Ostatnio wszyscy wzdychaja nad silnikami 2.0 (ja w sumie tez

Wiec zadzwonilem do wydzialu komunikacji z historyjka ze pasek i ten tego no wiecie ale ja sie nie znam no i kupilem silnik i chce wymienic, na to Pani mi odpowiedziala, ze musze miec uwierzytelniony odpis dowodu rejestracyjnego samochodu z ktorego pochodzi silnik oraz fakture lub umowe kupna sprzedazy. Pytam dalej: ale ja ten silnik kupilem w niemczech; aa no to w tym przypadku potrzeba dokument odprawy celnej i w przypadku gdy faktura/umowa jest w obcym jezyku dodatkowo musi byc przetlumaczona przez przysieglego tlumacza. Pytalem sie takze czy to ma jakies znaczenie ze silnik jest od Opla Astry a bedzie zalozony do Opla Combo ale pani powiedziala ze to nie ma zadnego znaczenia.
Z dokumentami o ktorych mowa wyzej nalezy sie udac do stacji kontroli pojazdow PZMot wskazanej przez urzad gminy. Tam zostanie dokonany przeglad. Jezeli zamontowany silnik jest identyczny jak poprzedni wystarczy zwykly przeglad. Jezeli natomiast zamontowany silnik jest innej pojemnosci wtedy trzeba wykonac przeglad rozszerzony o jakies mierzenia, wazenia i geometrie silnika (ke? bede jeszcze tam osobiscie to sie dokladnie dowiem).
Po dokonanym przegladzie nalezy sie z wszystkimi dokumentami udac do wydzialu komunikacji i dokonac zmian w dowodzie rejestracyjnym.
To by bylo na tyle. Jak sie czegos wiecej dowiem i/lub zmienie silnik to dam znac