szaleje to wszystko jest z nim w porządku
i czyma normę emisji spalin co na niemcach jest ważne

Obrazek
4683
4682
Awatar użytkownika
natcomp712
Bez listowiec ;-)

Jak się ma sprawa z kolektorem dbilasa ? fakt koszt z łapaczem powietrza to 1200euro akurat tyle mam. Producent podaje wzrost mocy 22ps. Chciałem w późniejszej fazie dorobić wydech oraz jak się nazbiera kasy to porting głowicy + wałki. Celuje w jakieś 170 koni :) Na razie zrobiłem rozrząd świecie itp. Czekam na wypłatę i chciałem coś podziałać w kwestii silnika, i myślę ze taki kolektorek były na początek dobry z racji że nie trzeba dużo grzebać przy silniku a otworzyło by to drogę dalszym modyfikacją. :grin:
Awatar użytkownika
natcomp712
Bez listowiec ;-)

http://www.dbilas-shop.com/Manufactorer ... :5228.html, zacznę od tych wałeczków ale przeglądając stronę dbilasa znalazłem również http://www.dbilas-shop.com/Manufactorer ... :7190.html wywnioskowałem że to jakieś lepsze sprężyny ale koszt nie mały i warto zainwestować ? docelowo chciałem trochę ten silnik pokręcić na wyższe obroty więc sprężynki były by chyba wskazane :)
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

a do ilu planujesz zakrecic motor? jesli Twój avatar to Twoje auto, zacznij od zalozenia grill, który umowlizi chlodzenie silnika.
Obrazek
Awatar użytkownika
natcomp712
Bez listowiec ;-)

Tak to mój motor :) Planowałem tak do okolo 7200 max bo chyba hydraulika więcej nie wytzrzyma. Znalazłem kute korbowody ale nie ma nigdzie tłokòw a chciałbym jednak troche wzmocnić silnik. W szafie juz czeka nowe zawieszenie i chce kompletować graty i w lipcu bede miał troche wolnego i ruszyć z pracami
Awatar użytkownika
Zynio
Swój
Kontakt:

natcomp712 pisze:Tak to mój motor :) Planowałem tak do okolo 7200 max bo chyba hydraulika więcej nie wytzrzyma. Znalazłem kute korbowody ale nie ma nigdzie tłokòw a chciałbym jednak troche wzmocnić silnik. W szafie juz czeka nowe zawieszenie i chce kompletować graty i w lipcu bede miał troche wolnego i ruszyć z pracami
Korby dobra rzecz tłoki wytrzymają seryjne jeśli ktoś dobrze to wystroi, zacznij od chłodnicy oleju bo przy podnoszeniu mocy jest potrzeba żeby zbić temperaturę oleju no i dobry olej zalać, ja polecam to co ja wlewam i ma same dobre opinie na ten temat silnik otwierałem i jest bez nagaru po tym oleju

http://liquimoly.pl/produkty/srodki-sma ... 391-detail

ps. gdzie znalazłeś korby
Awatar użytkownika
natcomp712
Bez listowiec ;-)

Na stronie dbilasa są po chyba 330 euro czy jakoś tak :) i na ebay. Odrazu jak by wymieniać korby można by wszstko oddać na wyważanie. Wiem ze sporo ludzi odchudza koła zamachowe a niekiedy i wał korbowy ma to jakiś większy sens ? Wiadomo ze będzie się szybciej wkręcał ale znowu straci trochę momentu. Czekam do wypłaty o będe składał układ chłodzenia oleju. a ma ktoś jakąś wiedze na temat łapacza powietrza wraz z filtrem od dbilasa cena nie jest znowu jakaś tragiczna a z opini innych pdobno podnosi trochę wartość doładowania dynamicznego i zmniejsza opory
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau

Post autor: !markos »

