new CORSA B by MAZUR

Tuning Corsy - To forum ma na celu prezentację Waszych projektów, modyfikacji i tego wszystkiego co zrobiliście przy swoich Corsach aby poprawić fabrykę.
Awatar użytkownika
Mazur
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re: new CORSA B by MAZUR

Post autor: Mazur »

A co ja na razie mogę powiedzieć.
All kupił kiedyś CA GSI z Krakowa od dziadziusia, Korsę rozsprzedał, silnik kupił koleś z KTK Poznań i włożył go do Kadzia w cabrio. All jeździł jakiś czas tą CA GSI i bardzo chwalił silnik. Koleszka też bardzo chwalił ten silniczek. No i jak widać silnik znowu wrócił do All-a :-D Tam silnik leżakuje na razie. Dalsze jego miejsce pobytu mam nadzieję, że będzie bliższe mojego zamieszkania przyszłego :-D Stopień sprężania na razie nie wiem jaki jest bo miałem miernik konstrukcji ZSRR w dziwnych jednostkach i do tego przykładany. Rękę mimo mocnego ucisku wysadzało. Wszystkie 4 gary kopały mnie równo na moje odczucie. Jak Yaqb wróci chciałbym pożyć miernik z prawdziwego zdarzenia i sprawdzić. All i Yaqb mam nadzieję, że pomogą mi w pracach teoretycznych i praktycznych i na swapie kończąć. Nic więcej na razie nie mogę napisać bo nie wiem.
Awatar użytkownika
YAQB
Weteran
Kontakt:

Post autor: YAQB »

Yhyy - ja pomogę, chociaż wcale się nie znam :D
CTM #204
Awatar użytkownika
Mazur
Nowy
Kontakt:

No i rozpórka dolna w końcu zamocowana. W Manualach opis dla potomnych. Niestety nie obyło się bez problemów które to w owym manualu opisałem. Corsa stoi już na zimówkach i czeka na wiosnę, może się w końcu coś z silnikiem ruszy :D

Kilka fotek z prac:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozwoliłem sobie wkleić kilka fotek z manula :oko:
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

Rzeczywiscie dziwne żeby taka firme jak wiechers trzeba było poprawiać :-? najważniejsze, że dałes rade i z tego co widze to komplet rozpórek juz jest na aucie :)2 czuć różnice pomiedzy sama górna a kompletem na przodzie ?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: -=kLaRi=- »

Tu nie ma co kombinowac, buda mogla sie rozjechac i tyle... Tez sobie taka dolna zamowilem ,to zobaczymy co bedzie :) Spike mial to samo..
Kiedyś CORSCHE :) Corsa B 1994 c20xe... :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

u mnie jest podobnie z ta rozporka dlatego jeszcze lezy. a myslalem ze moze mam krzywe auto.... :lol:
generalnie obcieranie gornej rozporki o pokrywe silnika mozna zrozumiec, ale takie numery jak z dolna, albo z niepasujacymi do konca klatkami to jest kosmos

co do rozjezdzania rok budy 98
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
prognet3
Świeżak
Kontakt:

Post autor: prognet3 »

Ja kupiłem tą samą rozpórkę dolna co ty Mazur i nie miałem żadnego problemu z montażem. Pasowała idealnie oczywiście po przerobieniu kolektora wydechowego c20xe. Po zmianie poduszek silnika tz prawej i tylnej nic mi nie uderza o dolna rozpórkę, wcześniej lekko zawadzała o pokrywę skrzyni biegów.
Moja buda 96r.
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

Porszak pisze: co do rozjezdzania rok budy 98
To juz jakby nie bylo 10lat smigania po polsce... w dodatku juz kilka lat u Ciebie na zawiasie + ta jazda z ta dziura ,w ktora wjechales :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

no ja o tym wiem, ale napisalem rok po to by inni mogli miec jakas orientacje bo nie wszystki pochodza z tego samego rocznika. tylko dziwne mi sie wydaje ze moja nie pasuje dokladnie tak samo jak nie pasowala rozporka mazura i pytanem jest. sciagac bude pod rozporke czy rozciagac rozporke pod bude :lol:

po dziurze zablokowala sie regulacja amorka, ktora puscial przy jego demontazu, a nawet nie skrzywila sie flega wiec nie wiem czy ta dziura byla tak tragiczna zeby rozjechac podluznice
Obrazek
Awatar użytkownika
Mazur
Nowy
Kontakt:

Powiem tak, trzeba by speca i ewentualnie pomierzyć budę przed i po liftową, może jest różnica w mocowaniu wahacza. Różnica jest przecież w mocowaniu stabilizatora do wahacza, to może jest też różnica w roztawie śrub mocujących go do budy. Nie wiem tego, trzeba by dwie budy wziąść na kanał i pomierzyć.

