Płucienny dach corsa b

Wszystkie informacje o elementach nadwozia Corsy B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium
Imię: Rafał
Model auta: Corsa B
Silnik: C20NE
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Płucienny dach corsa b

Post autor: Wydra9 »

Spotkał sie ktoś z was z płuciennym dachem w corsie? Lub może zakładał taki? Wg. mnie fajna opcja takie prawie cabrio :) da się to założyć tanim kosztem bez naruszania nadwozia? Oczywiście prócz dachu :) trzeba coś wzmacniać? wypowiedzcie się coś na ten temat :)
Awatar użytkownika
mariusz2247
Nowy
Imię: Mariusz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Płucienny dach corsa b

Post autor: mariusz2247 »

wychodziły wersje corsy b z dachem otwieranym
bo życie jest po to, by spełniać swoje marzenia
szymi870
Nowy
Podziękował;: 0

Post autor: szymi870 »

Taki dach produkowany jest przez firmę webasto/hella fachowa nazwa to Faltdach , montowano go w wielu autach m.in. corsa A,B vw polo ,lupo nissan micra i wielu innych , jednak montaż takiego rozwiązania w seryjnej CB jest po prostu nieopłacalny , koszty będą w okolicach 2000 zł a i tak będzie ciężko znaleźć kogoś kto podejmie się montażu , tutaj masz opis corsy co prawda A :

http://www.corsa-a.pl/forum/viewtopic.php?t=7482

ale dach jest dokładnie taki sam , to corsa mojego kumpla od dłuższego czasu kombinujemy jak naprawić dach , bo nie domyka się do końca , fachura wyliczył koszty nawet do 600zł i tylko jeden w Łodzi się tego podjął

podsumowując lepiej poszukaj corsy z takim dachem , na pewno będzie taniej i lepiej :oko:
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium

domyślam się ze trzeba zrobić otwor dach montowany jest zapewne na śrubach a w swojej konstrukcji ma już węże na odpływ wody tak? podsufitka pewno przykrecona jest na listwę? Czyli trzeba wyciąć odpowiednia dziurę pomalować zabezpieczyć? Zmiana auta nawet nie wchodzi w grę :) kocham swoje auto :P
Awatar użytkownika
mariusz2247
Nowy

najlepiej znaleźć na szrocie corsę z takim dachem i wyjąć wszystko co potrzeba. wtedy zostaje już tylko kwestia cięcia dachu :)
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: Bear_ »

Jak nie to flatroof z Renault twingo - harmonijka pasuje do niemal każdego auta ;)

namiętnie wkładany do seatów, vw'jów, merców, opli itp. :)
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium

istnieje takie coś w elektryce? hmm patrzyłem w polo i tam jest wszystko tak jak w oryginale podsufitka nie jest niżej dach wygląda normalnie :) ma ktoś takie coś w corsie? Mógłby wstawić foty? Otwarty zamknięty w środku

-- 18 cze 2012, o 15:42 --

istnieje takie coś w elektryce? hmm patrzyłem w polo i tam jest wszystko tak jak w oryginale podsufitka nie jest niżej dach wygląda normalnie :) ma ktoś takie coś w corsie? Mógłby wstawić foty? Otwarty zamknięty w środku
Awatar użytkownika
mariusz2247
Nowy

ja spotkałem się tylko z elektrycznym. podsufitówka jest na normalnej wysokości, tylko że jest jej mało :grin: .
dysponuje tylko zdjęciem zamkniętego z zewnątrz. na razie nie mam możliwości wykonania innych
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium

a jak jest mocowany dokładnie? Śrubami do dachu? Czy jakiegoś stelaża co jest przyspawany do dachu czy jak? Wszystkie kanaliki wodne są w dachu tak jak w szyberdachu?
Awatar użytkownika
mariusz2247
Nowy

szczerze to nie oglądałem dokładnie :zakrecony: . ale wydaje mi się, że montowany jest podobnie jak tradycyjny szyberdach. w sobotę będę miał okazję się przyjrzeć to opiszę :)
szymi870
Nowy

Post autor: szymi870 »

Wydra , napisz do gościa z linku który Ci dałem ,u niego jest w elektryce , porobi Ci foty , a jak jesteś z ŁDZ to oblookasz osobiście :oko: znaleźć taki dach używany w stanie nadającym sie do montażu jest meeega ciężko ...
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium

jak tak będzie to chyba będzie trzeba porzucić pomysł :(

szymi870 mógłbyś napisać w moim imieniu? nie mam tam kąta i tak dalej rozumiesz :) byłbym naprawdę bardzo wdzięczny

-- 19 cze 2012, o 02:20 --

no tych dachów od twingo na necie jest dużo i tak oglądając te zdjęcia wydaje się nie trudny do montażu są jakieś listwy które zapewne przyczepia się do dachu a do nich rolete? Jest może gdzieś w necie manual montażu takiego dachu? W sumie to może być do czegokolwiek :)

-- 20 cze 2012, o 01:44 --

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2&start=14

zbieram kase i biore sie do roboty. musze tez sie rozejrzec za odpowiednim dachem :) na drugiej stronie jest filmik z montazu pozdro :)

-- 20 cze 2012, o 09:51 --

widzę ze temacik umarł :) czekacie na rezultaty :P
kaskader
Bez listowiec ;-)
Imię: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: kaskader »

Jako że to mój pierwszy post to chciałbym się ze wszystkimi przywitać.Posiadam Corsę B z tego typu dachem montowanym fabrycznie.Czytałem wcześniej że ktoś się borykał z podobnym problemem do mojego.Dach mi się nie domyka.Najgorsze jest to że nikt tego się nie chce podjąć naprawić.I tu pojawia się moje pytanie - czy ktoś próbował się do tego dobierać??Na jakiej to wogóle zasadzie działa??I co najważniejsze gdzie części do tego dokupić??I czy jest to możliwe by osoba która ma taki dach w Corsie A zrobiła mi fotkę od przodu z częściowo otwartym bo nie wiem czy w jednym miejscu nie powinna być uszczelka której u mnie nie ma...Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie”