Stuki na nowych amortyzatorach

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia Corsy B.
frycek
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Stuki na nowych amortyzatorach

Post autor: frycek »

witam po dluższej nieobecnosci!
Zrobilem generalke mojej corsy (silnik, zawieszenie i poprawki lakiernicze). Pozostal albo pojawil sie jeden problem - wymienilem wszystkie amo i wszystkie sprezyny. Wrzucilem K+F i amo Bilsteina. Jak tylko wyjechalem z warsztatu juz bylo slychac stuki z tylu w stylu takiego pukania. Jezdze z tym juz 1,5 miesiaca bo nawet w oplu na szarpaku nie potrafili powiedziec co to jest - wskazali ze tlucze sie nowy amo :0 prawy tyl (bo stamtad stuk dochodzil). To raczej niemozliwe, tymbardziej ze teraz zaczela sie tluc podobnie lewa tylna strona. Stuk nie wystepuje na prace tloka amo tylko w poprzeg, jakby byl luzny nawet na najmniejszych nierownosciach slychac to pukanie. W zwiazku z tym mam pytanie - czy to moze byc cos z mocowaniem amo? czy cos tam przychodzi co nalezy wymienic jeszcze razem z wymiana amo?
Dziwi mnie to ze nikt nie moze stwierdzic co jest usterka! Prosze odpiszcie czy ktos mial podobny problem moze dlatego ze wrzucilem nowe twardsze amo? w oplu wykluczyli rowniez stuk na tulei wahacza i ja tez go wykluczam bo to sie tlucze nawet na lekko pofalowanym asfalcie (nie dziurawym). Plisss help, kontakt gg:485317
pozdr :zakrecony:
#267 Corsa B x14sz
---==========---
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

mialem takie pukanie 0 pomogla tylo wymina amorow - jak masz jakas gwarancje to niech Ci wymienia
corsa A & Audi S3
Obrazek
frycek
Świeżak
Kontakt:

qomo mam gwar ale to raczej dziwne zeby nowe amo tak sie tlukly i dziwnym przypadkiem akurat dwie sztuki z tylu, a przod jest ok.. :placz:
#267 Corsa B x14sz
---==========---
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kamiloooo »

ja mam podobne stukanie dochodzace z tylnej czesci od amorow i nie moge juz od dawna dojsc co to.... :zakrecony: moze tak ma byc.... :lol:
Obrazek
kozzi
Weteran
Imię: Marcin

Post autor: kozzi »

hehe zakładałem ostatnio zawieche i mam to samo (wali strasznie), musisz jeszcze raz (tyle amory) rozebrać wszystko i sprawdzić czy jest dobrze pozakładane. Tez bede się w to bawił w tym tygodniu.
zawiecha1.jpg
zawiecha1.jpg (17.94 KiB) Przejrzano 5080 razy
@kamilooo to problem z mocowanie amortyzatorów na 100%, bo niby dlaczego u Ucholca nie stukało, a u mnie wali aż miło :bardzozly:
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
frycek
Świeżak
Kontakt:

kozzi pisze:hehe zakładałem ostatnio zawieche i mam to samo (wali strasznie), musisz jeszcze raz (tyle amory) rozebrać wszystko i sprawdzić czy jest dobrze pozakładane. Tez bede się w to bawił w tym tygodniu.

Obrazek

@kamilooo to problem z mocowanie amortyzatorów na 100%, bo niby dlaczego u Ucholca nie stukało, a u mnie wali aż miło :bardzozly:
kozzi skad dorwales taki schemat :lol: czy moze ktos dysponuje katalogiem z rozpiska calej corsy B??
Ja uwazam ze to musi byc cos z mocowaniem, na fabrycznych amo nie mialem tego stuku a tutaj pojawil sie jak tylko wyjechalem na nowych gazowkach :zakrecony:
#267 Corsa B x14sz
---==========---
kozzi
Weteran

frycek a co ja napisałem wyzej, to napewno problem z mocowaniem amorka :oko: teraz jak je rozbiore to wymienie wszystkie poduszki na nowe może to jest problem :-?