Rozpórka górna mnie również wadzi o przegrodę a także o zbiorniczek płynu chłodzącego. Trochę starałem się to usprawnić ale nie do końca. Przy swapie pewnie to poprawię. W tej chwili włożone są w miejscach wadzenia sztywne bąbki. Rozpórka daje tylko znać przy ruszaniu kiedy to dochodzi do jakiś tam drgań które są słyszalne, potem w czasie jazdy wogóle się nie wie że ona jest.

Co do oceny sztywności teraz to trudno powiedzieć, bo założyłem od razu zimówki więc odczucia nie są porównywalne do tego co się przyzwyczaiłem na letnich gumach. Jednak sztywność jest większa :oko:

Muszę jeszcze na kanał wjechać i sprawdzić bo przy mocnym hamowaniu lub przy nagłym ostrym skręcie czasem słyszalny jest mały trzask tak jak by rozpórka pracowała na śrubach. Nie dziwi mnie to, że ona pracuje, dziwi mnie ten trzask który nie powinien mieć miejsca bo mocno ją dokręciłem. Może macie jakieś doświadczenia w tej sprawie :)5
Awatar użytkownika
seboss
Nowy
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: seboss »

Mazur pisze: Muszę jeszcze na kanał wjechać i sprawdzić bo przy mocnym hamowaniu lub przy nagłym ostrym skręcie czasem słyszalny jest mały trzask tak jak by rozpórka pracowała na śrubach. Nie dziwi mnie to, że ona pracuje, dziwi mnie ten trzask który nie powinien mieć miejsca bo mocno ją dokręciłem. Może macie jakieś doświadczenia w tej sprawie :)5
kumpel miał podobne trzaski w asterce f po montażu rozpórki dolnej, coś mu pukało, trzeszczało aż w końcu podjechaliśmy na kanał i okazało się, że wysypał się wahacz- po prostu pękł mu, nie wiem co było nie tak czy jakieś naprężenia za duże zmienił go rozpórkę skręcił na nowo na podkładach było ok
było kamikadze ......... teraz tylko tatowóz
Awatar użytkownika
Mazur
Nowy
Kontakt:

ale mnie pocieszyłeś seboss :( muszę dzisiaj wjechać na kanał koniecznie
Awatar użytkownika
geo022
Swój
Kontakt:

Post autor: geo022 »

ostatnio jak tu bylem to kupiles dopiero corse a tu widze działasz calkiem całkiem -gratki :)2
Awatar użytkownika
D12
Weteran
Imię: Daniel
Model auta: Corsa B
Kontakt:

Post autor: D12 »

Mazur jakie są pierwsze wrażenia z jazdą z rozpórką dolną ? Jest sztywniej ?
STOP Pijanym kierowcom
Awatar użytkownika
Mazur
Nowy
Kontakt:

D12 pisze:Mazur jakie są pierwsze wrażenia z jazdą z rozpórką dolną ? Jest sztywniej ?
Mazur pisze:Co do oceny sztywności teraz to trudno powiedzieć, bo założyłem od razu zimówki więc odczucia nie są porównywalne do tego co się przyzwyczaiłem na letnich gumach. Jednak sztywność jest większa
Awatar użytkownika
Mazur
Nowy
Kontakt:

Panowie doradźcie :(
Otóż wszedłem dzisiaj pod samochód aby sprawdzić jak się trzyma rozpórka dolna. Po info jakim seboss mnie postraszył, sprawdziłem wahacz jeden i drugi no i wszystko wygląda cacy, nic nie jest pęknięte. Więc to nie to, rozpórka jest dobrze dokręcona więc jest OK.
Ale otworzyłem maskę, żeby dolać płynu do zbiorniczka płynu do szyb i moim oczom ukazało się coś bardzo nie przyjemnego :(

Obrazek

A z drugiej strony jest OK.

Obrazek

Naprężenia działające na rozpórkę musiały być tak duże, że wyłamały mi śrubę z mocowania amortyzatora. Może to właśnie słyszałem jak trzasneło w czasie jazdy.
Co radzicie, czy to mocowanie można dospawać z jakieś pręta, potem go nagwintować i przykręć. To chyba jedyne wyjśćie :)5
Awatar użytkownika
Mat
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mat »

niech Ci mechanik dospawa kawalek metalu do tego urwanego gwintu i wykrec to, potem wsadz nowa srube...ja bym tak zrobil
Awatar użytkownika
kerni
Nowy
Kontakt:

Post autor: kerni »

ta sroba jest nabijana (przynajmniej w corsie a), trzeba wyjac kolumne, rozebrac, wybic i nabic nowa ...ja juz raz to robilem :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

kerni pisze:ta sroba jest nabijana (przynajmniej w corsie a), trzeba wyjac kolumne, rozebrac, wybic i nabic nowa ...ja juz raz to robilem :oko:
Dokladnie w B jest tak samo!

Ja mialem taka sama sytuacje na poczatku z c12nz :) zalozylem rozporke i okazalo sie ,ze sruba jest za krotka i w koncu ukręciłem gwint... Na szybko wlozylem dluzsza srube od spodu i dokrecilem od gory ,ale pozniej przy wyjeciu kolumny zalozylem oryg. trzpien.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

czy a przde wszystkim od jakich to walnelo naprezen to mozna stwierdzic oceniajac przelom, ale skoro chlopakom to sie zdarzalo to nie ma co szukac drugiego dna tylko wymienic srube. jesli stanie sie to drugi raz to mozna sie zastanawiac.
Obrazek
Awatar użytkownika
seboss
Nowy
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: seboss »

tylko skąd te naprężenia, czyżby buda tak pracowała na Twoim zawiasie, czy po prostu śrubka już była strasznie zmęczona
było kamikadze ......... teraz tylko tatowóz
Awatar użytkownika
Mazur
Nowy
Kontakt:

Myślę, że buda pracuje, te same amory były w goCArcie więc już dobre 2 lata śmigają w budach gdzie były rozpórki i zawias twardy. Do tego możliwe, że przy przykręcaniu rozpórek były one dociągane nakrętką i może trochę za mocno je przykręciłem.

P.S. (często w przeszłości udawało mi się już ukręcać różne śruby w różnych rzeczach, zacząłem wręcz innych prosić o dokręcenie śrubek bo prawdopodobieństwo, że je ukręce było duże :-D Staram się więc przykręcać śrubki lekko, a mimo to widać, że za mocno :pig: )
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

Mazur pisze:zacząłem wręcz innych prosić o dokręcenie śrubek bo prawdopodobieństwo, że je ukręce było duże
Hahah mialem to samo :)))) bardzo przydaje się klucz dynamometryczny :D
Ostatnio zmieniony 12 lis 2008, o 12:12 przez -=kLaRi=-, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

sklonilbym sie ku wymeczonej srubi i moze jakiejs jej wadzi. jak klari mowi. dynamometr kosztuje 80pln, a to nie jest duzy wydatek biorac pod uwage ciagle grzebanie przy aucie
Obrazek
Awatar użytkownika
raffo
Świeżak
Kontakt:

Post autor: raffo »

zaraz zaraz, przecież można wymienić górne mocowanie - koszt niewielki, a fabrycznie nowe całe i nowe gumy w tym są od razu :)
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

ale sruby i tak za krotkie :/ :)
Awatar użytkownika
Mazur
Nowy
Kontakt:

raffo pisze:zaraz zaraz, przecież można wymienić górne mocowanie - koszt niewielki, a fabrycznie nowe całe i nowe gumy w tym są od razu :)
Można ale po co, żeby śruby były nadal słabe i krótkie pod rozpórkę.

Kupiłem śruby klasy 12,9 długości 45 i 50 mm zobaczymy która długość będzie najlepsza, pewnie 45 mm wystarczy, nakrętki klasę niżej czyli 10. Teraz już nie powinno być problemu. Montaż w przyszłym tygodniu.

Wczoraj wymieniłem łożyska z tyłu i od razu lepiej dla ucha, już nic z tyłu nie buczy. Szczęki były przez teścia nie dawno wymieniane jak się okazało, bo kupiłem nowe ale ich nie zakładałem bo te co są spokojnie jeszcze dobre 100 tyś zrobią.
Awatar użytkownika
Mazur
Nowy
Kontakt:

Zapraszam do obejrzenia najnowszego filmiku o mojej CB :-D

bartezop
Świeżak

Post autor: bartezop »

co do tego czy sa jakies roznice w wersji przed i poliftowej CB to odrazu was uswiadomie ze plyta podlogowa sie nie zmienila. Caly czas byla ta sama w procesie produkcji. zmienily sie tylko elementy nadwozia.

Pytalem kumpla blacharza i mowil ze nie ma zadnych zmianw podwoziu

Takze to czy rozporki pasuja zalezy tylko i wylacznie od tego czy auto sie rozjechalo czy nie podczas eksploatacji

wszystko :)
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Post autor: fotograf »

Mazur pisze:Zapraszam do obejrzenia najnowszego filmiku o mojej CB :-D

Fajny filmik, widać ile już serce od Ciebie dostała corsina tylko mały błąd się wkradł w opisie na filmie - C16SEI nie ma 132 kW tylko 72 :oko:
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Projekty”