Tak prawdę mówiąc i myśląc głową, to wydawanie takiej ilości hajsu dla takiego przyrostu mocowego jest totalnym bezsensem. Zlicz ile już w tym wątku "wydałeś", dolicz robociznę, bo nikt tego za darmo nie poskłada i przemyśl czy przypadkiem nie rozsądniej byłoby zrobić jakiś swap. Pominę już fakt, że może w ogóle warto przemyśleć czy pakować w ten konkretny samochód jakiekolwiek większe pieniądze, bo zdaje się, że planujesz wydać tyle, że może stać by Cię było na nowsze/mocniejsze auto jeśli sprzedałbyś to.
Obrazek
Dobosh
Świeżak
Imię: Mateusz

Post autor: Dobosh »

Czytając cały temat plany są naprawdę konkretne,ale w całości zgadzam się z Markosem :smile: No ale jak to mówią kto bogatemu zabroni :wink:
Awatar użytkownika
natcomp712
Bez listowiec ;-)

Nie jestem wcale bogaty :) wiadomo że najtaniej wstawić 2.0 Let czy kupić lepsze autko. Ale ogólnie nie potrzebuje auta do bóg wie czego :smile: lubię grzebać w silnikach i ogólnie chciałem sobie sam coś zbudować. Ale czego się nie robi dla hobby :wink: Szczerzę to największa satysfakcje mam jak coś sam zrobię i wiem że dzięki temu lepiej jeździ. A przecież w życiu chodzi o to by czerpać z niego satysfakcje więc póki mam pieniądze chcę coś zdziałać. a to że mnie jakieś tam TDI czy bmw będzie wyprzedzać to mi to wcale nie przeszkadza :cool: Plan jest na razie taki :
- Podstawka z termostatem +chłodnica oleju
- Myślałem o http://www.dbilas-shop.com/Products/Flo ... :1997.html Byłbym wdzięczny jak ktoś by podał opinie :)
A potem będziemy już myśleć o bardziej konkretnych rzeczach no i wiadomo najpierw wizyta na hamowni
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau

Post autor: !markos »

natcomp712 pisze:Nie jestem wcale bogaty
...i dlatego właśnie wpadłeś na pomysł wywalenia na Corsę C 20 tysięcy złotych. Aha.

Jak chcesz czerpać z życia satysfakcję i KONIECZNIE musisz to robić przy użyciu tego samochodu, to wymień ten silnik na doładowany, a nie ładuj góry siana w te parę koni, dzięki którym będziesz tylko odrobinę szybszy. Ja jednak przy takim dużym docelowym budżecie sugeruję wymianę auta na inne, najlepiej takie, przy którym już ktoś coś grzebał i jest szybsze niż seryjne. Satysfakcja gwarantowana :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

za kase, ktora wydasz na zrobienie 100KM/L kupiłbys i dlubnał leta. robota tez by przy tym byla, a efekty bez porównania. niby fajnie, ale chyba nie powiesz, ze wolisz być wolniejszy niz szybszy :wink:
Obrazek
dadi3337
Bez listowiec ;-)

Post autor: dadi3337 »

Witam a wtryski podejda od z16xe te cienkie??????????
Zmienialem kolekt ssacy z klapkowego na bezklapkowy i musze inne wtryski zalozyc bo stare maja inne mocowanie.
darco16v
Nowy
Imię: Darek
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re:

Post autor: darco16v »

!markos pisze:
natcomp712 pisze:Nie jestem wcale bogaty
...i dlatego właśnie wpadłeś na pomysł wywalenia na Corsę C 20 tysięcy złotych. Aha.

Jak chcesz czerpać z życia satysfakcję i KONIECZNIE musisz to robić przy użyciu tego samochodu, to wymień ten silnik na doładowany, a nie ładuj góry siana w te parę koni, dzięki którym będziesz tylko odrobinę szybszy. Ja jednak przy takim dużym docelowym budżecie sugeruję wymianę auta na inne, najlepiej takie, przy którym już ktoś coś grzebał i jest szybsze niż seryjne. Satysfakcja gwarantowana :grin:
Grzebanie w wolnossaku totalnie bezsensu. Kupa siana a przyrost niewielki. Puste konie mechanicznea momentu brak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”