ps: tez się przesiadłem z seryjnych na twadsze i niższe :-D
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

ja tez wymienilem amorki (jakie to mile uczucie sie tym znowu pochwalic :-D ) i u mnie nic nie stuka. Wsadzilem nowe odboje z tylu i stuka polka, plastiki, ale z amorkami jest spokoj... jak na razie :oko:
frycek
Świeżak
Kontakt:

pirat pisze:ja tez wymienilem amorki (jakie to mile uczucie sie tym znowu pochwalic :-D ) i u mnie nic nie stuka. Wsadzilem nowe odboje z tylu i stuka polka, plastiki, ale z amorkami jest spokoj... jak na razie :oko:
piratwitam po przerwie :)
tak wiec masz fajnie ze u Ciebie gra muzyka.. u mnie rytmicznie graja amortyzatory tylne :lol: nie wiedziec skad i dlaczego..
troszke kasy wpakowalem w to zawieszenie, napewno nie po to zeby bylo gorzej.. a stare amo byly tak wyrabane ze jednym palcem wciskalel tlok :0 ale przynajmniej bylo cicho.. no nic jutro warsztat zobaczymy jakos to bedzie, co jak co corsa sluzy i nie zostawie tego autka!
PS. Fajne te fele 15'tki u Ciebie, pomysle na takimi dla siebie :-P
#267 Corsa B x14sz
---==========---
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kamiloooo »

kozzi pisze: @kamilooo to problem z mocowanie amortyzatorów na 100%, bo niby dlaczego u Ucholca nie stukało, a u mnie wali aż miło :bardzozly:
to rzeczywiscie moze byc problem zamocowania, tez bede musial to jeszcze raz rozlozyc.... :grin: :-D

wystarczy tylko gore odkrecic i sprawdzic po kolej te duperele czy musze raczej caly wyciagnac.... :zakrecony:
Obrazek
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

frycek pisze: piratwitam po przerwie :)
tak wiec masz fajnie ze u Ciebie gra muzyka.. u mnie rytmicznie graja amortyzatory tylne :lol: nie wiedziec skad i dlaczego..
troszke kasy wpakowalem w to zawieszenie, napewno nie po to zeby bylo gorzej.. a stare amo byly tak wyrabane ze jednym palcem wciskalel tlok :0 ale przynajmniej bylo cicho.. no nic jutro warsztat zobaczymy jakos to bedzie, co jak co corsa sluzy i nie zostawie tego autka!
PS. Fajne te fele 15'tki u Ciebie, pomysle na takimi dla siebie :-P
witam

dziękuję

pozdrawiam :oko:
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Post autor: Hiv »

frycek pisze:jednym palcem wciskalel tlok :0
Bo to chyba tak ma działać... Amorki moją blokować przy rozciąganiu, szarpaniu. Przy wciskaniu zazwyczaj chodzą lużno... Ugięcie kontroluje sprężyna :oko:
Może znów corsa...
Pirr
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Pirr »

Hej ja miałem tą samą dolegliwość dziwne stukanie dochodzące z tylnych amorków już na szczęście nie mam tego problemu i to na 100% nie ma tak być jest to ewidentna wina amortyzatorów na szarpaku tego nie wykryją bo pewnie masz amory gazowo olejowe ja takie miałem i oddałem je na gwarancji i oddali mi kase choć na szarpaku wskazywało że amory mają 75% sprawności były uszkodzone więc radził bym ci pojechać tam gdzie je kupiłeś i dowiedzieć sie jak to jest z gwarancją pozdrawiam
1.0 12v
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

Hiv pisze:
frycek pisze:jednym palcem wciskalel tlok :0
Bo to chyba tak ma działać... Amorki moją blokować przy rozciąganiu, szarpaniu. Przy wciskaniu zazwyczaj chodzą lużno... Ugięcie kontroluje sprężyna :oko:
bullshit. szczegolnie w przypadku gazowek, ktore sa wstepnie nadmuchane gazem.

gdyby amortyzator nie tlumil kompresji to po pierwszej wieszkej dziurze moglbys pozegnac sie z gniazdami sprezyn z tylu i kielichami z przodu. wyszlyby na wierzch. tlumienie odbicia jest oczywiscie duzo efektywniejsze, ale kompresja zawsze ma JAKIES tlumienie.

jesli wciskales to jednym palcem to amortyzatory byly na maxa z dupy i dobrze, ze je wymieniles na nowe :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

!markos pisze:JAKIES tlumienie
Chodziło WŁAŚNIE o JAKIEŚ tłumienie. Pewie miał już zuzyte ale nawet nowe można WCISNĄĆ jednym palcem ;)

I pisałem oczywiście o olejowo-gazowych!
A gazowe na naszych drogach bardzo szybko stają sie tylko olejowymi... :-?
Może znów corsa...
frycek
Świeżak
Kontakt:

Pirr pisze:Hej ja miałem tą samą dolegliwość dziwne stukanie dochodzące z tylnych amorków już na szczęście nie mam tego problemu i to na 100% nie ma tak być jest to ewidentna wina amortyzatorów na szarpaku tego nie wykryją bo pewnie masz amory gazowo olejowe ja takie miałem i oddałem je na gwarancji i oddali mi kase choć na szarpaku wskazywało że amory mają 75% sprawności były uszkodzone więc radził bym ci pojechać tam gdzie je kupiłeś i dowiedzieć sie jak to jest z gwarancją pozdrawiam
pirr jakos nie chce mi sie wierzyc zeby akurat obydwa amortyzatory byly walniete, konkretnie wlasnie tylne: lewy i prawy. z prawej strony slyszalem stuk jak tylko wyjechalem z warsztatu, z lewej pojawil sie niedawno i nie jest tak intensywny jak z prawej, z kolei ten z prawej teraz naparza ostro, kazdy kto pojedzie autem zwroci na to uwage ze cos sie tlucze. w koncu BILSTEIN to cos lepszego niz jakis cofap czy sachs - mam taka nadzieje..
jutro udaje sie na warsztat, dobrze ze mam te stare amo to wrzuce zamiast tego prawego halasliwego ten stary no i trzeba bedzie sie przejechac. Gwarancja oczywiscie jest 2letnia..
na szarpaku bylo ok 85% na kazdy amo z tylu wiec sprawnosc jest. pozatym nie da sie "spowodowac" tego stuku na postoju naginajac autem we wszystkie mozliwe strony :0
mam nadzieje ze jutro auto wroci o wlasnych silach z serwisu :lol:
#267 Corsa B x14sz
---==========---
frycek
Świeżak
Kontakt:

Hiv pisze:
!markos pisze:JAKIES tlumienie
Chodziło WŁAŚNIE o JAKIEŚ tłumienie. Pewie miał już zuzyte ale nawet nowe można WCISNĄĆ jednym palcem ;)

I pisałem oczywiście o olejowo-gazowych!
hiv trosze przesadzasz z tym wciskaniem jednym palcem. stare mialy sprawnosc ok 45 - 50% wiec niby jeszcze cos tam bylo ale jak je wyjalem to widac ze zjechane, zrobilem na nich 90tys. wiec najwyzsza pora. a te nowe to gazowki, twarde i juz gwarantuje Ci ze jak wcisniesz palcem to stawam Ci krate piwa :oko:
pozdr
#267 Corsa B x14sz
---==========---
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

Hiv pisze:nawet nowe można WCISNĄĆ jednym palcem ;)
gwarantuje ci, ze nie mozna. chyba, ze oprzesz sie caly na tym jednym palcu to pewnie dasz rade.
Hiv pisze:I pisałem oczywiście o olejowo-gazowych!
nie ma czegos takiego jak gazowy amortyzator. sa tylko olejowe (syf, nie kupowac, wyjatkiem jest spax) i olejowo-gazowe - o nich potocznie mowi sie "gazowki". olej w amortyzatorach jest zawsze i jest to wlasnie czynnik tlumiacy. gaz jest tylko po to, zeby olej sie nie pienil, a w bilsteinie (b8 i wyzej) jego cisnienie sluzy tez do regulacji parametrow pracy amortyzatora.

@ frycek
szarpak sluzy do stwierdzania luzow w zawieszeniu i stosowany jest podczas przegladow okresowych. tester amortyzatorow/trzesawka to cos zgola innego i o tym wlasnie piszesz nieswiadomie uzywajac okreslenia "szarpak".
wskazania popularnych trzesawek proponuje traktowac z przymruzeniem oka, albo na probe zmienic cisnienie w oponach i zaladowanie samochodu - wskazania sie zmienia, a amortyzatory jakby nadal te same :lol:
Obrazek
frycek
Świeżak
Kontakt:

!markos pisze:
Hiv pisze:nawet nowe można WCISNĄĆ jednym palcem ;)
gwarantuje ci, ze nie mozna. chyba, ze oprzesz sie caly na tym jednym palcu to pewnie dasz rade.
nie ma czegos takiego jak gazowy amortyzator. sa tylko olejowe (syf, nie kupowac, wyjatkiem jest spax) i olejowo-gazowe - o nich potocznie mowi sie "gazowki". olej w amortyzatorach jest zawsze i jest to wlasnie czynnik tlumiacy. gaz jest tylko po to, zeby olej sie nie pienil, a w bilsteinie (b8 i wyzej) jego cisnienie sluzy tez do regulacji parametrow pracy amortyzatora.

@ frycek
szarpak sluzy do stwierdzania luzow w zawieszeniu i stosowany jest podczas przegladow okresowych. tester amortyzatorow/trzesawka to cos zgola innego i o tym wlasnie piszesz nieswiadomie uzywajac okreslenia "szarpak".
wskazania popularnych trzesawek proponuje traktowac z przymruzeniem oka, albo na probe zmienic cisnienie w oponach i zaladowanie samochodu - wskazania sie zmienia, a amortyzatory jakby nadal te same :lol:
dokładnie !markos - racja nr 1: nie ma amo na samym gazie tylko wiadomo ze chodzi o olej-gaz, racja nr 2: sprawnosc amo to kwestia rowniez np cisnienia w ogumieniu, tyle ze ja nie testowalem de facto sprawnosci a koles nasluchiwal stuku, ktory dobiegal wlasnie z amo :0
pozdr
#267 Corsa B x14sz
---==========---
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

Ja rowniez wymieniłem teraz tylne amorki i wali niemiłosiernie. Ciekawi mnie tylko jedno, ze mam oba amorki identycznie zamontowane i wali tylko praw... sam nie wiem
@kozzi: z tego co mi mowiles to masz zle zalozone cos na 100% niezdziwilbym sie gdyby zamias gumy w któryms miejscu mechanik zalozyl talerzyk metalowy i stad ta łupanina... :-P Jak ja jezdzilem to tylko trzeslo :grin:
Awatar użytkownika
Kotlin
Swój
Imię: Rafał
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Kotlin »

Ja w grudniu z lenistwa dalem mechanikowi do wymiany amorki i sprężyny na tyle tez przechodzilem ten sam bol. Postanowilem zrobic to samemu i co sie okazalo ze te wszystkie gumy ktore zaklada sie na trzpien amorka zostaly w odwrotnej kolejnosci zalozone radze wam wziac do reki instrukcje od amorkow i sprawdzic kolejnosc montazu tych gum moze wam takze tluc oslana amortyzatora mechanik mogl ja polamac i wlazyl tak tylko oby sie trzymalo jesli macie peknieta ta oslone to wam nawet gwarnacji nie uznaja.
Pozdro.
kozzi
Weteran

kamiloooo pisze:wystarczy tylko gore odkrecic i sprawdzic po kolej te duperele czy musze raczej caly wyciagnac.... :zakrecony:
trzeba odkręcik góre i dół i dopiero wyciągnąć, innaczej niedarady :(
UcHO pisze:Ja rowniez wymieniłem teraz tylne amorki i wali niemiłosiernie. Ciekawi mnie tylko jedno, ze mam oba amorki identycznie zamontowane i wali tylko praw... sam nie wiem
@kozzi: z tego co mi mowiles to masz zle zalozone cos na 100% niezdziwilbym sie gdyby zamias gumy w któryms miejscu mechanik zalozyl talerzyk metalowy i stad ta łupanina... :-P Jak ja jezdzilem to tylko trzeslo :grin:
zobacze ten rysunek który zamieściłem, pod spodem niema żadnego talerzyka :-? za to jest taka metalowa rurka (nr.15) tak było zmontowane u Ciebie ??
Kotlin pisze:............ takze tluc oslana amortyzatora mechanik mogl ja polamac i wlazyl tak tylko oby sie trzymalo jesli macie peknieta ta oslone to wam nawet gwarnacji nie uznaja.
Pozdro.
ta górna osłona amortyzatora może tak tłuc??
kozzi
Weteran

ja pierdo.......... co za gówniany serwer wysłał mi 3 posty :bardzozly:
już niemam nerwów do niego :bardzozly: :bardzozly: :bardzozly:

i znowu phpBB: Critical Error :)11 :)4
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2005, o 19:48 przez kozzi, łącznie zmieniany 1 raz.
kozzi
Weteran

......sorrki........
Awatar użytkownika
Kotlin
Swój
Imię: Rafał
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Kotlin »

Tzn az tak tluc mocno to nie ale moze stukac jak jest luzna ja zastosowalem u siebie iznzynierie powrtapowa i jest git bo mi ta oslona popekala.Musi byc rurka guma w ktora wklada sie ta rurke i o ile dobrze pamietam to po 2 talezyki na strone.A ze sie tak zapyatm odbojniki to wam pozakladali na nowo bo i to jest mozliwe w serwisie ze wam niezalozyli :-D
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

!markos pisze:
Dokładnie o to mi chodziło dlatego też raz użyłem nazwy właściwej a raz POTOCZNEJ. Doskonale wiem na jakich zasadach działają :oko:
A lizusy juz oczywiscie: markos ma racje, markos ma racje :-P

PS. Z moich ostatnich obserwacji przy wymianie amoryzatorow kady rodzaj zdecydowanie latwiej sie wciskal niz rozciagal! Moze to wciskanie palcem bylo przesadzone ale w całości chodzilo mi o to ze kolega chcac sprawdzic zuzycie powinien raczej opprzec sie na wrazeniach z rozciagania amorka iz z jego wciskania. Bo o rozciaganie GŁÓWNIE chodzi w jego działaniu.
Tyle w tym temacie bo robimy duze OT ;)
Może znów corsa...
frycek
Świeżak
Kontakt:

heheh tak robi sie OT ale dzieki temu to forum zyje i jest fajne :D
BTW jutro serwis i wszystko sie okaze, jak tylko bede cos wiedzial od razu daje znac na forum. Lepiej 3majcie kciuki :-P :-P :-P
pozdr!
#267 Corsa B x14sz
---==========---
UcHO
Weteran
Kontakt:

@kozzi: ta rurka to nie zadna rurka :-P to taka osłona na trzpien amorka aby jak zalozysz gume to w gume wkladasz ta "rureczke" i na trzpien amorka, a wszystko po to by go nie porysowac i aby gumka nie ruszała sie wraz z ruchem trzpienia amortyzatora :P
Corstek
Nowy
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: Corstek »

U siebie jak zakladalem zoltego bilsteina to mialem zestaw tych gumek do mocowania i roznil sie on dosc znacznie od oryginalnego. Byl duzo prostszy (2 gumki, 2 podkladki i sruba)
B x14sz
UcHO
Weteran
Kontakt:

i do tego powinna byc ww rureczka przez która ma przechodzic trzpien amorka i na niej maja byc osaczone gumki. I wlasnie moim zdaniem to jest powodem walenia, ze zestaw dostarczony z amorkami jest za ubogi, prawdopodobnie guma idaca od strony nadkola jest zła, ma złe proporcje i to powoduje walenie, w tygodniu jak znajde chwilke czasu załoze wszystko na starych odpowiednikach i zdam raport :oko:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie”